Školka a rýma: nerozlučná dvojice?

2. 12. 2019 · 4 minuty čtení

U předškoláků je považováno za normální, pokud za rok prodělají 6 až 8 infekčních onemocnění. Skutečnost, že je tento počet odborníky považován za přijatelný, však nemění nic na tom, že časté stonání je nepříjemné jak pro dítě, tak pro vás a silně narušuje rodinný i pracovní režim. Jak dítě ve školce udržet co nejdéle zdravé? Poradíme vám v našem článku.


Aby dítě nechytilo ve školce rýmu

Jak na to? Taková otázka napadne nejednu maminku, která má dítě v mateřince. Základem péče o nosní sliznice a vhodná prevence je pravidelná hygiena nosu, nejlépe mořskou vodou.

Co si představit pod pojmem nosní hygiena?

Je to velmi jednoduché. Nosní hygienou rozumíme pravidelné oplachování nosní sliznice pomocí solných roztoků. Z praktického hlediska jsou nejvhodnější solné roztoky ve spreji nebo v mechanickém rozprašovači. Solný roztok se aplikuje pravidelně ráno a večer v rámci běžné osobní hygieny. 


Na jakém principu solné roztoky fungují?

Nosní sliznice je pokryta jemnými řasinkami a tenkou vrstvou hlenu. Zdravé řasinky se neustále pohybují, vlní se a zajišťují transport hlenu, na němž se zachycují nečistoty, alergeny, bakterie a viry. Díky nim se škodlivinám nepodaří proniknout do organismu. Není-li sliznice dobře hydratovaná, dochází k hromadění hlenu a tvorbě krust. Pohyblivost řasinek je narušena, a tím se snižuje i přirozená obranyschopnost sliznice. Zdravá nosní sliznice musí být čistá a dostatečně vlhká. A právě s očišťováním a hydratací nosní sliznice solné roztoky velmi efektivně pomáhají.

Jak vybrat vhodný solný roztok?

Pro provádění pravidelné nosní hygieny se používají solné roztoky s nižším obsahem soli. Jsou to roztoky, které označujeme jako hypotonické a isotonické. Hypotonické solné roztoky mají nižší tonicitu než krevní plazma, isotonické mají stejnou tonicitu jako krevní plazma. Existují také nosní spreje hypertonické, s vyšší tonicitou ty jsou vhodné zejména jako šetrnější alternativa běžných kapek proti ucpanému nosu, které mohou při dlouhodobém používání způsobit poškození nosní sliznice.    

Nezapomínejte na další preventivní opatření

Pro podporu dětské imunity samozřejmě nelze opomenou ani další klasická opatření. Důležitý je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, otužování, pestrá a vyvážená strava s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny (vitamín C) a dodržování základních hygienických pravidel (mytí rukou po příchodu z venku a před jídlem). Izolace nemocného dítěte z kolektivu by měla být samozřejmostí. 

Další pomocníci z lékárny

Kromě nosní hygieny můžete podpořit imunitu svých ratolestí i některými dalšími přípravky  doplňte vitamíny ve formě oblíbených multivitaminových želatinek.  


Články k tématu Školka a rýma: nerozlučná dvojice?

  • Bolest v krku - příčina a léčba

    Bolest v krku - příčina a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest v krku není samostatnou nemocí, ale pouze příznakem doprovázejícím infekce horních cest dýchacích. Nejčastěji se jedná o zánět hltanu a patrových mandlí virového nebo bakteriálního původu. Méně často se tak projevuje alergie, následek poranění, poleptání, uvíznutí cizího tělesa v dýchacích cestách a jiné onemocnění v oblasti krku. Bolestí v krku se projevuje i zánět hrtanové záklopky...
  • Chřipka – příznaky a léčba

    Chřipka – příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Přestože se jedná o poměrně běžnou nemoc, dokáže nás na mnoho dnů zcela vyřadit z normálního života. Jak chřipku léčit a jaká prevence na chřipku platí?
  • Mononukleóza postihuje zejména dospívající a mladé dospělé. Přenáší se především slinami, a proto se jí také říká „nemoc z líbání“ nebo „studentská nemoc.“ Jedná se o onemocnění nepříjemné a zdlouhavé, ve většině případů však samo postupně odeznívá bez jakýchkoliv následků. Přečtěte si, čím se infekční mononukleóza liší od běžné angíny nebo virózy, jaké jsou aktuální trendy v léčbě a co můžete udělat...