Molusky – příčiny, přenos a léčba

13. 5. 2019 · 3 minuty čtení
Našli jste svému dítěti na těle puchýřek podobný malé bradavičce? Nezoufejte, jedná se pravděpodobně o moluska - virové onemocnění kůže, které postihuje nejčastěji děti předškolního a školního věku.

Malé puchýřky tělové barvy připomínající malé bradavičky se mohou objevit kdekoliv na těle jednotlivě nebo ve shlucích. Spíše ohroženi jsou pacienti s oslabenou imunitou.

Jak molusky poznáme?

Molusky jsou malé kožní výrůstky barvy kůže, světle růžové, ale i nažloutlé. Na rozdíl od bradavic mají pravidelný polokulovitý tvar s propadlým důlkem uprostřed. Velikost bývá 1 6mm. Moluska nejsou bolestivá, ale mohou svědět, což vede pacienty ke škrábání a tím pádem k rozšíření infekce na jiná místa na těle.  Při zmáčknutí lze z moluska vytlačit bělavou tekutinu  - molusková tělíska, což jsou buňky s obsahem viru.

Nejčastěji se vyskytují v oblasti obličeje a krku a dále v tzv. zapářkových lokalitách (v podpaží, kolenních jamkách, tříslech a také v okolí genitálii a řitního otvoru). Častěji se vyskytují u dětí s atopickým ekzémem a u pacientů s oslabenou imunitou.

Co je příčinou?

Původcem této infekce je Molluscum contagiosum virus (MCV) patřící do skupiny poxvirů. Existují 4 typy tohoto viru MCV 1-4, přičemž typ 1 a 2 se vyskytují zejména u dospělých. 

Jak se molusky přenáší?
Moluska

Nejčastěji jsou postiženy děti, které se pohybují v dětských kolektivech. K nákaze dochází kontaktem s virem a to buď přímo z léze kontaminované osoby, nebo kontaktem s kontaminovanými předměty (ručníky, žínky, hračky, oblečení, plovací pomůcky, sedátka aj.). Jelikož se virus šíří i ve vodě, je velmi častým místem kontaminace veřejný bazén. Po těle si dítě může roznést moluska dále tzv. autoinokulací, kdy si roznesou virus z rozškrábaného místa na jiné. U dospělých osob se mohou moluska přenášet i pohlavním stykem a jejich výsev je pak častější v oblasti genitálií.

Léčba molusek

K lékaři zajděte vždy, pokud se objeví moluska u dítěte. Hlavním cílem léčby je puchýřků, které se zpravidla provádí pomocí drobných zákroků.

  • Invazivní metodaseškrabování jedná se sice o nepříjemné bolestivé seškrabování moluska lžičkou, ale je jedno z nejrychlejších a účinných metod odstranění moluska. Pro zmírnění bolesti se předem aplikuje krém s lokálním anestetickým účinkem a následně po seškrábnutí musí dojít k desinfekci ranky.

  • Neinvazivní metoda šetrná metoda pomocí KOH (hydroxidu draselného), který se v koncetraci 5%, 10% bodově aplikuje na moluska nebo zmrazením pomocí tekutého dusíku.

  • Alternativní způsob léčby   propisová tinktura, česnekový výtažek, homeopatika aj.

Doba léčby molusek může být různě dlouhá. Záleží na šíři rozsevu a zvoleném způsobu odstranění. Pro úspěšnou léčbu je také velmi zásadní dodržování všech pokynů lékaře a prevence:

  • Moluska neškrabejte, i když svědí hrozí riziko přenosu infekce na jiná místa a také zanesení sekundární infekce do ranky

  • Pokud používáte roztoky k domácímu použití, vždy dodržujte návod a při aplikaci chraňte okolní tkáň, nepoužívejte na sliznice a v oblasti obličeje a ekzému a u dětí mladších 2let 

  • Dodržujte správnou osobní hygienu

  • Omezte kontakt s kontaminovanými povrchy a předměty (sauny, bazény, půjčování oděvů a ručníků)

 

Zdroje:

https://kidshealth.org/en/teens/molluscum-contagiosum.html

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2020/04/14.pdf

Články k tématu Molusky – příčiny, přenos a léčba

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám...
  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.