Vánoční RAW cukroví můžete mlsat bez výčitek

29. 11. 2021 · 4 minuty čtení

Tradice, ale také zátěž pro naše zažívání a zdraví. Řada lidí si myslí, že vánoční cukroví musí nutně obsahovat pořádný kus másla, cukr i bílou mouku. Existuje však i neméně chutná, ale podstatně zdravější varianta v podobě RAW pečení, které je nenáročné na přípravu a zároveň plné živin a vitamínů, bez lepku a cukru. Představíme vám několik zdravých receptů, které vám zaručeně zachutnají a zároveň zpestří vaší vánoční tabuli.


RAW cukroví pro zdravější Vánoce

RAW cukroví se rok od roku stává stále oblíběnější variantou i doplňkem klasických vánočních pamlsků. Navíc je jeho příprava tak jednoduchá, že nachystat ho zvládne opravdu každý. RAW znamená v angličtině „syrová" nebo také „živá strava". Vánoční RAW cukroví se tudíž nepeče, což je také jedna z jeho velkých výhod – ušetří vám čas i finance za energii. Pro přípravu vánočního RAW cukroví se nejčastěji používají různé druhy oříšků a semínek, ale také třeba sušené ovoce. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr, mléko či bílou mouku.

Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, určitě vám také přijde vhod, že RAW verze vánočního cukroví neobsahuje cholesterol jako verze klasická. Navíc v něm najdete vitamín C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Díky tomu jsou RAW pamlsky o poznání sytější a hutnější, vězte, že vás zasytí daleko menší množství než u klasického cukroví.

Uvedené RAW recepty si můžete obměňovat podle fantazie a toho, co máte právě doma či co chutná vašim dětem. Použijete-li kvalitní ingredience, vydrží vám takové cukroví dlouho čerstvé. V případě potřeby ho můžete i zamrazit, a připravit si ho tak na jiný den. A pokud byste snad měli sladkého už dost, můžete vyzkoušet i semínkové jednohubky, které lze mimo jiné připravit i v rámci silvestrovského pohoštění. Přejeme vám krásné, zdravé a veselé vánoční svátky!


RAW vánoční roláda

(z uvedeného množství připravíte 2-4 rolády dle velikosti a tloušťky)

Těsto:

Mletý mák cca 1/2 kg
Fíková nebo datlová pasta
Špetka bio skořice

Postup: Mák pomeleme na jemno a smícháme s datlovou pastou a skořicí do pevného těsta, ze kterého se vám bude dobře tvarovat roláda a nebude moc lepit. Těsto položíme na potravinářskou fólii a tvoříme placku jako pro roládu cca 0,5 cm tlustou. 

Kokosová náplň: 

Kokos bio raw jemný 1/2 kg
Rostlinný tuk (např. kokosový olej nebo kokosové máslo) 2/4 polévkové lžíce
Rostlinný sirup – sladidlo (např. agávový sirup) 2-4 polévkové lžíce
Bio vanilka
Trochu citronové šťávy a kůry z bio citronu

Postup: Do strouhaného kokosu vmícháme rukou kokosový olej a sladidlo, vanilku a citron. Hněteme těsto, dokud se vše hezky nespojí. V případě, že je těsto moc sypké, přidáme sladidlo a kokosový olej (dle potřeby a chuti). Kokosovou hmotu poté rozetřeme na vytvořenou placku.

Doprostřed rolády můžete položit barevné sušené ovoce dle fantazie. Krásně ladí brusinky i ananas. Roládu poté pevně zarolujeme (jako když děláte suši). Můžete si pomoct potravinářskou fólií, do které pak těsto zabalíte a necháte v lednici uležet a ztuhnout. Po vyndání roládu zbývá už jen roládu nakrájet, popřípadě ozdobit snítkou máty.


RAW piña colada kuličky s Odsoleným práškem z Irského mechu

Těsto na kuličky:

Strouhaný raw a bio kokos
Hrst raw a bio kešu ořechů
1 polévková lžíce Odsoleného prášku z Irského mechu (předem namočit do vody poměr 1:10 na cca 15 minut)
Agávový sirup či jiný podobný sirup na doslazení
Sušený bio a raw ananas (nasekat na jemno)
Citronová kůra z bio 1/4 citronu (nebo citronová kůra v prášku v bio kvalitě)
Šťáva z 1/2 citronu

Postup: Nejprve si Odsolený prášek z Irského mechu na cca 15 minut namočíme do vody v poměru 1:10. Raw kešu namixujeme na hrubší mouku. Z kešu a namočeného a nabobtnaného Odsoleného prášku z Irského mechu vytvoříme jemnou hmotu, přidáme trochu citronové kůry a šťávy. Do této hmoty přidáme strouhaný raw kokos, ananas a zbytek surovin a vytvoříme těsto na kuličky. Těsto by mělo být hutné. Dle potřeby doladíme, buď zředíme nebo přidáme kešu či kokos. Vytvoříme kuličky a v lednici necháme odpočinout.



    RAW krekry ala jednohubky

    Ingredience:

    200 g RAW hnědých lněných bio semínek
    50 g RAW slunečnicových bio semínek
    Koření dle vlastní chuti (doporučujeme chilli, sušená rajčata, bazalku apod.)
    Růžová sůl s Irským mechem
    1 lžička bio rostlinného oleje

    Postup: 

    Semínka předem namočíme na pár hodin do filtrované či šungitovévody, aby nabobtnala. Poté přidáme koření a zbytek ingrediencí a doladíme dle vlastní chuti. Výtečně chutnají s jarní cibulkou, chilli, sušenými rajčaty či bazalkou. Lze si připravit různé druhy, na pomoc si můžete vzít vykrajovátka různých tvarů a velikostí. Vytvarované tenké placičky následně rozložíme na pečicí papír na plech nebo plát a usušíme v sušičce nebo v klasické troubě při nízké teplotě.

    Placičky sušíme několik hodin, nejlépe přes noc, dokud neztvrdnou. Takto upečené krekry vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců. Výborně chutnají k vínu s dipy a sýry.


    Články k tématu Vánoční RAW cukroví můžete mlsat bez výčitek

    • K čemu jsou dobrá chia semínka?

      K čemu jsou dobrá chia semínka?

      · 7 minut čtení
      Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
    • Dýňovo-ořechové kuličky

      Dýňovo-ořechové kuličky

      · 2 minuty čtení
      Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
    • Cizrnovozelné kari

      Cizrnovozelné kari

      · 1 minuta čtení
      Lehký a zdravý oběd, který provoní byt, hraje barvami a „šetří“ vaši cukrovku.