Zažívací potíže — jak dát špatné trávení do pořádku?

5. 3. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení
  • Zácpa, průjem, zažívání

Pojem zažívací potíže v sobě ukrývá mnoho rozličných obtíží na úrovni trávicího ústrojí. Škála nepříjemností od pálení žáhy, přes nechutenství, až po nadměrné říhání či plynatost mohou znít pro někoho banálně, ovšem pro ty, kteří je pravidelně zažívají, se jedná o frustrující problém. Co za těmito zdravotními potížemi nejčastěji stojí a zda je lze zmírnit či se jich nadobro zbavit, vám poradíme v našem článku.


Druhy zažívacích potíží
Druhy zažívacích potíží

Druhy zažívacích potíží

Pro nepříjemné či bolestivé projevy v oblasti trávicího traktu se používá odborné označení dyspepsie. Podle toho, v jaké části trávicího ústrojí potíže převažují a jak se projevují, pak rozlišujeme dyspepsie horního a dolního typu

Mezi horní dyspepsie patří potíže v horní části trávicího ústrojí, tedy především v oblasti žaludku. Typickými projevy jsou pocit plnosti, těžkosti a pomalého trávení po jídle, předčasná sytost, nechutenství, bolest v nadbřišku, nadměrné říhání, pálení žáhy, nevolnost či zvracení. Objevovat se může i hořkost či jiné pachutě v ústech, zápach z úst či zvýšené slinění a odpor k některým potravinám.

Dolní dyspepsie (označována často také jako dráždivý tračník) se týká především tenkého a tlustého střeva. Projevuje se bolestí břicha spojenou s průjmem, zácpou či jejich střídáním a nadměrnou plynatostí

Právě zažívací potíže spojené s nadýmáním a častým nebo naopak obtížným vyprazdňováním patří mezi jedny z nejčastěji pociťovaných trávicích obtíží, o nichž ale neradi s kýmkoli mluvíme. Není pak divu, že více než dvě třetiny takových obtíží nejsou vůbec lékaři diagnostikovány, a tedy ani správně léčeny.


Co vyvolává zažívací potíže?

Zažívací obtíže mají celou řadu příčin. Nejčastější příčinou akutních problémů s trávením jsou naše stravovací návyky: velké porce jídla, tučná, kořeněná či jinak obtížně stravitelná jídla nebo přílišný spěch při jídle, kdy hltáme a jídlo málo rozkoušeme. Trávení dokáže rozhodit také alkohol, některé infekce (nejen střevní chřipka, ale i horečka nebo běžná chřipka) či léky (antibiotika, léky proti bolesti, železo a jiné). Důležitou roli hraje i naše psychika (stres, nervozita, deprese).

V případě dlouhodobých obtíží mohou být příčinou některé z chronických nemocí na úrovni trávicího systému (žaludeční vředy, onemocnění slinivky nebo žlučníku) i mimo něj (diabetes). U chronických nemocí nesmíme zapomínat ani na dlouhodobě užívané léky, z nichž některé mohou také ovlivňovat trávení (například léky užívané v léčbě diabetu, srdečně cévních či duševních nemocí). Opakované potíže mohou signalizovat i nesnášenlivost některých potravin (laktóza, lepek) či potravinové alergie.

Kdy je vhodné se zažívacími obtížemi navštívit lékaře?

Obraťte se na lékaře v případě těchto obtíží:

  • Silné bolesti a křeče, bolesti provázené ztíženým dýcháním.
  • Obtížné a bolestivé polykání.
  • Přetrvávající nevolnost, zvracení či průjem.
  • Horečka, schvácenost a slabost
  • Když se potíže zhoršují nebo nezabírají běžně dostupná léčiva.
  • Příměs krve nebo hlenu ve stolici.
  • Při pocitu překážky v konečníku, změně tvaru stolice (zúžení) nebo při pocitech neúplného vyprázdnění
  • Když jsou obtíže provázeny neúmyslným ubýváním na váze.

Dlouhodobé obtíže se zpravidla střídavě zlepšují a zhoršují nebo mají sezónní charakter. Nejčastěji sledujeme jejich zhoršení během jara a podzimu a obdobím náročným pro naše trávení jsou i Vánoce. Příčinou dlouhodobých a opakujících se obtíží mohou být i některá závažná onemocnění, proto návštěvu lékaře neodkládejte.


Co pomáhá na špatné trávení?

  • Úprava jídelníčku: Omezte konzumaci tučných, smažených a obtížně stravitelných potravin. Opatrně také s přesolenými potravinami a sladkostmi. Vybírejte si stravu bohatou na vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo) a probiotika (kysané mléčné výrobky, kvašená zelenina). Sledujte, po kterých jídlech se vám příznaky zhoršují. Některé zažívací potíže mohou být projevem potravinové nesnášenlivosti či alergie (laktóza, lepek apod.).
  • Pravidelné stravování: Jezte raději menší porce jídla častěji. Odkládání jídla na pozdní odpoledne a večer vede k tomu, že toho sníme více a také více saháme právě po méně vhodných potravinách. Rovněž se nepřejídejte na noc.
  • Změna chování při jídle: Jezte menší sousta, jídlo vždy pečlivě rozkousejte, nehltejte. U jídla, pokud možno, nemluvte a hlavně nespěchejte. Také si po jídle nelehejte.
  • Vhodné nápoje: Pro správné trávení je důležitý dostatečný příjem tekutin, zejména když Vás trápí zácpa či průjem. Snižte ale množství tekutin vypitých během jídla a nepijte nápoje brčkem. Vyvarujte se také sycených nápojů (limonády, perlivé vody, pivo) a nápojů s umělými sladidly. Omezte i konzumaci kávy a alkoholických nápojů, včetně tzv. digestiv.

Zažívací problémy – zažeňte stres a přidejte pohyb

  • Dostatečný spánek a omezení stresu: Právě nedostatek spánku a stres vedou k tomu, že děláme špatná rozhodnutí ohledně jídla. Rozhozená psychika je také často spojována se syndromem dráždivého tračníku. Vzpomeňte si, jak Vám bylo před důležitou zkouškou, závodem či pracovním pohovorem.
  • Nezapomínejte na pohyb: Pro dobré zažívání, zejména podporu střevní motility, je důležitý dostatek pohybu. Přemozte touhu se po jídle natáhnout a raději běžte na krátkou procházku.
  • Pravidelné vyprazdňování: Neodkládejte potřebu jít na stolici a ideálně choďte na stolici v pravidelný čas (například ráno po snídani). Ranní vyprazdňování můžete podpořit sklenicí teplé vody po probuzení. Vyprazdňujte se v předklonu s koleny přitaženými k břichu, využít můžete stoličku, kterou si nohy podložíte.

Jak pomůže lékárna?

Léků na zažívací potíže je celá řada, vždy proto záleží na konkrétních příznacích a příčině obtíží.

  • Trávicí enzymy jsou vhodným lékem na špatné trávení zejména v případě těžkosti po jídle spolu s pocity plnosti a nedostatečného trávení. Doplní totiž chybějící enzymy slinivky a pomohou tak s trávením.
  • Léky na žlučník Vám pomohou v případě, že se zažívací potíže vyskytují především po konzumaci tučných jídel a objevují se i křeče. Tyto léky podpoří tvorbu žluče a její vylučování do tenkého střeva a podpoří tak trávení tuků.
  • Antacida představují rychlou úlevu při pocitech pálení žáhy a překyselení žaludku. Okamžitě zneutralizují nadměrnou kyselost žaludečního obsahu. Při déle trvajících obtížích jsou vhodné i tzv. inhibitory protonové pumpy.
  • Simeticon zmírní nadýmání a uleví při pocitech plnosti. Tatoprotipěnivá látka působí na bubliny plynu v trávicím ústrojí. Ty se rozpadnou a snáze tak vstřebají stěnou střeva.
  • Žaludeční kapky podpoří díky obsaženým bylinám zažívání a pomohou tak při obtížném trávení a křečích.
  • Probiotika dodají do trávicího ústrojí probiotické kmeny bakterií a pomáhají tak obnovit a vyrovnat přirozené složení střevní mikroflóry. To může být narušeno například po užívaní antibiotik nebo po průjmových onemocněních.

Co dalšího pro sebe můžete udělat sami?

Pro správné trávení můžete využít i koření, jako například anýz, bazalku, oregano, kopr, kmín nebo majoránku. Nezapomínejte také na pravidelný pohyb, který pomáhá rozhýbat střevní peristaltiku. A důležité je i omezit kouření a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost a předcházet nadváze.


Zdroje:

  • Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním
  • Epidemiologie dyspepsie
  • Trávení jako zrcadlo stresů

Články k tématu Zažívací potíže — jak dát špatné trávení do pořádku?

  • Kurkuma znovu objevená?

    Kurkuma znovu objevená?

    · 4 minuty čtení
    • Bylinky
    • Zácpa, průjem, zažívání

    Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.

  • Žaludeční vředy (též vředová choroba či peptické vředy) řeší během života každý desátý Čech. Vředy na sliznici žaludku a dvanáctníku se projevují především palčivou bolestí v nadbřišku. Co vředy způsobuje, jak se léčí a je třeba držet speciální dietu?

  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 8 minut čtení

    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.