Co pes nesmí/může jíst?

26. 9. 2023 · 28 minut čtení

Málokdo z nás odolá velkým hnědým očím, které pod stolem žadoní o kousek jídla z našeho talíře. Může však malá odměna od stolu psovi ublížit? V tomto článku vám představíme potraviny, které jsou pro vašeho psa bezpečné, i potraviny, které mohou vašeho psa expresně poslat na pohotovost k veterináři.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Co pes nesmí/může jíst?

Strava psů a lidí

Psi tráví potravu jinak než lidé a konzumace nesprávných potravin může vést ke zdravotním problémům. To, co je dobré pro člověka, může být pro psa toxické a ohrožovat jeho zdraví. Obecně platí, že čím menší pes, tím menší množství toxické látky vyvolá problémy..

Související kategorie produktů:

Nevhodné potraviny pro psy

Některé potraviny mohou způsobit zvracení, průjem, žaludeční nevolnost, dýchací potíže, problémy s ledvinami, záchvaty a v některých případech i smrt. Toxicita potravin je běžná a veterinární lékaři musí každý den řešit velké množství případů otrav psů.

 

Potraviny, které nejsou povoleny nebo jsou pro psa nevhodné:

 

Umělé sladidlo xylitol
Čokoláda
Alkohol
Kofein
Vařené kosti
Muškátový oříšek
Makadamové ořechy
Skořice
Čím je čokoláda tmavší, tím je hladina theobrominu vyšší, a proto je pro psa toxičtější.
Hořká čokoláda představuje pro psa vyšší riziko obtíží než ostatní druhy. Svou roli hraje i váha psa a množství, které snědl.

Co lze psovi nabídnout z lidské stravy?

 

Potraviny z naší stravy, které lze psovi v malém množství podat:

 

Chléb/rohlík
Sýr
Bílý jogurt
Vejce
Ryby
Šunka
Kešu ořechy
Arašídy
Kaštany
Popcorn
Med
Arašídové máslo

Sůl, cukr, koření a tuky

Lidská strava obsahuje velké množství soli. To může u psa vést k dehydrataci, a dokonce i k otravě sodnými ionty. Trocha soli je samozřejmě v pořádku, ale dbejte na to, aby její množství ve stravě vašeho psa bylo co nejmenší. Stejně tak velké množství cukru může u psa způsobit přibývání na váze, zubní kaz nebo cukrovku. Měli byste se také vyvarovat podávání kořeněných jídel nebo chilli, protože mohou u psa vyvolat žaludeční křeče, nadýmání a průjem. U některých psů se také může projevit zvracení nebo zvýšené slinění. Podávání tučného masa nebo kůže může vést k žaludečním potížím nebo pankreatitidě (zánětu slinivky břišní).

Pes a ovoce

Pes není výlučný masožravec, ale pouze masožravec. Jinými slovy je to všežravec, v jehož stravě převažuje maso. Ovoce a zelenina proto nejsou nezbytnou součástí jejich jídelníčku, ale jsou skvělým zpestřením, zdrojem vitaminů a vlákniny a v neposlední řadě i výbornou pochoutkou.

 

Mezi ovoce, které můžeme psovi nabídnout, patří například:

 

Jablka
Banány
Hrušky
Jahody
Maliny a borůvky
Brusinky
Meloun
Broskve
Ananas
Kokos
Kiwi
Mango
Hroznové víno či rozinky do stravy psa jednoznačně nepatří.
Hroznové víno nebo rozinky mohou u psa způsobit selhání ledvin s fatálními následky.

 

Ovoce, které představuje pro psy zdravotní rizika a obecně je lepší se mu zcela vyhnout:

 

Angrešt
Citrusy
Avokádo
Třešně
Hroznové víno/rozinky

Pes a zelenina

Komerčních krmiva pro psy běžně obsahují zeleninu, ale ne všechna zelenina (vařená nebo syrová) je pro psy bezpečná.

 

Mezi bezpečné druhy zeleniny patří:

 

Kukuřice
Okurky
Dýně
Brokolice
Růžičková kapusta
Mrkev
Řapíkatý celer
Zelené fazolky
Hrášek
Papriky
Mezi zeleninu, která je pro psy nevhodná, patří například rajčata.
Rajčata jsou pro psy spíše nevhodná, protože obsahují toxický tomatin. Obsah tomatinu je nejvyšší v nezralých plodech, listech a stoncích.

Některé druhy zeleniny jsou problematičtější než jiné, u těchto druhů buďte zvláště opatrní:

 

Rajčata
Chřest
Špenát
Houby
Syrové brambory

Zcela nevhodná zelenina pro psy, jejíž konzumaci je třeba předejít:

 

Česnek
Cibule
Kdy k veterináři?
Pokud zjistíte, že váš pejsek v nestřeženém okamžiku zkonzumoval některou z problematických či nebezpečných potravin, raději se vždy poraďte s veterinářem, který navrhne další postup. Pokud pes vykazuje výše zmíněné příznaky otravy, vydejte se k veterináři bez otálení.
Tulipány jsou pro psy toxické kvůli obsahu alkaloidů.
Tulipány jsou pro psy toxické kvůli obsahu alkaloidů. Ty se nejvíce nacházejí v cibulkách, v menší míře také v listech a květech.

Toxické rostliny, které mohou psovi ublížit

Některé rostliny mohou být pro vašeho psa velmi nebezpečné, proto při výběru zeleně do vaší společné domácnosti či zahrady, myslete i na tento faktor.

Zde je nejznámějších 15 rostlin jedovatých pro psy:

 

Aloe
Břečťan
Oleandr
Rododendron
Filodendron
Tulipán a narcis
Konvalinka
Difenbachie
Tis
Brambořík
Krokus
Tlustice
Pouštní růže
Ságovník


Články k tématu Co pes nesmí/může jíst?

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Začal se váš pejsek nebo kočka častěji drbat nebo si olizovat určité místo na kůži? Pokud ano, měli byste danou část těla pečlivě zkontrolovat. Příčinou by mohla být dermatitida neboli zánět kůže. Co všechno může kožní záněty u zvířat vyvolat, jak se léčí a jak jim předcházet?
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora