Střevní mikrobiom – jak funguje a co mu škodí?

12. 6. 2023 · 8 minut čtení

Neviditelný svět bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů ukrytý v našich střevech. Tak by se dal zjednodušeně popsat střevní mikrobiom, jehož úloha v lidském organismu je daleko větší, než by se na první pohled mohlo zdát. Jak ovlivňuje naše tělo, co mu prospívá a naopak škodí a jak ho udržet v rovnováze, abychom se cítili zdraví?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Střevní mikrobiom – jak funguje a co mu škodí?

Co je znamená mikrobiom?

Každý z nás je osídlen velmi vysokým počtem mikroorganismů. Především bakteriemi, ale například také kvasinkami a viry. Za normálních okolností s nimi žijeme v symbiotické rovnováze – ze vzájemného soužití máme prospěch jak my, tak mikroorganismy, které nás osídlily. Soubor bakterií, kvasinek, virů a dalších mikrobů, který bychom našli na povrchu kůže a na všech dostupných sliznicích (např. ve střevech), označujeme jako mikrobiota, případně mikroflóra podle dřívější terminologie. Složení mikrobioty je unikátní pro každého z nás podobně jako otisk prstu. Mikrobiom je souhrnným označením nejen pro samotné mikroorganismy, ale také pro jejich genetický materiál. Tento termín se dnes v odborné literatuře používá nejvíce, protože nejlépe odráží vliv mikroorganismů na fungování našeho těla. Nezáleží totiž jen na konkrétních přítomných mikrobiálních druzích, jakož i na genech, kterými tyto druhy na nás (a na sebe vzájemně) působí.

Související kategorie produktů:

Jak ovlivňuje mikrobiom naše tělo?

Dnes již víme, že mikrobiom od narození po celý život ovlivňuje:

  • imunitní systém
  • trávicí systém
  • tvorbu vitaminů skupiny B (přičemž klíčový enzym pro produkci vitaminu B12 se nachází pouze v bakteriích)
  • tvorbu vitaminu K
  • zpracování některých cizorodých látek
  • komunikaci mezi zažívacím traktem a mozkem

Náš organismus hostí desítky až stovky bilionů mikroorganismů. To znamená, že na každou „naši“ lidskou buňku připadá 1-10 mikrobů, které osídlují naši kůži nebo sliznici.

Co je to střevní mikrobiom?

Nejvíce prozkoumaný mikrobiom se nachází v zažívacím traktu, konkrétně v tlustém střevě. Celkové množství mikroorganismů, které se zde vyskytuje, váží 1-2 kg. To mimochodem odpovídá hmotnosti mozku. Během evoluce se stal střevní mikrobiom zcela nepostradatelným pro normální fungování lidského těla. Je důležitý hned od narození, pravděpodobně se začíná vytvářet ještě před porodem v děloze. Během prvních týdnů a měsíců života jeho složení rychle roste, stabilizuje se zhruba ve 3-5 letech. Po celý život však dochází k jeho vývoji, na čemž má nemalý podíl i životní styl. Ve střevě jsou přítomny stovky bakteriálních kmenů. Jaký je jejich význam?

  • Funkce imunitního systému.
    Střevní mikrobiom je nedílnou součástí správného fungování imunitního systému. Ovlivňuje jej vícero způsoby (skrze stimulaci nebo regulaci bílých krvinek, mediátorů zánětu, signálních molekul aj.).
  • Trávení mateřského mléka.
    Mezi první bakterie, které osídlují střeva novorozenců, patří bifidobakterie, které štěpí živiny obsažené v mateřském mléce, které jsou nezbytné pro zdravý růst.
  • Štěpení nestravitelných polysacharidů. Některé bakterie rozkládají polysacharidy, se kterými si lidské trávicí enzymy nedokáží poradit. Výsledkem těchto reakcí jsou mimo jiné mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které slouží jako energie pro lidský organismus. Navíc přispívají k udržení nízkého pH ve střevech, které znemožňuje růst patogenních bakterií jako např. Clostridium difficile.
  • Funkce nervového systému. Například více než 90 % serotoninu a 50 % dopaminu – důležitých látek, které se podílejí na přenosu signálů v mozku – vzniká ve střevech, kde jsou vytvářeny především střevní mikrobiotou. Výzkumy poukazují na možnou spojitost mezi střevním mikrobiomem a psychickými poruchami, jako jsou deprese nebo porucha autistického spektra.

Může strava ovlivnit mikrobiotu?

Střevní mikrobiom je ovlivňován a pozměňován v průběhu celého života. Na jeho složení má vliv genetika, způsob porodu, pohlaví, věk nebo přítomné nemoci. Významnou úlohu sehrávají i ovlivnitelné faktory jako působení stresu, užívané léky či právě stravování. Jídelní návyky mají velký vliv na utváření tzv. enterotypu. Jedná se o rozdělení bakteriálního složení střevního mikrobiomu podle převládajících bakteriálních druhů.

Rozlišují 3 základní enterotypy: Bacteroides, Prevotella a Ruminococcus.

  • Enterotyp Bacteroides je typický pro stravu bohatou na živočišné bílkoviny, tuky a jednoduché cukry. Přispívá k němu typický jídelníček pro západní civilizaci. Zvyšuje se zastoupení bakterií rodu Firmicutes a Proteobacteria. Při konzumaci velkého množství červeného masa jsou tyto bakterie zodpovědné za tvorbu trimethylaminu, který se dostává do jater, kde je dále přeměňován. Studie ukazují, že vysoké hladiny metabolitů trimethylaminu souvisí s rozvojem zánětu, obezitou a diabetem 2. typu.
  • Enterotyp Prevotella je spojován s převažující rostlinnou stravou bohatou na polysacharidy. Typický je pro vegetariány a vegany. Některé studie naznačují, že bakterie převažující u tohoto enterotypu mohou pozitivně ovlivňovat metabolismus tuků a snižovat riziko srdečně-cévních nemocí.
  • Enterotyp Ruminococcus je spojován s dlouhodobě vysokým příjmem ovoce a zeleniny. Převažují zde bakterie, které produkují butyrát. Této látce se přisuzují protizánětlivé účinky. Studie naznačují, že tento enterotyp souvisí s nízkým BMI a s příznivější skladbou tuků v krevních cévách.
Kořenová zelenina, zejména cibule nebo česnek, obsahuje zdraví prospěšná prebiotika, která ve střevě napomáhají růstu prospěšných bakterií.
Zdravý střevní mikrobiom potřebuje dostatek prebiotik, která podporují ve střevě růst prospěšných bakterií. Vysoký obsah prebiotik najdete například v cibuli nebo v česneku.

Jak udržet zdravý mikrobiom?

  • Dbejte na rozmanitou stravu. Přispívá k udržení pestré skladby mikrobioty. Zejména luštěniny, ovoce a zelenina obsahují hodně vlákniny, a mohou tak podporovat růst prospěšných bifidobakterií.
  • Jezte fermentované potraviny. Jogurty, kvašené mléčné výrobky a kvašená zelenina podporují růst užitečných laktobacilů a potlačují růst nežádoucích druhů.
  • Přijímejte potraviny s obsahem prebiotik. Tyto sloučeniny typu oligosacharidů a některých polysacharidů podporují růst prospěšných bakterií, protože jim slouží jako potrava. K prebiotickým potravinám patří například banány, jablka, artyčok, chřest, cibule nebo česnek.
  • Vybírejte celozrnné potraviny. Díky vysokému obsahu vlákniny pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku a zvýšením četnosti stolice přispívají ke správné funkci střev.
  • Zvyšte celkový podíl rostlinných výrobků ve svém jídelníčku a zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na obsah polyfenolů.
  • Antibiotika užívejte pouze v nezbytných případech, vždy na doporučení lékaře.

Co je to dysbióza?

V optimálním případě žije člověk se svou mikrobiotou ve vzájemné symbióze. Tato rovnováha může být z nejrůznějších příčin narušena, následně se změní poměr mezi přirozenou mikrobiotou a patogenními bakteriemi. Takový stav označujeme jako dysbióza. K jejím nejčastějším příčinám patří:

  • zvýšený příjem živočišných bílkovin, jednoduchých cukrů, ale i ochucovadel a konzervantů
  • konzumace chemikálií, např. pesticidů na neumytém ovoci
  • nadměrný příjem alkoholu
  • užívání antibiotik
  • nedostatečná ústní hygiena
  • dlouhodobý stres

Jaké mohou být příznaky dysbiózy v trávicím traktu?

Dlouhodobá dysbióza je spojována s řadou onemocnění, např. s ekzémem, kvasinkovými infekcemi, obezitou, diabetem, syndromem dráždivého tračníku, Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou, syndromem zvýšené propustnosti střev, kolorektálním karcinomem nebo Parkinsonovou chorobou.

Probiotika a střevní mikrobiom

Intenzivně se zkoumají cesty, které vedou k obnově střevního mikrobiomu. Mezi používané postupy patří změny v dietních opatřeních, užívání probiotik a prebiotik a fekální mikrobiální transplantace.

Probiotika jsou přípravky obsahující přirozené, „přátelské“ bakterie, které se za normálních okolnosti nachází v zažívacím traktu. Pokud se užívají v dostatečném množství a dostatečně dlouhou dobu, ovlivňují příznivě zdravotní stav. Léčivé přípravky s probiotiky se používají k léčbě průjmu, zácpy nebo nadýmání. Jejich užívání může být prospěšné v případě ulcerózní kolitidy, při močových a vaginálních infekcích nebo jako podpůrná terapii při ekzémech. Možné je vybírat také z pestrého množství doplňků stravy s probiotiky nebo prebiotiky.

Fungování lidského mikrobiomu je fascinující téma. Působí na nás jako „z jiného světa“, současně však má přímé, konkrétní dopady na fungování našeho těla a na celkový zdravotní stav. Můžeme si snad dovolit s mírnou nadsázkou napsat, že mikrobiom je dobrý sluha (nebo spíše dobrý kamarád), ale zlý pán. Jak uzdravit mikrobiom? Pamatujme, že skladba mikrobů na kůži a našich sliznicích odráží i náš každodenní životní styl. Pestrý a vyvážený jídelníček, doplňování důležitých látek, omezení stresujícího prostředí, zodpovědný přístup k léčbě nemocí, uvážlivé užívání antibiotik, to vše jsou základní kameny správné péče o přirozené mikrobiální prostředí.


Články k tématu Střevní mikrobiom – jak funguje a co mu škodí?

  • Pro příjem vitaminů a minerálních látek existují doporučené denní dávky. Ve většině případů nám k pokrytí těchto dávek vystačí pestrá a vyvážená strava. Obsah vitaminů a minerálních látek v potravinách je možné vyčíst v tabulkách – ovšem uvedená čísla ještě neznamenají, že totéž množství dostane náš organismus. Vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek je ovlivněno řadou faktorů, stejně tak...
  • Jak bojovat s pylovou alergií?

    Jak bojovat s pylovou alergií?

    · 11 minut čtení
    S jarem nastává bohužel také čas pylových alergií. Jak se pylové alergii vyhnout a jak zmírnit její příznaky? Základem léčby pylové alergie je omezit kontakt s alergenem a užívat antialergické léky, ty pomohou alergii zcela předejít anebo ji efektivně zklidní.
  • Probiotika, prebiotika a synbiotika.

    Probiotika, prebiotika a synbiotika.

    · 3 minuty čtení
    Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být narušeno řadou faktorů, např. bakteriální infekcí, užíváním antibiotik či stresem. apod. Díky probiotikům...
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora