Antioxidanty – druhy a zdroje

4. 9. 2023 · 4 minuty čtení

Víte, co mají společného borůvky, zázvor a zelený čaj? Více než chuť spojuje tuto trojici potravin přítomnost antioxidantů. Antioxidanty se nacházejí v zelenině, ovoci, koření, bylinkách běžně rostoucích na zahrádce i v rostlinách, které dovážíme z opačné strany světa. Co to je za látky, jak našemu tělu pomáhají a které potraviny jsou na antioxidanty nejbohatší?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Antioxidanty – druhy a zdroje

Co to jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsolu látky, které chrání buňky před oxidativním (neboli oxidačním) stresem, při němž dochází ke zvýšené tvorbě volných radikálů. Volné radikály lze označit jako špatné molekuly, které napadají esenciální molekuly potřebné pro podporu našeho organismu. 

Související kategorie produktů:

  • Co přesně znamená oxidativní stres?
    Jedná se o stav, při kterém v těle dochází ke zvýšené tvorbě volných radikálů – látek poškozujících buňky. Zvýšené množství volných radikálů v těle může ovlivnit celkovou kondici celého organismu.
  • Jak volné radikály vznikají?
    V určité míře se vytvářejí přirozeně během metabolických procesů v těle. Vznik volných radikálů dále vyvolává především stres, přítomnost zánětlivého onemocnění, přílišný fyzický výkon, sluneční a jiné záření a některé chemikálie.
  • Jak si volné radikály představit?
    Jedná se nejčastěji o kyslíkaté molekuly, které ztratily elektron. Kvůli tomu jsou nestabilní a svůj ztracený elektron hledají u sousedních látek. Molekuly se tedy navzájem okrádají, čímž v buňce vzniká řetězec reakcí. Ten může zastavit přítomnost antioxidantu. Antioxidant dokáže obětovat svůj elektron volnému radikálu, přičemž sám se na volný radikál nezmění. Antioxidanty jsou tak dárci elektronů pro sousední nestabilní molekuly.

Je známo obrovské množství antioxidantů (hovoří se stovkách nebo tisících), přičemž mezi nejznámější z nich patří vitamin C, vitamin E, selen a zinek

Některé antioxidanty si tělo samo tvoří, jiné získává z potravy. Schopnost tvorby antioxidantů je individuální a může se s věkem, přítomnými nemocemi a zvýšenou zátěží snižovat.

Druhy antioxidantů

Antioxidanty rozdělujeme podle toho, jakým způsobem chrání buňky před oxidativním poškozením.

  • Enzymatické antioxidanty spouštějí reakce, kterými volné radikály přímo odstraní. Příkladem je přeměna dvou volných radikálů ve formě dvou molekul peroxidu vodíku (2 H2O2) na dvě molekuly vody (2 H2O) a jednu molekulu kyslíku (O2) díky přítomnosti enzymu kataláze. Enzymatické antioxidanty nenajdete v potravinách ani v doplňcích stravy, tvoří se v našem těle. Ke své činnosti však zpravidla potřebují tzv. kofaktory, např. selen nebo zinek.
  • Neenzymatické antioxidanty přeruší řetězové reakce volných radikálů. Příkladem je vitamin E, který darováním elektronu vytvoří z původně nestabilní molekuly (volného radikálu) stabilní látku. „Okradený“ vitamin E je relativně stabilní a nedostatečně reaktivní k pokračování řetězové reakce.

Ve stravě doplňcích stravy naleznete kofaktory enzymatických antioxidantů (např. zinek) a neenzymatické vychytávače volných radikálů (např. vitamin E). Není bez zajímavosti, že různé antioxidanty v těle kooperují a navzájem se podporují – např. vitamin C dokáže navrátit „okradený“ vitamin E do původního stavu a tím jej znovu aktivovat. Neexistuje univerzální antioxidant, kouzlo jejich účinku je v jejich vzájemné rovnováze a součinnosti.

Zdroje antioxidantův potravinách

Níže vám přinášíme příklady potravin, ve kterých najdete vysoké množství nejsilnějších přírodních antioxidantů. Nejvíce jich získáte z čerstvé zeleniny a ovoce, proto si jejich porci připravte na talíř nejlépe každý den.

  • Zelenina – špenát, kapusta, hlávkový salát, brokolice, červené zelí, paprika, rajče, tykev, batáty, mrkev, cibule, česnek
  • Ovoce – borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, černý rybíz, tmavé hrozny
  • Ořechy – pekanové, vlašské
  • Bylinky a koření – bazalka, majoránka, saturejka, rozmarýn, mateřídouška, šalvěj, zázvor, hřebíček, skořice, pepř, nové koření
  • Chlorella, spirulina, indický ženšen
  • Zelený čaj, maté

Některé životní návyky mohou přispět k účinnějšímu boji s volnými radikály.

  • Pohyb – přiměřená, pravidelná fyzická aktivita harmonizuje celé tělo.
  • Duševní rovnováha – omezte působení okolního stresu, najděte si ve svém týdenním programu prostor na vaše koníčky i čas strávený s rodinou nebo přáteli
  • Udržování správné hmotnosti a omezení konzumace jednoduchých cukrů a nasycených mastných kyselin („nezdravých tuků“).
  • Nekuřáctví a omezení konzumace alkoholu. Mezi další nepříznivé faktory pro vznik volných radikálů patří vedle cigaret a alkoholických nápojů kontakt s chemikáliemi, pobyt ve znečištěném prostředí či dlouhodobý nechráněný pobyt na přímém slunečním záření.
Vitamín C je součástí řady kosmetických krémů, fluidů a sér s antioxidačními účinky.
Oblíbenou antioxidační složkou v produktech péče o pleť je vitamin C.

Antioxidanty a péče o pleť

Antioxidanty mají své pevné místo také v péči o pleť, žádané jsou například přípravky s vitaminy C a E. „Vitaminové krémy“ hydratují a revitalizují pokožku a pomáhají pleť chránit před negativními následky vnějších vlivů.

Volné radikály hrají roli při stárnutí těla i při rozvoji některých chorob. Účinný boj s těmito látkami znamená následovat základní pravidla životosprávy. Dodávejte svému tělu antioxidanty, především ve formě pravidelného přísunu čerstvé ovoce a zeleniny, pravidelně se hýbejte, snažte se držet působení stresu pod kontrolou a vyhýbejte se kouření, alkoholu a dalším nepříznivým vlivům.


Články k tématu Antioxidanty – druhy a zdroje

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • O zuby je rozhodně dobré se starat, neboť následná léčba zapříčiněná špatnou zubní hygienou bývá hodně bolestivá a také finančně náročná. Dobrým pomocníkem při zubní hygieně je zubní kartáček curaprox. Ten se prodává v různých druzích, a tak je někdy obtížné vybrat si ten správný. Na následujících řádcích se přehledně dočtete o jednotlivých typech a také se dozvíte, jak určit správnou tvrdost a...
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora