Trávení

  (9)
  • Zažívací potíže —  jak dát špatné trávení do pořádku?

    Zažívací potíže — jak dát špatné trávení do pořádku?

    Mgr. Radka Grec

    · 8 minut čtení
  • Žaludeční vředy: příčiny, příznaky a léčba

    Žaludeční vředy: příčiny, příznaky a léčba

    Žaludeční vředy (též vředová choroba či peptické vředy) řeší během života každý desátý Čech. Vředy na sliznici žaludku a dvanáctníku se projevují především palčivou bolestí v nadbřišku. Co vředy způsobuje, jak se léčí a je třeba držet speciální dietu?
    PharmDr. Lucie Drábková

    · 9 minut čtení
  • Alergie na lepek, nesnášenlivost lepku, celiakie – jak se v termínech vyznat?

    Alergie na lepek, nesnášenlivost lepku, celiakie – jak se v termínech vyznat?

    Lepek neboli gluten je v poslední době často diskutované téma našeho stravování. Konzumace lepku může způsobit zdravotní obtíže, jako je celiakie, alergie na lepek či neceliakální glutenová senzitivita. Vyřešit je pomůže bezlepková dieta.
    PharmDr. Lucie Drábková

    · 11 minut čtení
  • Střevní chřipka – prevence a léčba

    Střevní chřipka – prevence a léčba

    Střevní chřipka patří mezi nejběžnější onemocnění dětského i dospělého věku. Obvykle se projevuje nepříjemným průjmem a zvracením, které může provázet i zvýšená tělesná teplota až horečka. Co na střevní chřipku pomáhá a jak toto nepříjemné virové onemocnění co nejrychleji porazit?
    Mgr. Radka Grec

    · 6 minut čtení
  • Salmonelóza – projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza – projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Závažnost onemocnění se liší případ od případu, u malých dětí nebo oslabených jedinců se může jednat o život ohrožující onemocnění. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se...
    PharmDr. Lucie Drábková

    · 9 minut čtení
  • Onemocnění žlučníku a žlučníková dieta

    Onemocnění žlučníku a žlučníková dieta

    Žlučník je dutý orgán o objemu 40-50 ml uložený na pravé straně dutiny břišní, pod játry. Jeho hlavní funkcí je skladování a úprava žluči vytvořené v játrech, která je nezbytná pro trávení tuků. 
    Mgr. Radka Grec

    · 4 minuty čtení
  • Obezita – příčiny, stupně a léčba

    Obezita – příčiny, stupně a léčba

    Četností nadváhy a obezity se jako národ řadíme na nelichotivá přední místa evropského žebříčku. Jaké jsou nejčastější příčiny obezity a co může nadměrné množství tukové tkáně s naším tělem způsobit? Jak přispět k udržení správné tělesné hmotnosti i jak řešit obezitu u dětí, vám poradíme v našem článku.
    Mgr. Lukáš Novotný

    · 11 minut čtení
  • Jak zastavit nevolnost a zvracení

    Jak zastavit nevolnost a zvracení

    Nevolnost vnímáme jako nepříjemný pocit, při kterém dochází k závrati a nutkání na zvracení. Provází ji bolesti břicha, slabost, bledost, pocení, někdy i třes a pokles krevního tlaku a nechutenství. Zvracení je důležitý obranný reflex, který chrání organismus před škodlivými látkami, a může být příznakem i řady zdravotních potíží.  
    Mgr. Radka Grec

    · 4 minuty čtení

Upozornění