Bolest v uších – zánět zvukovodu

3. 5. 2023 · Mgr. Radka Grec · 5 minut čtení

Onemocnění uší bývá obvykle nepříjemné a bolestivé. Obzvláště u dětí jsou častým problémem, ale nevyhýbají se ani dospělým. Obvykle přicházejí velmi náhle a mnohdy se také opakovaně vrací. Jaké jsou nejčastější příčiny, jak bolest v uchu léčit a jak uši před případnými potížemi chránit, vysvětlíme v našem článku.

Bolest v uších bývá obvykle nepříjemná a bolestivá.
Bolest ucha a uší je běžná, zejména u dětí, u nichž bývá nejčastěji způsobena infekcí v důsledku nachlazení..

Bolest ucha u dětí a dospělých

U dětí se častěji setkáváme se zánětem středního ucha. Začíná jako rýma a u dětí, které ještě nedostatečně rýmu vybavují ven smrkáním, se může zánět z nosu rozšířit právě do středního ucha. Projevuje se jako bodavá bolest v uchu, velká citlivost v okolí ucha, zvýšená teplota až horečka či zhoršení sluchu. Bolest se při zánětu středního ucha většinou rychle stupňuje, díte na problém upozorní většinou tak, že si na ucho opakovaně sahá (malé děti si za něj tahají), není schopné usnout či se ze spánku opakovaně s bolestí budí.

Příčinou bolesti ucha u dospělých bývá častěji zánět zevního zvukovodu, kdy je více postiženo jedno ucho. Setkáváme se s ním zejména v letních měsících po návštěvě bazénu (tzv. plavecké ucho). Zevní zvukovod bývá podrážděný, bolestivý a ucho často zalehlé. Bolest a tlak v uších mohou provázet i zánět dutin a bolest v uchu při polknutí je častým doprovodným příznakem angíny.

S vodou v uchu či se svěděním zvukovodu si díky použití vhodných kapek do uší obvykle poradíte sami. Pokud se ale objeví silná bolest a tlak v uchu či vytékání tekutiny z ucha, návštěvu lékaře raději neodkládejte.


Související kategorie produktů:

Co na bolest v uchu?

Léčba bolesti v uchu závisí na původci onemocnění a pokročilosti zánětu. Při bakteriální infekci bývají nasazena antibiotika v ušních kapkách, které navíc obsahují i složku k úlevě od bolesti. V případě rozvinutého nebo opakovaného zánětu bývají obvykle nasazena i celková antibiotika.

Protože je ve většině případu na vině rýma, je nezbytné její důsledné léčení, a to nosním sprejem či kapkami k uvolnění ucpaného nosu spolu s mořskou vodou, která nos vyčistí, zvlhčí a zklidní nosní sliznici. U dětí, které ještě nedostatečně smrkají, nezapomeňte i na odsávačku nosních hlenů.

Protože zánět středního ucha provází silná bolest a často i zvýšená teplota, sáhněte i po přípravku, který rychle uleví od bolesti. Za lék volby se považují přípravky obsahující ibuprofen.

Při mírné bolesti v uších či při obtížích po koupání, sáhněte po ušních kapkách s obsahem antisepticky působících látek (kyselina octová, tea tree oil a další). Při zalehnutí ucha jsou vhodné olejové ušní kapky, které pomáhají rozpouštět ušní maz a mají často také dezinfekční účinky.


Režimová a preventivní opatření

V případě opakovaných zánětu středních ucha podpořte vaši obranyschopnost vybírejte pestrou stravu bohatou na vitaminy a minerály, pravidelně se hýbejte a také dostatečně odpočívejte a vyvarujte se prochladnutí. V případě prvních příznaků rýmy na nic nečekejte a hned nasaďte léky uvolňující ucpaný noc spolu s mořskou vodou.

Chraňte uši před vodou. Při plavání používejte u dětí koupací čepice nebo čelenky chránící uši či speciální plavecké chrániče uší. Pozor také na potápění nebo skákání do vody, zejména děti, které na problémy s uchem opakovaně trpí, si v létě během prázdninového volna mohou přivodit problémy. Opatrnost by měla být také dodržena v případě koupání v den cestování letadlem, vniknutí vody od uší, následná klimatizace a změny tlaku při vzletu a přistání mohou po dovolené skončit návštěvou ORL.

Při sprchování nebo koupeli se vyvarujte vniknutí vody, mýdla nebo šamponu do uší. Ušní boltec osušte ručníkem, aby se ve zevním zvukovodu nedržela voda. Vatové tyčinky používejte jen opatrně k setření nadbytku ušního mazu v zevním zvukovodu, rozhodně je nezatlačujte do ucha.





Články k tématu Bolest v uších – zánět zvukovodu

  • Pískání, zvonění nebo šumění v uších, které ostatní neslyší? Obtěžující sluchové vjemy jsou známy pod názvem tinnitus. Výskyt narůstá s věkem a okolní intenzitou hluku. Zajímá vás, jaké jsou příčiny? Jak se tinnitus léčí a jak sami můžete přispět ke zmírnění jeho obtíží?
  • Jak dětem čistit uši

    Jak dětem čistit uši

    · 8 minut čtení
    Nekoordinované pohyby novorozeného dítěte, malinká štěrbinka v oušku a nejistá, třesoucí se ruka rodiče, který má ouško čistit. Taková situace není jednoduchá. Přečtěte si, jak čistit miminku ouška správně, v novém článku Dr. Max BABY.
  • Zánět středního ucha patří mezi běžná onemocnění dětského věku, potkat může ale i dospělé. Zpravidla se rozvíjí při infekci horních cest dýchacích. Co se při zánětu středního ucha děje, jak se léčí a kdy jít s dítětem na pohotovost?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora