Chronická rýma – příznaky a léčba

28. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 5 minut čtení

Rýma je běžná záležitost, hlavně v chladnějších měsících. Pokud se ale stala součástí vašeho života na několik týdnů a nepolevuje, není to v pořádku. Dlouhotrvající pocit ucpaného nosu, který nemizí ani po občasném použití nosních sprejů, poukazuje na to, že by mohlo jít o chronický stav. V takovém případě je třeba začít situaci řešit – po přečtení našeho článku budete vědět, jaké máte možnosti.


Chronickou rýmou trpí asi 20 % dospělých a 10 % dětí.
Jako chronickou označujeme rýmu přetrvávající déle jak 3 měsíce.

Co je to chronická rýma?

Chronická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Na rozdíl od akutní rýmy, která trvá  pouze několik dní a poté odezní, je chronická rýma opakující se proces, který není součástí žádné jiné nemoci a trvá déle než tři měsíce. Objevuje se období bez obtíží, které střídá období permanentního smrkání. Chronickou rýmou trpí asi 20 % dospělých a 10 % dětí.

Příčina chronické rýmy

Nejčastější příčinou vzniku chronické rýmy je alergie. Existuje však spousta dalších spouštěčů, jako jsou hormonální změny, polypy na nosní sliznici, infekce apod. Lékaři rozlišují dva různé typy chronické rýmy (podle původce). Jsou to alergická chronická rýma, která je způsobena alergickou reakcí na specifické alergeny, a nealergická chronická rýma, která nesouvisí s imunitní reakcí organismu na vnější podněty.


Nejčastější spouštěče chronické rýmy

Za vznikem chronické rýmy pravděpodobně stojí rozšíření krevních cév uvnitř nosu, což způsobí otok, zduření a ucpání dýchacích cest, které může vést až ke vzniku astmatu. Přesná příčina vzniku však není mnohdy známá, ale mezi nejčastější spouštěče patří znečištěné ovzduší a různé látky dráždivé pro nosní sliznici. Příkladem jsou parfémy, laky na vlasy, čisticí a prací prostředky, smog, tabákový kouř, výfukové plyny apod. Problémem mohou být také náhlé výkyvy počasí, kdy dochází k rychlé změně teploty (rýmu spouští hlavně studený a suchý vzduch), dále potraviny (horká nebo kořeněná jídla), alkohol, léčiva (nosní spreje a kapky na ucpaný nos jsou silně návykové, časté používání vede k zúžení cév sliznice, která není dostatečně vyživována, zduří a trvale se poškodí), hormonální změny (puberta, menstruace, těhotenství, snížená funkce štítné žlázy), stres, spánek na zádech, jícnový reflux či užívání drog.


Rizikové faktory chronické rýmy

Mezi rizikové faktory chronické rýmy patří věk (vyšší výskyt obtíží je u pacientů starších 20 let), dále pohlaví (především u žen během menstruace či těhotenství), vystavení organismu dráždivým látkám (smog, výfukové plyny, tabákový kouř), expozice výparům na pracovišti (stavební materiály, rozpouštědla, barvy, chemikálie), chronické zdravotní obtíže (hypotyreóza, cukrovka, gastroezofageální reflux), časté používání dekongestačních sprejů a nosních kapek (tzv. medikamentózní rýma) a stres.


Příznaky chronické rýmy

Nejčastějším příznakem chronické rýmy je problematické dýchání nosem, které je způsobené otokem sliznice, kdy se ucpává jedna nebo druhá nosní dírka. Občas je přítomen výtok z nosu, krvácení z nosu (díky zvýšenému tlaku při smrkání praskají cévky), dýchání ústy, a tím narušený spánek, bolest v obličeji, ztráta čichu a chuti, pálení v nose, bolest hlavy, tvorba krust v nose. Tzv. hypertrofická chronická rýma je rýma, která se může rozvinout v chronický zánět průdušek, způsobit astmatický záchvat nebo porušit zvukovod.


Kdy s chronickou rýmou k lékaři?

Jestliže rýma trvá dva měsíce, sama s největší pravděpodobností nezmizí, a proto je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. S jeho návštěvou neotálejte ani v případě, že rýmu doprovází silné bolesti hlavy, dutin či horečka.


Co vás čeká u lékaře?

V první řadě lékař vyloučí alergickou rýmu pomocí kožního prick testu. Neexistuje ovšem žádný test na potvrzení chronické nealergické rýmy. Lékař provede pouze fyzikální vyšetření, společně s pacientem rozebere situace, které vedou k rozvoji obtíží, vyloučí přítomnost polypů a vychýlení nosní přepážky. K tomu se využívají zobrazovací metody jako nosní endoskopie a CT či MR sken, který vytvoří detailní snímky dutin.


Léčba chronické rýmy

Většinou pomůže kombinace léků a preventivních opatření. Mezi přípravky vhodné na léčbu chronické rýmy patří dlouhodobě používané solné roztoky nebo nosní spreje či kapky s obsahem kortikosteroidů (předepisuje lékař). Aplikují se každý den, léčba trvá několik týdnů. Někdy je nutná operace, tzv. laserová mukotomie. Jedná se o výkon, při kterém lékař diodovým laserem odpaří zbytnělou nebo poškozenou sliznici nosu, a tím uvolní nosní průduchy. Odstraňuje se pouze povrchová část sliznice, zárodečná vrstva není nijak poškozena. Operace je také vhodným řešením, pokud chronická rýma souvisí s vychýlením nosní přepážky či nosními polypy.


Chronická rýma u dětí
Chronická rýma patří mezi nejčastější onemocnění dětského věku.

Chronická rýma u dětí

Chronická rýma patří mezi nejčastější onemocnění dětského věku. Nastává dlouhodobá blokáda nosu hlenovitým nebo hlenohnisavým sekretem. Dítě huhňá, dýchá ústy a v noci chrápe. Často dochází ke stékání sekretu, sestupu infekce anebo k zánětu vedlejších nosních dutin. Používají se přípravky, které sliznici čistí a ošetřují. Více se o rýmě v dětském věku dočtete v našem článku zaměřeném na toto téma.


Chronická rýma v těhotenství

Rýma se bohužel objevuje i v požehnaném stavu. Nejčastější příčinou jsou změny v hladinách ženských pohlavních hormonů (estrogenu a progesteronu), které mají za následek zvýšenou tvorbu hlenu, více prokrvují nosní sliznici, způsobují její zduření a pocit ucpaného nosu. Více se o rýmě v těhotenství dočtete v našem článku.


Chronická zadní rýma

Pod pojmem zadní rýma si můžeme představit zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu. Projevuje se ucpaným nosem, tlakem v dutinách a hlen nejde vysmrkat. Tento typ rýmy bývá důsledkem neléčené rýmy nebo dlouhotrvající alergické rýmy, která může být doprovázena dýchacími obtížemi, bolestí hlavy, případně zalehnutím uší. Zadní rýmu lze řešit proplachem nosních dutin pomocí izotonického roztoku (tzv. konvičkami). Více v článku na téma zadní rýma.


Prevence chronické rýmy

Hlavním pilířem prevence je vyhýbání se veškerým spouštěčům, které způsobují problémy. Ne vždy je to proveditelné, ale je dobré se o to alespoň pokusit. To znamená přestat kouřit a vyhýbat se kuřáckým místům, kamnům a krbům, omezit kontakt s čisticími prostředky a chemikáliemi, v místnostech udržovat alespoň 40% vlhkost vzduchu. Doporučuje se také saunování, klimatoterapie (pohyby v horách či u moře) nebo otužování.


Články k tématu Chronická rýma – příznaky a léčba

  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Zadní rýma – jak se jí zbavit?

    Zadní rýma – jak se jí zbavit?

    · 4 minuty čtení
    Zadní rýma se vyskytuje nejčastěji v souvislosti se zánětem nosohltanu nebo vedlejších nosních dutin, může mít ale i řadu jiných příčin. Často ji provází kašel způsobený stékáním hlenů hlouběji do dýchacích cest a jejich následným drážděním. Jak zadní rýma vzniká, co s ní můžete udělat sami a kdy naopak vyžaduje návštěvu lékaře?
  • Věděli jste, že lidský nos každý den přefiltruje 10-15 tisíc litrů vzduchu? Že malé dítě může dostat rýmu až 12krát do roka? A že nápad balit mořskou vodu do lahviček jako sprej vznikl při vodním lyžování? Přinášíme vám informace o rýmě , její léčbě a prevenci.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora