Překyselení žaludku – příčiny a léčba

3. 12. 2023 · 4 minuty čtení

Překyselení žaludku označuje nepříjemné stavy, jejichž hlavním příznakem je pálení žáhy. Setkává se s ním až 40 % dospělé populace. Co překyselení žaludku způsobuje, jaké další příznaky ho provázejí a lze těmto potížím předcházet nebo se jich jednou provždy zbavit? 

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Překyselení žaludku – příčiny a léčba

Co je překyselený žaludek?

Žaludeční kyselina zajišťuje správné trávení a ničí choroboplodné zárodky přijaté v potravě. Zdravý žaludek je chráněn proti kyselému prostředí i žaludečním enzymům svou odolnou výstelkou a díky přiměřeně rychlému a usměrněnému pohybu tráveniny. Při překyselení žaludku dochází k nadměrné tvorbě žaludeční kyseliny nebo příliš dlouhému vyprazdňování žaludku. Velmi často se objevuje nežádoucí uvolnění dolního jícnového svěrače, což vede k návratu žaludeční tráveniny zpět do jícnu (tzv. gastroezofageální reflux). Dojde k porušení křehké rovnováhy mezi ochrannými a poškozujícími vlivy na sliznice žaludku a jícnu a k jejich podráždění.

Související kategorie produktů:

Jaké jsou příznaky překyselení žaludku?

K překyselení žaludku dochází nejčastěji krátce po jídle. Typicky se objevuje pálení žáhy, které ti, jež se s těmito obtížemi potýkají, popisují jako pálivé až bolestivé pocity za dolním okrajem hrudní kosti. Často dochází také k návratu kyselého žaludečního obsahu až do krku, což vyvolává pocit kyselosti až hořkosti v ústech.

Mezi další možné příznaky patří:

  • pocity tlaku, plnosti, říhání, nadměrné slinění
  • nevolnost, nechutenství
  • kručení v žaludku, bolesti břicha, křeče
  • obtížnější polykání
  • zápach z úst

U některých lidí zasáhnou trávicí potíže současně i spodní oblast zažívací soustavy. U někoho se proto může objevit zároveň překyselení žaludku a průjem, nadýmání nebo plynatost. Návrat žaludečního obsahu přes jícen může vést ke zvýšené kazivosti zubů nebo ke komplikacím v dýchacích cestách (kašel, chrapot, častější infekce). Při dlouhodobých a opakujících se obtížích může dojít k žaludečním vředům nebo k poškození jícnu (jícnové záněty, zvýšené riziko rakoviny jícnu).

Jak dlouho trvá překyselení žaludku?
Nepříjemné pocity mohou trvat jen několik minut nebo hodin (při dietní chybě, přechodné stresové situaci), mohou se však pravidelně vracet (při nesprávných životních návycích, některých nemocech). V takových situacích je nezbytná konzultace s lékařem.

Příčiny překyseleného žaludku a pálení žáhy

Mezi nejčastější příčiny patří nevhodné stravovací zvyklosti: nepravidelné nebo příliš rychlé stravování, přejídání (zejména navečer), ulehnutí brzy po jídle a některé druhy potravin a nápojů:

  • tučná, smažená a kořeněná jídla
  • čerstvé bílé nebo kynuté pečivo
  • citrusy
  • cibule, česnek
  • sycené limonády
  • káva, černý a zelený čaj
  • některé další potraviny jako např. mák, mentol, čokoláda a v neposlední řadě alkohol.
Pálení žáhy v těhotenství.
Nepříjemné a obtěžující pálení žáhy, zejména v prvním a třetím trimestru, patří mezi časté komplikace těhotenství.

K překyselení žaludku (k pálení žáhy) mohou vést i další faktory:

  • nadměrný, dlouhodobý stres
  • nadváha a obezita
  • kouření
  • nedostatek spánku, vyčerpání
  • psychické nemoci – deprese, úzkosti
  • hormonální nerovnováha
  • těhotenství
  • některé léky (na recept nebo volně prodejné – ibuprofen, diklofenak, kyselina acetylsalicylová aj.)

Pálení žáhy – léčba

Pokud se pálení žáhy objevuje občasně, méně než 2x týdně, doporučují se tzv. antacida – látky neutralizující již vzniklou žaludeční kyselinu. Těžištěm uplatnění antacid je proto příležitostné pálení žáhy při dietní chybě. Jejich efekt je velmi rychlý, zároveň však přetrvává jen po dobu několika málo hodin. Doporučuje se vyhýbat současnému podání antacid s jinými léky – antacida se obecně užívají v minimálně 2hodinovém odstupu od další medikace.

Překyselení žaludku častější než 2x týdně vyžaduje obvykle terapii, která snižuje samotnou tvorbu žaludeční kyseliny. Nejčastěji se používají léčiva ze skupiny zvané inhibitory protonové pumpy. Jde o látky omeprazol a pantoprazol (a na předpis dále i esomeprazol, lansoprazol a rabeprazol). Účinek těchto látek nastupuje za 1–3 dny a po vysazení podobně dlouho přetrvává.

Pokud se do několika dnů nebudete cítit lépe nebo pokud se Vám přitíží, je potřeba se poradit s lékařem. Podrobnější informace, tj. v jakých případech se doporučuje zkonzultovat vaše obtíže s lékařem, najdete v samostatném článku o pálení žáhy. Bez porady s lékařem neužívejte antacida ani inhibitory protonové pumpy déle než 2 týdny.

Co jíst při překyseleném žaludku a čeho se vyvarovat?

Omezte tučná, smažená a kořeněná jídla.
Jezte častěji a po menších porcích.
Jezte v klidu.
Nelehejte se hned po jídle a nepřejídejte se na noc.
Omezte kávu, alkohol, čaj a sycené nápoje.
Zklidnit žaludek pomohou i vybrané bylinné čaje.
Další tipy pro uklidnění žaludku
Kromě výše uvedených zásad se při zmíněných obtížích si dejte pozor na příliš těsné oděvy v pase a utahování pásků. Při spánku mějte podloženou horní polovinu těla nebo ležte na levém boku.

Úprava životního stylu je v případě problému s překyselením žaludku hlavním způsobem, jak žaludečním potížím předcházet – pomůže zejména lehký jídelníček, správný styl stolování, pravidelný pohyb a omezení působení stresu. Účinně ulevit od nepříjemných příznaků pálení žáhy dokážou léčivé přípravky ze skupin antacid a inhibitorů protonové pumpy. Mějme však na paměti, že bez porady s lékařem je léčba překyselení žaludku omezena na občasné stavy nebo na dobu maximálně dvou týdnů.


Články k tématu Překyselení žaludku – příčiny a léčba

  • Crohnova choroba – příznaky a léčba

    Crohnova choroba – příznaky a léčba

    · 10 minut čtení
    Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev s příznaky jako bolest břicha, silné průjmy, krev ve stolici, únava či ubývání na váze. Crohnova nemoc není bohužel zatím vyléčitelná, moderní léky a dodržování stravovacích pravidel však umožňují vést pacientům plnohodnotný život.
  • Kurkuma

    Kurkuma

    · 6 minut čtení
    Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.
  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 12 minut čtení
    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora