Menopauza

10. 4. 2023 · 6 minut čtení

Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy. Dříve pravidelná menstruace se začíná opožďovat, až jednoho dne úplně přestane. Pro některou ženu je to úleva, pro jinou pád do deprese. V dnešním článku si vysvětlíme, co menopauza je, jaké má příznaky a jak je případně zmírnit.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Menopauza

Co je to menopauza?

Menopauza je fyziologický děj, při kterém dochází k útlumu funkce vaječníků, a tím ke snížení tvorby hormonů. Menstruační cyklus se zastavuje a s tím přichází ztráta plodnosti. Kdy menopauza začíná? Menopauza přichází mezi 45. až 55. rokem věku ženy, existují ale i výrazné odchylky oběma směry.

Související kategorie produktů:

Co je to předčasná menopauza?

Pokud se menopauza objeví před 40. rokem věku, jedná se o předčasnou menopauzu. Příčina není vždy známá, ale většinou je důsledkem autoimunitního onemocnění, genetické predispozice, užívání léků potlačující obranyschopnost organismu, špatné životosprávy, kouření, stresu nebo nízké hmotnosti. Pokud menopauza nastane v souvislosti s chemoterapií nebo po chirurgickém odstranění vaječníků, jedná se o tzv. indukovanou menopauzu.

Příznaky menopauzy infografika

Příznaky menopauzy

Hlavním příznakem začínající menopauzy jsou změny v menstruačním cyklu. Jedná se především o nepravidelnost, mění se často i síla krvácení. U některých žen proběhne menopauza jen ztrátou menstruačního cyklu. Všechny ženy ale toto štěstí nemají a mnoho z nich trpí tzv. menopauzálním syndromem, který je doprovázen nepříjemnými fyzickými příznaky, jako jsou návaly horka a pocení, únava, problémy se spánkem, podrážděnost, nervozita, závratě, pocit mravenčení, bušení srdce, vaginální suchost, snížená chuť na sex, záněty (močových cest, poševní sliznice), inkontinence, zažívací potíže (nevolnost, průjem, zácpa), bolesti kloubů a svalů, úzkost, plačtivost, ztráta sebevědomí či zhoršení paměti.

Jak dlouho trvá menopauza?

Menopauza může trvat různě dlouho – od prvních výkyvů v menstruačním cyklu až po poslední menstruaci může uběhnout 3–5 let. Jasné stanovení menopauzy proběhne až po 12 měsících absence menstruace.

Test menopauzy

Gynekolog potvrdí menopauzu na základě pravidelných preventivních prohlídek a podle přidružených příznaků. Může nechat vyhotovit krevní test k ověření hladiny hormonů (klesá progesteron a estrogen, zvyšuje se produkce folikulostimulačního hormonu – FSH). Existují i samodiagnostické testy, které stanovují přítomnost FSH v moči a lze je zakoupit v lékárně. 

Fáze menopauzy

Období přechodu trvá několik let. Lze ho rozdělit do tří fází:

  • Fáze premenopauzy – tato etapa se objevuje mezi 40–50. rokem života a začíná v průměru čtyři roky před poslední menstruací. V této fázi vaječníky zpomalují svou činnost a produkce hormonů postupně klesá. Mohou se objevit poruchy menstruačního cyklu.
  • Fáze perimenopauzy – tato fáze nastává kolem 50. roku života. Typická je výrazná nepravidelnost menstruačního cyklu až její úplné vymizení. Během perimenopauzy nastávají klimakterické příznaky, jako jsou návaly horka, pocení apod.
  • Fáze postmenopauzy – začíná rok po poslední menstruaci. Tělo si zvyká na nové hormonální hladiny, klimakterické potíže zvolna ustupují. Jedná se o období reprodukčního klidu a stárnutí.

Léčba příznaků menopauzy

Léčba příznaků menopauzy není vždy nutná, záleží na jejich závažnosti. Při mírném průběhu nejsou nutné léky, ale pomoci může zdravý životní styl bez cigaret a alkoholu, zdravé jídlo a pohyb. U žen se závažnými příznaky pomůže krátkodobá hormonální léčba. Gynekolog doporučí monoterapii, kdy je podáván jeden hormon (progesteron nebo estrogeny), nebo kombinovanou terapii, kdy je nasazen estrogen i gestagen.

Byliny vhodné při menopauze

Ke zmírnění obtíží slouží také rostlinné přípravky v podobě doplňků stravy. Jedná se o preparáty z jetele lučního, ploštičníku hroznatého a přípravky obsahující rostlinné estrogeny (fytoestrogeny). Fytoestrogeny (např. izoflavony) jsou například v sóje, fazolích, obilovinách nebo v lučním jeteli. Proti pocení a návalům horka pomůže šalvěj, na psychickou pohodu například třezalka a ke spánku dopomůže kozlík lékařský.

Menopauza a osteoporóza
Menopauza urychluje úbytek kostní hmoty a zvyšuje riziko osteoporózy. Důležité je dbát na dostatek vitamínu D a vápníku.

Osteoporóza a menopauza

Osteoporóza je onemocnění, které vede k oslabení kostí v těle, a tím k případným zlomeninám. Typicky se rozvíjí́ u žen po přechodu, ve vyšším věku postihuje i muže. Když vaječníky přestanou produkovat hormon estrogen, dochází ke zvýšenému úbytku kostní tkáně a kost není tak pevná. Při pádu dojde ke zlomenině mnohem snadněji (nejčastěji předloktí, obratle nebo kyčle). Mezi hlavní pilíře prevence vzniku osteoporózy patří omezení příjmu alkoholu, nekouření a vyvážený jídelníček obsahující dostatek vápníku a bílkovin. Doporučený́ denní́ příjem vápníku u postmenopauzálních žen je 1 200–1 500 mg.

Menopauza je fyziologický děj, a proto by neměla být považována za nemoc. Všechny zdravotní problémy spojené s menopauzou lze řešit, vhodné je o nich informovat svého lékaře nebo se poradit s lékárníkem. Menopauzou život nekončí, každá žena by měla tento okamžik vnímat jako novou etapu života se spoustou dalších možností a příležitostí. 

Články k tématu Menopauza

  • Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

    Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

    · 3 minuty čtení
    I když se to tak možná nezdá, menopauza je začátkem krásné životní etapy. Lze ji přijmout s optimismem a nadhledem. V tom vám pomůže pravidelný pohyb, čerstvý vzduch a vyvážený jídelníček. Přečtěte si jaký druh sportu a stravy je pro toto období nejvhodnější.
  • Co pomůže při vaginální mykóze?

    Co pomůže při vaginální mykóze?

    · 3 minuty čtení
    Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.
  • Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    · 5 minut čtení
    Menopauza je životní období, kdy probíhá v těle mnoho změn. Můžete zaznamenat nepravidelnou menstruaci (tzv. perimenopauzu), špatný spánek, nadměrné pocení, návaly horka nebo řídnutí kostí. Ale její vliv je nejvíce vidět na pokožce, která ztrácí kolagen čím dál rychleji. Jak jí pomoci?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora