Opalování v těhotenství – bezpečnost a rizika

7. 6. 2023 · 5 minut čtení

Čekáte miminko a nejste si jistá, zda se můžete opalovat? Připravili jsme pro vás přehledný článek, v němž se dozvíte, jaká rizika pobyt na přímém slunci v těhotenství přestavuje, jakou sluneční ochranu zvolit či zda je možné používat samoopalovací krémy nebo navštívit solárium.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Opalování v těhotenství – bezpečnost a rizika

Je opalování během těhotenství bezpečné?

To je otázka, kterou si s příchodem léta a plánováním dovolené klade mnohá nastávající maminka. Jednoznačnou odpověď bohužel nelze poskytnout. Je pravděpodobné, že opalování nepředstavuje pro nenarozené miminko závažná rizika, přesto je vhodné k opalování v těhotenství přistupovat s mírou a rozumem. Rizika opalování jsou stejná v těhotenství i mimo něj – UV záření zvyšuje riziko rakoviny kůže, způsobuje předčasné stárnutí pokožky a ztrátu její pružnosti.

Související kategorie produktů:

Jak se opalovat v těhotenství?

Záměrné a intenzivní opalování se v těhotenství nedoporučuje (v podstatě ani mimo něj). Optimální je přirozený pohyb na čerstvém vzduchu při dodržení všech pravidel pro bezpečný pobyt na slunci. Jak pokožku před sluncem nejlépe ochránit, se můžete do detailu přečíst v našem samostatném článku. V těhotenství je navíc třeba vzít v úvahu také aktuální zdravotní stav a případné těhotenské problémy, které se mohou v horku zhoršovat. Kůže v těhotenství je citlivější, má sklony k tvorbě tmavých skvrn, pih nebo tzv. těhotenské masky (melasma). Také při potížích s otoky nohou a křečovými žilami je třeba být v horkém počasí opatrnější. Celkově těhotné ženy hůře snášejí vysoké teploty a mají vyšší riziko přehřátí organismu (úpal, úžeh, nevolnost, mdloba).

Rizika opalování během těhotenství

Jedním ze specifických rizik opalování v těhotenství je fakt, že UV paprsky rozkládají kyselinu listovou, která je klíčová pro správný vývoj nervové soustavy miminka. Možný negativní vliv UV záření hrozí nejvíce v prvním trimestru těhotenství a na začátku druhého trimestru těhotenství.

Samoopalování a těhotenství

Samoopalování je považováno za bezpečnější způsob, jak získat snědou pleť, než je opalování na přímém slunci. Látky obsažené v samoopalovacích prostředcích se nevstřebávají do organismu a zůstávají pouze na nejsvrchnější vrstvě pokožky, a proto jsou relativně vhodnou volbou i pro nastávající maminky. Jedná se zejména o látku s názvem dihydroxyaceton (DHA). Jedná se o přírodní monosacharid a obvykle se získává z rostlinných zdrojů, jakými jsou cukrová řepa a cukrová třtina. Ale pozor, v těhotenství se doporučuje pouze aplikace samoopalovacích prostředků v tekuté podobě (lotiony, krémy, oleje). Spreje mohou obsahovat látky, které by při vdechnutí mohly být pro miminko rizikové. Vybírejte pouze kvalitní samoopalovací prostředky, optimálně z lékárny a od ověřených výrobců.

Solárium a těhotenství

Solárium není bezpečnou variantou opalování v těhotenství. Naopak UV záření v soláriích je intenzivnější než přírodní slunce, a tak je lepší se soláriu vyhnout.

Opalování v těhotenství může citlivé těhotenské kůži napáchat řadu škod, např. v podobě hyperpigmentace. Její zvláštní formou, typickou pro těhotenství, je tzv. těhotenská maska.
Slunce je hlavní příčinou vzniku hyperpigmentace – v těhotenství jsou k ní ženy obzvlášť náchylné.

Vitamin D a slunce

Všichni víme, že vitamin D vzniká při pobytu na slunci. V těhotenství je velmi důležitý pro imunitu, kosti, zuby maminky i růst miminka (jeho množství ovlivňuje vstřebávání vápníku). K zajištění dostatečného množství vitaminu D by měl postačovat přirozený pobyt venku, i bez záměrného opalování. Dalším důležitým zdrojem vitaminu D jsou ryby, eventuálně jej lze doplňovat ve formě doplňků stravy. Optimální volbou pro těhotné jsou pochopitelně speciální multivitaminy pro těhotné.

S opalování opatrně i po porodu

Pokud se v těhotenství vytvoří strie nebo máte jizvu po císařském řezu, je vhodné s opalováním bříška vyčkat ještě dva roky po porodu. Jizvy a pajizévky (strie) by totiž mohly nesmazatelně pigmentovat.

Opalování v těhotenství - souhrn

Pokud všechny informace o opalování v těhotenství shrneme, je patrně vhodnější se záměrnému opalování a vysokým teplotám v vyhýbat. Při pobytu na slunci nezapomeňte nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a pokožku ošetřit kvalitním opalovacím krémem SPF 30 a více. Používání samoopalovacích přípravků v těhotenství je možné, ovšem raději pouze v tekuté formě. Návštěvy solária se v těhotenství nedoporučují.


Články k tématu Opalování v těhotenství – bezpečnost a rizika

  • Jak zastavit nevolnost a zvracení

    Jak zastavit nevolnost a zvracení

    · 4 minuty čtení
    Nevolnost vnímáme jako nepříjemný pocit, při kterém dochází k závrati a nutkání na zvracení. Provází ji bolesti břicha, slabost, bledost, pocení, někdy i třes a pokles krevního tlaku a nechutenství. Zvracení je důležitý obranný reflex, který chrání organismus před škodlivými látkami, a může být příznakem i řady zdravotních potíží.  
  • Kojení

    Kojení

    · 7 minut čtení
    Setkání s novorozencem v člověku pokaždé vyvolává přirozenou touhu chránit ho a poskytnout mu tu nejlepší možnou péči. Jedním z klíčových faktorů, které život nově narozeného dítěte ovlivňují nejzásadněji, je kojení. V čem je tak jedinečné a jaké největší výhody přináší? Odpovědi nejen na tyto otázky jsme pro vás připravili v přehledném článku.
  • Připravili jsme pro vás stručný přehled všech základních vyšetření, která vás během celého těhotenství čekají. Přečtěte si, co vás čeká v jednotlivých trimestrech a jaká vyšetření mohou předejít genetickým a vývojovým vadám plodu.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora