Kokosový olej

  (14)
Seřadit podle
  • 5.0
    (4)
    Všestranné použití při přípravě pokrmů, ale také jako kosmetický přípravek.
  • 5.0
    (2)
    Výtečně se hodí na pečení, smažení nejen v asijské kuchyni.
  • 5.0
    (1)
    Všestranné použití při přípravě pokrmů, ale také jako kosmetický přípravek.
  • 5.0
    (2)
    Kokosový olej bez vůně je vhodný všude tam, kde není žádoucí jeho chuť a vůně.
  • 4.8
    (5)
    Rafinovaný olej zbavený kokosového aroma, vhodný ke smažení a fritování.
  • Výborně se hodí k přípravě teplých pokrmů, tak jako náhrada tělového mléka.
  • 5.0
    (1)
    Výborný zdroj živin s kokosovou vůní vhodný k vnitřnímu i vnějšímu užití.
  • 3.0
    (2)
    Pro použití v teplé i studené kuchyni i k péči o pokožku. Lisovaný za studena.
  • Výborný zdroj živin s kokosovou vůní vhodný k vnitřnímu i vnějšímu užití.
  • Všestranné použití při přípravě pokrmů, ale také jako kosmetický přípravek.
  • 5.0
    (1)
    K přípravě sladkých i slaných jídel. Nepřepaluje se a je vhodný ke smažení.
  • Za studena lisovaný nerafinovaný olej s příjemnou chutí a jemným aroma.
  • Stabilní tuk velmi vhodný ke smažení pokrmů i k pěstění vlasů a pokožky.
  • 4.8
    (10)
    Olej vhodný k přípravě pokrmů i pro péči o suchou pokožku i vlasy.
Kokosový olej

Kokosový olej

Co je to kokosový olej?

Jedná se o jedlý olej, který je získáván extrakcí ze zralých plodů kokosovníku ořechoplodého. Má pevnou texturu, která vydrží v chladu, ale i pokojové teplotě. Kokosový olej je 100% tuk a obsahuje až 80 % nasycených tuků. Kokosový olej s MCT tuky je jako takový snadno rozpustný ve vodě, proto jej organismus vstřebá rychleji. Z tohoto důvodu si MCT olej vysloužil přezdívku energy booster. Pro své úžasné vlastnosti je vyhledávaný mezi sportovci a těmi, kteří hledají do svého jídelníčku lehký tuk.

Dva typy výroby oleje

Existují 2 typy kokosového oleje rafinovaný (RBD) a nerafinovaný (panenský). První jmenovaný ze suché dužiny a prochází čistícím procesem tzv. rafinací. Je vybělen a tím ztrácí mnoho účinných látek a dobrých vlastností. Při tomto procesu se používá vysoká teplota, která kokosovému oleji škodí. Zato panenský kokosový olej v bio kvalitě se získává pouze z čerstvé dužiny a při jeho výrobě se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty. Díky šetrné tradiční výrobě lisování za studena si uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto dokonalý. Vyzkoušejte jej na vlasový zábal nebo klidně i v kuchyni.

Kokosový olej v kuchyni

Ideální ke smažení je rafinovaný kokosový olej, jelikož se tak snadno nepřepaluje. Jeho kouřový bod je 230 °C. Hodí se zejména do asijských pokrmů, na pečení sladkých dobrot, palačinek a do čokoládových polev. Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C,  proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, pečení, ale určitě ne ke smažení. Dávejte si pozor na nadměrnou konzumaci kokosového oleje, neboť v něm vysoce zastoupené mastné kyseliny by dle doporučení WHO měly tvořit do cca 10 % energetického příjmu v našem každodenním jídelníčku.

Použití v kosmetice

Kromě vaření můžete kokosový olej použít i na pleť a tělo. Skvěle hydratuje, zklidňuje a poslouží i jako kondicionér na vlasy, kterým dodá potřebný lesk a vyživí konečky. Je důležité jej nechat působit delší dobu, a poté vlasy důkladně umýt, aby nebyly mastné.