Rýma v těhotenství

17. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 5 minut čtení

Rýmou občas onemocní snad každý – nevyhýbá se tedy ani těhotným. Kromě běžné infekční rýmy z nachlazení mohou však těhotné trpět i rýmou jiného původu – tzv. těhotenská rýma, která se projevuje především pocity ucpaného nosu, je způsobena hormonálními změnami a postihuje asi třetinu nastávajících maminek. Jak rýmu v těhotenství léčit, jak jí předcházet a kdy se vydat k lékaři, se dozvíte v našem článku.


Rýma v těhotenství může mít infekční nebo hormonální původ.
Kromě běžné infekční rýmy se těhotné ženy často potýkají s tzv. hormonální rýmou.

Jak vzniká rýma?

Rýma je zánět nosní sliznice. Její nejčastější příčinou je virová infekce, která se šíří vzdušnou cestou tzv. kapénkovou infekcí. Projevuje se pocitem ucpaného nosu, vodnatým až hlenovitým výtokem z nosu a svěděním až pálením v nose. V případě nedostatečné léčby se může zkomplikovat a může vzniknout zánět dutin, který se projevuje bolestí hlavy (někdy i bolestí zubů), zvýšenou teplotou a hnisavou rýmou. Ta se léčí obvykle pomocí antibiotik, proto je při výskytu zelené rýmy v těhotenství nezbytné navštívit lékaře.

Těhotenská rýma

Příčinou pocitu ucpaného nosu může být i tzv. hormonální rýma, která je způsobena zvýšenou hladinou ženských pohlavních hormonů. Není nijak neobvyklá, až 30 % žen se setká s tímto typem rýmy v těhotenství. Hormonální rýma v těhotenství může být chronická – v tom případě trvá celé těhotenství, častější je ovšem rýma v prvním trimestru a také v období 6 týdnů před porodem. Tyto potíže samovolně odezní do 2 týdnů po porodu.


Co na rýmu v těhotenství

  • Mořská voda – bezpečnou variantou pro vás i vaše miminko je mořská voda. Podle koncentrace obsažených solí se rozlišují 2 typy – tzv. isotonická a hypertonická mořská voda. Isotonická se hodí ke každodenní hygieně nosu, čistí a zvlhčuje nosní sliznici. Hypertonická mořská voda zvládne i uvolnit ucpaný nos. Roztoky mořské vody jsou v praktické formě nosního spreje.

  • Bylinné nosní kapky – další variantou jsou bylinné nosní kapky či sprej pro těhotné, které díky obsahu éterických olejů nos protáhnou. Hodí se i v případě výskytu zadní rýmy v těhotenství.

  • Inhalace – léčbu můžete podpořit i použitím inhalátorů – pomohou zvlhčit sliznice dýchacích cest, rozpouští hleny a celkově zkracují dobu léčby. K inhalaci můžete použít solný roztok, vincentku nebo heřmánek.

S čím zacházet opatrně, jsou přípravky do nosu obsahující látky na uvolnění ucpaného nosu (tzv. dekongestanty). Tyto látky ulevují od ucpaného nosu oplasknutím oteklé nosní sliznice zúžením cévního průtoku. Ve velmi malém množství prostupují nosní sliznicí dále do krve a přes placentu k dítěti. Tyto nosní spreje se v těhotenství nedoporučují. Poraďte se se svým gynekologem, pokud si myslíte, že je pro vás tato léčba nezbytná.


Alergická rýma v těhotenství

Odlišný přístup k léčbě vyžaduje alergická rýma, která se léčí pomocí tzv. antihistaminik ve formě nosního spreje nebo ve formě tablet. Jejich použití v těhotenství je vždy na individuálním zvážení lékařem. Vhodnou a bezpečnou variantou v případě výskytu alergické rýmy v těhotenství je opět sprej do nosu s mořskou vodou, která pomůže nos zbavit alergenů a dalších dráždivých látek, navíc podpoří její přirozenou regeneraci.

Další možnosti, jak bojovat proti rýmě v těhotenství

Proti rýmě v těhotenství můžete využít i celou řadu dalších produktů z lékárny. Zde jsou některé tipy:

  • Nosní konvička – určená pro výplach nosu solnými roztoky. Odplavuje hlen z nosních dutin, uvolňuje ucpaný nos, pomáhá předcházet virovým a bakteriálním infekcím, zvlhčuje sliznici nosu a urychluje její regeneraci.
  • Roušky – poskytují ochranu před šířením kapénkových infekcí. Velmi malé částice, jakými viry vyvolávající rýmu jsou, dokáží zachytit roušky z tzv. nanovlákna.
  • Dezinfekční gel na ruce – antibakteriální gel vhodný k dezinfekci rukou na cestách, kdy nemáte k dispozici vodu a mýdlo.
  • Crosstejpy – speciální křížový tejp ve tvaru mřížky, který se aplikuje na tzv. spouštěče, akupunkturní body, je vhodný v případě bolesti v dutinách. Lepí se nad obočí a na tváře.
  • Nosní pásky pro správné dýchání – pokud vás v těhotenství dlouhodobě trápí ucpaný nos, můžete vyzkoušet také nosní pásky, které jemně rozevírají nosní cesty a zlepšují průchodnost nosu.
  • Mast s éterickými oleji – její aplikace v okolí nosu a v oblasti spánků mírní příznaky spojené s rýmou.
  • Vitamíny a minerály pro těhotné – pro podporu imunity.
  • Hojivá mast na oděrky v okolí nosu.

Kdy s rýmou v těhotenství k lékaři?
Rýma přetrvávající více než týden, vysoká horečka či hnisavý sekret vyžadují návštěvu lékaře.

Kdy s rýmou v těhotenství k lékaři

Rýma je za běžných okolností dobře zvládnutelná samoléčbou, v některých případech je však vhodné vyhledat lékaře, abyste zabránili rozvoji závažnějších komplikací, zejména v těhotenství je třeba být opatrnější.

  • Rýma přetrvávající déle než 7 dnů
  • Horečka nad 38 °C
  • Hnisavá rýma (sekret zbarvený do zelena či žluta)
  • Krvácení z nosu
  • Bolesti hlavy, bolesti ve tváři či za očima, bolesti zubů nebo bolest v uších

Režimová a preventivní opatření proti rýmě v těhotenství

Abyste se rýmy co nejdříve zbavila a také abyste jí úspěšně předcházela, je vhodné čistit a zvlhčovat vzduch v domácnosti. S tím vám pomohou zvlhčovače a čističky vzduchu, které zbaví ovzduší prachu, bakterií a dalších organických zárodků. Díky vlhkému vzduchu se vám bude lépe dýchat i spát. Vhodná je také zvýšená poloha hlavy při spánku.


Léčbu rýmy v těhotenství je potřeba doplnit také dostatečným příjmem tekutin a stravou bohatou na vitaminy a minerály. Také odpočívejte, jak to jen jde, a v zimě noste čepici.

Zejména v zimních měsících, kdy je zvýšený výskyt respiračních infekcí, se vyhýbejte místům, kde se pohybuje větší množství lidí. Nezapomínejte na základní hygienická pravidla - důkladně si umývejte ruce. Dopřávejte si dostatek spánku i pobytu na čerstvém vzduchu a podpořte imunitu stravou bohatou na ovoce a zeleninu.



Články k tématu Rýma v těhotenství

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora