Kurkuma

9. 10. 2019 · Mgr. Barbora Jedličková · 6 minut čtení
Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.

Kurkuma něco málo z botaniky

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) je známá rovněž pod lidovými názvy indický šafrán nebo indický zázvor. Je to vytrvalá, asi půl metru vysoká rostlina se zduřelým oddenkem, z něhož vyrůstají listy a kořeny. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté, před rozvinutím svinuté do kornoutků. Mezi nimi vyrůstá přímý, asi 15 cm vysoký stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých až tmavě růžových květů. Plodem je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka, která se v době zralosti otevírá. Kurkuma roste v oblastech jižní a jihovýchodní Asie, Indie, Vietnamu, Kambodži a Indonésie.

Kurkuma jako znamenité koření

Jako kořenící přísada se v asijské kuchyni používá oddenek této rostliny, který připomíná o něco tmavěji zbarvený zázvor. Oddenek se nejdříve uvaří, usuší a rozemele na jemný oranžový prášek, který je základem oblíbeného kari koření. Má jen velmi jemnou chuť a vůni dodává pokrmům především krásně žlutou barvu. Kurkuma není pálivé koření, za palčivou chuť některých druhů kari koření je zodpovědný spíše zázvor, a především chilli papričky. Proto se jí nemusejí obávat ani lidé, kteří ostřejším pokrmům příliš neholdují.


Kurkuma v ajurvédě

Historicky se kurkuma užívá již tisíce let v rámci ajurvédy tedy indického učení o zdraví a dlouhověkosti. Kurkumu doporučovali tradiční léčitelé k podpoře trávení, při nemocech ledvin a žlučníku (na podporu tvorby žluči), jako prevenci proti parazitům, k ochraně jater nebo proti zánětům a bolesti. Zevně se používala jako dezinfekční přírodní látka.

Kurkuma a její výzkum v současnosti

Vzhledem k současnému trendu, jímž je hledání stále nových přírodních řešení nejrůznějších obtíží, stojí kurkuma i v zájmu dnešních vědců. Některé zdroje uvádějí, že celosvětově bylo provedeno téměř 6000 studií, které se zabývaly vlivem kurkumy na lidský organismus. Její vliv byl zkoumán i v kontextu mnoha závažných onemocnění, např. revmatismu, osteoartrózy, žaludečních vředů, Crohnovy choroby, Alzheimerovy choroby či nádorových onemocnění.

Kurkuma a kurkumin

Biologicky aktivní látkou, která má potenciální vliv na lidský organismus, je kurkumin. Abychom mohli vůbec uvažovat o vlivu kurkumy na zdraví, museli bychom ji však pojídat po kilogramech, což je pochopitelně nemožné. Navíc je kurkumin špatně rozpustný a velmi obtížně se vstřebává do systémového oběhu (během prvního průchodu játry je většina odbourána a vyloučena). A to je samozřejmě výzva pro výrobce z oblasti farmaceutického průmyslu, kteří vymýšlejí, jak tzv. biodostupnost kurkuminu zvýšit. Jednou variantou je např. kombinace extraktu kurkumy s piperinem, což je extrakt z černého pepře. Přípravky s kurkumou jsou nabízeny ať už ve formě kapslív tabletové nebo tekuté lipozomální formě. Další možností je forma speciální mikroemulze, jejíž výrobci dosáhli toho, že jedna tobolka obsahuje extrakt téměř z dvou kilogramů kurkumy.

Kdy se hodí obohatit jídelníček o přípravek s kurkumou?

Jak už jsme naznačili, kurkuma má skutečně široké uplatnění. Asi nejčastěji se doplňky stravy s kurkumou doporučují pro podporu trávení a chuti k jídlu (kurkuma podporuje správnou tvorbu žluči). Dále přispívá k normální činnosti jater, kardiovaskulárního, nervového či dýchacího systému. Vhodná je také pro všechny, kteří chtějí podpořit péči o své klouby, a proto ji najdete i v kategorii kloubní výživy.


  • 4.2
    (5)
    Kurkuma podporuje činnost jater a normální trávení.
  • 4.0
    (4)
    Koření prvotřídní kvality se specifickou, jemně pepřovitou, nahořklou chutí.
  • Rostlinná pomazánka ze zeleniny, semínek a koření.
  • Směs koření s kurkumou, zázvorem a pepřem inspirovaná ajurvédskou medicínou.


    Články k tématu Kurkuma

    • Co pomůže při průjmu?

      Co pomůže při průjmu?

      · 4 minuty čtení
      Takzvaný cestovatelský průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás na dovolené mohou potkat. Může totiž postihnout až polovinu lidí, kteří každý rok vyrazí na cesty.
    • Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

      Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

      · 5 minut čtení
      Je vám po jídle těžko? Míváte potíže s nadýmáním? Pálí vás žáha? Občas vás trápí zácpa nebo průjem? Pokud jste navštívili lékaře a ten vyloučil jakékoliv orgánové onemocnění, které by mohlo vaše obtíže způsobovat, pak vaše příznaky spadají do souboru trávicích obtíží, kterým odborníci říkají „funkční dyspepsie“.
    • Projímadla

      Projímadla

      · 3 minuty čtení
      Dlouhodobě účinná a současně bezpečná léčba zácpy, bez ohledu na její příčinu, je zcela klíčovou. Zahrnuje řadu přístupů, přičemž jistě vhodné před nasazením projímadel (a stejně tak i při jejich užívání) je vhodné využít veškerá další doporučení ‒ obecně je vhodné zvýšit podíl nevstřebatelné vlákniny a tekutin a přirozeně i dostatek pohybu ‒ viz. zácpa). Jestliže uvedené není postačující lze sáhnout...
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora