Vyrážky u dětí – přehled a léčba

26. 3. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 12 minut čtení

Kožní vyrážka je velmi nespecifickým příznakem, který může provázet mnoho nemocí. Někdy se nedá přesně určit, co je jejím původcem. Proto je důležitá konzultace s pediatrem, který případně doporučí návštěvu dermatologa. Připravili jsme pro vás přehled nějčastějších druhů vyrážek typických pro dětský věk a informace o jejich léčbě.

Proč vznikají vyrážky u dětí?

Vyrážky mohou být způsobené nebo spojené s různými příčinami, od mírných stavů, jako je vyrážka vyrážka z horka, až po stavy závažné, které představuje například meningitida. Obecně platí, že místní vyrážka je s největší pravděpodobností způsobena kontaktem s kůží, vystavením určitým látkám či choroboplodným zárodkům. Příkladem může být plenková dermatitida nebo kousnutí hmyzem. Vyrážka většího rozsahu je obvykle spojena s příčinou, která postihuje celé tělo, jako například v případě spalniček a neštovic.

Vyrážky u dětí  hlavní příčiny a kde se nachází nejčastěji
Vyrážky u malých dětí bývají poměrně častým příznakem virových či bakteriálních onemocnění.

Nemoci a dětské vyrážky

Důvodů vzniku vyrážek u dětí je celá řada. Obecně se však jedná o vrozené predispozice a vlivy zevního nebo vnitřního prostředí. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, léky, rostliny, slunce nebo bodnutí hmyzem. U novorozenců a kojenců najdeme hlavně specifické druhy vyrážek, které mohou být doprovázeny teplotou a svěděním.

Vyrážky u dětí znamenají nepříjemnost nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče, těžko se identifikují a v některých případech i nějaký čas trvá, než se jich děti zbaví. Tento článek vám může posloužit jako průvodce pro rychlou orientaci mezi jednotlivými druhy a původci vyrážek.

Související kategorie produktů:

Impetigo

Tuto nemoc způsobuje stafylokok. Jedná se o vysoce nakažlivé bakteriální kožní onemocnění. Nejčastější výskyt je na obličeji, ale může se objevit kdekoliv po těle. Projevuje se puchýřky, které se naplňují tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Jestliže nejsou včas nasazena antibiotika, může se nemoc rozšířit na celou rodinu. Jak se impetigo léčí? Běžné případy se řeší odstraněním krust (např. mastí s 5% močovinou), následuje omytí slabým roztokem hypermanganu a aplikují se 2-3x denně antibiotické masti nebo krémy. Jak impetigo poznat a další informace o této nemoci najdete v samostatném článku.

Pátá nemoc

Pátou dětskou nemoc (erythema infectiosum) vyvolává lidský parvovirus B19, který se přenáší kapénkovou infekcí, tedy vzduchem. Zpočátku se projevuje jako běžné nachlazení, přítomna je zvýšená teplota, celková únava a slabost, bolest kloubů a svalů. Po několika dnech se objevuje červenofialové zarudnutí v obličeji kolem nosu a na tvářích, které připomíná tvar motýlích křídel a postupně se šíří na trup, hýždě a končetiny, naopak kůže kolem úst je nápadně bledá. Více informací o páté nemoci jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Léčebně postačí paracetamol při horečce, případně antihistaminika při svědění kůže.

Spála

Spála je bakteriální onemocnění vyvolané streptokokem skupiny A, konkrétně se jedná o Streptococcus pyogenes. Spála vypadá jako kombinace angíny a typické vyrážky, kdy se na hrudníku objevují pupínky velikosti špendlíkové hlavičky, které se posléze rozšíří na celé tělo kromě úst. Dítě špatně polyká, jazyk má zpočátku bílý povlak, po několika dnech získátypickou malinovou barvu.  Léčba spočívá v časném podání antibiotik. Kompletní informace o spále najdete v našem předchozím článku.

Šestá nemoc

Původcem šesté nemoci je lidský herpesvirus HH6, který patří do stejné skupiny herpetických virů způsobujících také např. opar na rtu, pásový opar nebo plané neštovice. Hlavními prvními příznaky jsou velmi vysoké teploty dosahující až 40°C, které může doprovázet podrážděnost, nespavost, nechutenství a klasické příznaky nachlazení. Po odeznění těchto prvotních příznaků se objevuje červená vyrážka, která se šíří směrem od trupu ke končetinám a na krk na rozdíl od páté nemoci se tato vyrážka nevyskytuje v obličeji. Bližší informace najdete ve speciálním článku o páté nemoci.

Pro snížení zvýšené teploty se podávají antipyretika a chladivé zábaly těla. Kožní vyrážka se nijak neléčí, čeká se na odeznění, které může trvat několik dní.

Neštovice

Plané neštovice (varicella) patří mezi vysoce infekční virové onemocnění. Plané neštovice způsobuje lidský herpes virus Varicella zoster, který se šíří kapénkovou infekcí vzduchem nebo přímým kontaktem s nakaženým. Vyrážka se zpočátku projevuje jako malé červené skvrnky, které se během několika hodin mění v malé puchýřky o průměru 3 až 6mm naplněné nejdříve čirou tekutinou, která se postupně mění v mléčnou velmi infekční kapalinu. Puchýřky se objevují nejdříve na hlavě v oblasti obličeje, víček a ve vlasech a postupně se rozšiřují po trupu a končetinách. Více v našem dalším článku o neštovicích.

Léčba spočívá v tlumení svědění nanášením přípravků s chladivým efektem, podání paracetamolu či ibuprofenu na snížení horečky, případně nasazení systémových léků k tlumení svědění.

Spalničky

Spalničky jsou virové infekční onemocnění. Příčinou tohoto onemocnění je virus spalniček, který patří do čeledi Paramyxoviridae. Přenáší se kapénkovou cestou a přímým kontaktem se sekrety nemocných. V první fázi se onemocnění projevuje horečkou, přidávají se bolesti v krku, kašel nebo rýma. Za asi 4 dny se objeví vyrážka tvořená malými skvrnkami, jejichž barva se mění z červené na hnědočervenou. Pokud se v rané fázi vyrážky dotknete, při stisku zbělá, později už nikoli. První výskyt vyrážky je na obličeji a za ušima, postupně se objevuje na celém těle včetně končetin. Více se dočtete v článku o spalničkách.

Spalničky se léčí jako každé jiné horečnaté onemocnění pomocí léčiv snižujících horečku. Jediným účinným nástrojem proti viru spalniček je očkování

Růžová pityriáza

Růžová pityriáza neboli otrubovitost je běžná kožní vyrážka postihující děti již ve 3 měsících věku. Původcem onemocnění je zřejmě virová infekce (HHV-7). Zpočátku se projevuje jako jedna velká, plochá, světle růžová skvrna a během jednoho týdne se stejné skvrny menších rozměrů objeví na více místech těla, nejčastěji na prsou, břiše, pažích či obličeji. Tato ložiska mohou mírně svědit. Vyrážka sama vymizí, není nutná léčba, případně lze použít tekutý pudr na zmírnění svědění.

Molusky patří mezi infekční onemocnění, které zpravidla postihuje děti do 8 let.
Molusky se snadno šíří v dětských kolektivech, zejména ve školkách.

Molusky a jejich léčba

Původcem této infekce je Molluscum contagiosum virus (MCV) patřící do skupiny poxvirů. Molusky jsou malé kožní výrůstky barvy kůže, světle růžové, ale i nažloutlé, mají pravidelný polokulovitý tvar s propadlým důlkem uprostřed. Molusky mohou svědit, což vede pacienty ke škrábání a tím pádem k rozšíření infekce na jiná místa na těle. Při zmáčknutí lze z molusky vytlačit bělavou tekutinu.

K léčbě molusek se většinou využívají drobné chirurgické zákroky jako laser, seškrabování lžičkou či zmrazení tekutým dusíkem.

Meningitida

Meningitida čili zánět mozkových blan je zánětlivé, zpravidla infekční onemocnění mozkomíšních plen. Jedná se o velmi závažné onemocnění, u některých invazivních druhů může být smrtnost až 20 %, tedy každý pátý pacient umírá. Mezi hlavní příznaky patří silné bolesti hlavy, horečka, ztuhlá šíje, poruchy vědomí, celková zmatenost a vyrážka (petechie) je purpurová, rozesetá po celém těle, má podobu velmi drobných pupínků. Vyrážka se šíří po celém tělíčku, ale nesvědí. Při stlačení nemizí. Vzhledem k tomu, že neléčená meningitida může mít fatální následky, se pacientům po určení diagnózy co nejdříve podávají širokospektrální antibiotika cefalosporiny III. generace nebo penicilin. Doporučuje se také pomocná léčba kortikosteroidy. Jedinou účinnou prevencí proti závažným bakteriálním meningitidám je očkování. Více o meningitidě se dozvíte v našem článku věnovaném této zákeřné nemoci.

Kopřivka a její léčba

Kopřivka (urticaria) je alergickou reakcí projevující se vyrážkou na kůži. U kojenců a malých dětí vzniká následkem přímého kontaktu s alergenem či dráždivou látkou (= kontaktní alergická dermatitida) nebo při výskytu alergenu v krevním řečišti (například alergická reakce na potraviny nebo některé léky). Vzhledově se jedná o začervenalé drobné i větší pupínky, které se mohou slévat do větších celků. Tyto pupínky mohou být napuštěné tekutinou a svědit. Více o kopřivce se dočtete v samostatném článku.

Svědivé projevy lze chladit studenými obklady a tlumit léky proti svědění.

Potničky a jejich léčba

Potničky jsou označením pro vyrážku z tepla. Jedná se o vyrážku v podobě drobných červených pupínků a skvrn na kůži, z nichž postupně vznikají puchýřky naplněné tekutinou. Potničky trápí hlavně děti, především novorozence a kojence, někdy se objeví i u dospělých. Vyrážka se nejčastěji objevuje na celém krku, v tříslech, v podpaží a na trupu, u dětí pak ještě pod plenkami.

Hojení potniček lze podpořit studeným obkladem, který pomáhá zmírnit svědění. Mýdla a hygienické prostředky (šampóny, krémy apod.) by neměly dráždit a vysušovat. Kůži lze omývat či potírat univerzálním Jarischovým roztokem. Existují i volně dostupné hojivé masti. Pomocníkem může být i zinková mast. Jak si poradit s potničkami u dětí, se dozvíte v předchozím článku.

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je obecný název pro opruzení kůže. Je charakterizována zarudnutím a oteklou kůží v plenkové oblasti hýždí, genitálií a stehen. K plenkové dermatitidě dochází hlavně v důsledku nedostatečné hygieny (nedostatečně častá výměna plen), průjmu nebo oblečení, které brání normální cirkulaci vzduchu. Stav zhoršuje sekundární superinfekce, vyvolaná nejčastěji kvasinkovými organismy (projeví se jako bílé povláčky na povrchu, v okrajích jako drobné okrouhlé eroze s bělavým lemem. Při přetrvávání zánětu se mohou vytvořit hlubší oděrky až vředy).

Základem léčby je častá výměna plen. Kůži pod plenkami je třeba pečlivě ošetřovat po každém přebalení. Ideální je zaléčit každou opruzeninu již v počátku, kdy stačí použít mast určenou k ošetření opruzenin.

Atopická dermatitida a její léčba

Atopická dermatitida, označovaná často také jako atopický ekzém, je častou dětskou kožní vyrážkou projevující se červenými, svědivými, šupinatými a suchými místy na kůži nebo mokvavými puchýřky. Vyrážka se může vyskytnout na kterékoliv části těla, nejčastěji na obličeji, na krku, v ohybech loktů nebo kolenou. Hlavním projevem je záchvatovité svědění kůže, které dítě nutí k nepřiměřenému škrábání, čímž se dále zhoršuje již probíhající zánět kůže. Základem léčby je vhodná volba oblečení, kosmetických přípravků a pracích prostředků, úprava jídelníčku a domácího prostředí atd. Hlavní a nepostradatelnou léčbou jsou tzv. emoliencia (zvláčňující, promašťující krémy a masti). O atopickém ekzému a jeho léčbě najdete podrobné informace v našem předchozím článku.

Kdy s vyrážkou u dítěte k lékaři?

Jestliže se vyrážka objeví po konzumaci některé z potravin nebo po slunění, jedná se pravděpodobně o alergickou reakci, kde je možné ke zmírnění příznaků použít léky proti alergii. Pokud ale vyrážku doprovází teplota či horečka, zduřelé uzliny, dušnost, zvracení, průjem apod., jednoznačně se doporučuje návštěva lékaře, aby nedošlo k podcenění situace.



Články k tématu Vyrážky u dětí – přehled a léčba

  • Molusky  – příčiny, přenos a léčba

    Molusky – příčiny, přenos a léčba

    · 3 minuty čtení
    Našli jste svému dítěti na těle puchýřek podobný malé bradavičce? Nezoufejte, jedná se pravděpodobně o moluska - virové onemocnění kůže, které postihuje nejčastěji děti předškolního a školního věku.
  • Hemangiom je nezhoubný útvar, který vzniká nadměrným pomnožením cévních buněk. Velmi často se objevuje u malých dětí, zejména na kůži nebo vnitřním orgánu. V řadě případů se jedná o neškodnou, estetickou záležitost, která časem samovolně vymizí, někdy však vyžaduje okamžitou léčbu a odstranění.
  • Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se nedostatkem empatie, špatnou orientací ve společenských situacích, nechápáním humoru nebo tělesnou neobratností, přičemž tyto nedostatky mohou být často vyváženy výjimečným intelektem. Přečtěte si o něm více.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora