Jak bojovat s pylovou alergií?

17. 5. 2023 · PharmDr. Hana Vondrušková · 11 minut čtení

Jaro je konečně zde. Dny se prodlužují, sluníčko se pomalu osměluje a stromy a květiny rozkvétají do krásy... a nastává také čas pylových alergií. Jak se pylové alergii vyhnout nebo jak efektivně zmírnit její příznaky? Základem léčby pylové alergie je omezit kontakt s alergenem a užívat antialergické léky, které pomohou projevům alergie zcela předejít anebo efektivně zklidní stav při akutních potížích. Více informací jsme pro vás připravili v našem novém článku.


Alergie na pyly stromů bývá nejhorší od března do června.
U stromových pylů jsou z hlediska jarní alergie nejproblematičtější pyly břízy, olše, habru či lísky.

Co je to pylová alergie?

Alergie obecně je charakterizovaná jako přehnaná reakce imunitního systému na látky-alergeny, které jsou neškodné a s nimiž se běžně setkáváme v našem prostředí. Zjednodušeně lze tento stav popsat tak, že imunitní systém vašeho těla zaměňuje pyl nebo jiné neškodné látky za choroboplodné zárodky nebo viry. Tato imunitní reakce uvolňuje histaminy do krevního řečiště, kde se zachytí na receptorech na jiných buňkách způsobujících zánět. Právě tento zánět způsobuje kýchání, slzení očí a další příznaky pylové alergie. Nejčastějšími vnějšími alergeny jsou pyly dřevin, trav a plevelů. Tzv. pylová sezóna může trvat až 10 měsíců (nejčastěji od března do září). Rozdělujeme ji na 3 období:

  • jarní období    pyly dřevin (stromy a keře)
  • letní období  pyly trav a obilovin
  • podzimní období  pyly plevelů

Zda jste či nejste alergik a jakým typem alergie trpíte, by měl vždy potvrdit lékař alergolog a na základě diagnostických testů určit správný postup léčby.


Jaké jsou projevy alergie na pyl?

Pylová zrna poletující vzduchem se usazují na kůži, v očích, v nose, v průduškách a zde všude mohou u alergiků vyvolat projevy alergie. Mezi typické projevy pylové alergie patří:

  • alergická rýma označovaná také jako senná rýma . Jedná se nejčastější projev pylové alergie!
  • alergický zánět spojivek oči jsou zarudlé, pálí, svědí a slzí, víčka jsou oteklá
  • svědění v uších, pálení v krku  příznaky jako u nachlazení
  • dýchací obtíže astma, pískot na průduškách, potíže s nádechem, tvorba hustého hlenu a vykašlávání
  • alergická kožní vyrážka - svědění, ekzém
  • únava. ospalost
  • bolest hlavy

Alergická rýma

Zdravý organismus si alergenu nevšímá, kdežto alergický organismus je přecitlivělý a bojuje proti alergenu obdobně jako proti jakékoliv jiné infekci. Imunitní buňky nosní sliznice, které jsou napadeny alergenem, začnou produkovat látky dráždivé pro nosní sliznici. Výsledkem tohoto dráždění jsou pak typické příznaky senné rýmy:

  • svědění v nose
  • časté kýchání v záchvatech
  • silná vodnatá sekrece
  • zduřelá nosní sliznice s pocitem ucpaného nosu

Podle závažnosti projevů alergickou rýmu dělíme na mírnou, středně silnou a silnou. Podle četnosti výskytu ji dále dělíme na perzistující rýmu, která trvá dlouhodobě a na intermitentní rýmu, která se vyskytuje jenom občas. Pokud se alergická rýma projevuje i mimo sezónu pylů, jedná se pravděpodobně o alergii na srst domácích zvířat nebo roztoče. Rovněž alergická rýma může doprovázet i jiná alergická onemocnění jako např. průduškové astma.


Léky na pylovou alergii je vhodné nasadit alespoň 14 dní před očekávaným nástupem daného alergenu.
Trpíte-li alergiemi každý rok, měli byste léky nasadit ideálně ještě před zahájením vaší pylové sezóny.

Léčba alergické rýmy

Režimová opatření základem správné léčby je vždy vyloučit kontakt s alergenem. V praxi jde spíše ale o omezení kontaktu s původcem našich obtíží, aplikovat úplnou eliminaci v reálném životě lze jen obtížně.

U pylových alergií se doporučuje například vyhýbat rozkvetlým loukám, chránit oči před pylem slunečními brýlemi či větrat pouze krátce a intenzivně. V místnostech si můžete instalovat také okenní síť proti pylu. V pylové sezóně je vhodné omezit výraznou fyzickou aktivitu ve venkovním prostředí.

Se začátkem pylové sezóny si nezapomeňte vystavit pylový kalendář a pravidelně sledovat pylové zpravodajství (např. portál Pylová služba). Na týdenní bázi zde najdete informace o aktuálním výskytu alergenů v ovzduší. Na základě výsledků krevních testů (tzv. kožní prick testy, které vám přesně stanoví, jaké rostliny vás trápí) tak budete na své kritické období včas připraveni.

Pokud se vám naskytne možnost, oddychněte si od alergie změnou zeměpisné šířky či nadmořské výšky, často uleví pobyt na horách, ideálně nad 1500 m.


Farmakologická léčba alergické rýmy

K léčbě alergické rýmy používáme celou řadu léků s různými mechanismy účinku. Jejich účinek může být krátkodobý symptomatický nebo dlouhodobý profylaktický (preventivní).

  • Antihistaminika nejužívanější léky k terapii alergické rýmy. Omezují především vodnatou sekreci, svědění a časté kýchání. Užívají se buď ve formě tablet (celkové ovlivnění) nebo také ve formě očních a nosních roztoků (rychlejší účinnost v místě podání)

  • Dekongestiva velmi často používané nosní spreje a kapky pro svůj lokální vazokonstrikční účinek u ucpaného nosu (snižují prokrvení nosu a usnadňují tak jeho průchodnost). Nedoporučuje se u nich dlouhodobé používání max. 7 dní

  • Kortikoidy lokálně podávané kortikoidy ve formě nosních sprejů mají účinek protizánětlivý, snižují otok sliznice a hypersekreci. Jejich účinek nastupuje pomalu (dny až týdny) a používají se dlouhodobě profylakticky v nižších dávkách. Perorální formy kortikoidů se používají jen u těžké formy alergické rýmy a to jen krátkodobě pro zvládnutí akutního stavu

  • Kromony jsou léky se slabším protizánětlivým účinkem než kortikoidy. Používají se preventivně a to jako nosní a oční roztoky. Velmi často se používají u dětí.

Specifická imunoterapie alergenem  dlouhodobé podávání upraveného alergenu v subkutánní nebo sublinguální formě, která je schopna zvrátit přirozený průběh onemocnění


Volně prodejné přípravky proti pylové alergii


Pylová alergie se často vyskytne u dětí mezi 3. a 7. rokem života.
Alergie u dětí nejčastěji propuká v době předškolního věku mezi 3. a 7. rokem života.

Pylová alergie u dětí/kojence

Pylová alergie u dětí se většinou projeví mezi 3. a 7. rokem, jen vzácně je to dříve. V kojeneckém věku se objevuje spíše atopický ekzém nebo potravinové alergie. U dětí, které mají v kojeneckém věku atopický ekzém, existuje obecně vyšší riziko, že se u nich projeví alergická rýma nebo astma. Astma se naopak může projevovat již v kojeneckém věku, na zúžení dýchacích cest upozorní pískoty při dýchání.

Léčba pylové alergie u dětí by měla probíhat vždy jen po konzultaci s lékařem. V léčbě jsou preferována systémová antihistaminika 2. generace (cetirizin, levocetirizin, loratadin, desloratadin). K intranazální terapii jsou používány kromony, které představují šetrnou, ale málo účinnou alternativu. U dětí od dvou let je pak možné použít i některé intranazální kortikosteroidy.

Alergická onemocnění jsou dědičná a bohužel platí, že pokud jsou alergici oba rodiče, pak má dítě 80% pravděpodobnost, že se u něj určitý typ alergie také projeví. Pro správný vývoj imunity dítěte se považuje kojení minimálně do 6 měsíců, pokud se v rodině vyskytují alergie, je po poradě s lékařem možné podávat hypoantigenní kojenecká mléka (označená HA).


Pylová alergie v těhotenství

Pylová alergie je tak rozšířené onemocnění, že se s ní každoročně potýká i velké množství těhotných žen. Alergickým ženám se doporučuje naplánovat otěhotnění tak, aby potřeba soustavné léčby nepřipadala na první trimestr těhotenství. To ovšem není zcela vždy možné. Pokud jste těhotná, nemusíte se ale obávat, že byste se musela trápit s nepříjemnými příznaky celou pylovou sezónu to by nebylo prospěšné ani pro vás, ani pro miminko. Nespoléhejte však na samoléčbu - v těhotenství užívejte léky proti alergii výhradně po poradě se svým ošetřujícím lékařem. Bezpečnou volbu proti pylové alergii pro nastávající maminky představují roztoky mořské vody, přičemž hypertonické formy mají i uvolňující efekt na nosní sliznici. Dále lze těhotným s pylovou alergií doporučit další nefarmakologické postupy a metody omezení kontaktu s alergeny, které zmiňujeme v tomto článku.

Pokud byla před otěhotněním zahájena specifická alergenová imunoterapie, je možné ji dokončit. Zahajovat ji v těhotenství se však nedoporučuje.


Další tipy pro zmírnění pylové alergie

  • Větrejte raději až v noci  nejvhodnější doba pro větrání  mezi 23:00 a 4:00.
  • Oblečení a obuv, které jste nosili venku, si po návratu domů svlékněte, ideálně rovnou i přeperte.
  • Po návratu z venku si pokaždé opláchněte obličej.
  • Umývejte si častěji vlasy, pylová zrna v nich snadno ulpívají.
  • V době kvetení a poletování pylů nenechávejte prádlo sušit venku.
  • Často otírejte povrchy v domácnosti vlhkým hadříkem. Pořiďte si vysavač s HEPA filtrem nebo alespoň speciální antialergické sáčky do vysavače.


Články k tématu Jak bojovat s pylovou alergií?

  • Pro příjem vitaminů a minerálních látek existují doporučené denní dávky. Ve většině případů nám k pokrytí těchto dávek vystačí pestrá a vyvážená strava. Obsah vitaminů a minerálních látek v potravinách je možné vyčíst v tabulkách – ovšem uvedená čísla ještě neznamenají, že totéž množství dostane náš organismus. Vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek je ovlivněno řadou faktorů, stejně tak...
  • Probiotika, prebiotika a synbiotika.

    Probiotika, prebiotika a synbiotika.

    · 5 minut čtení
    Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být narušeno řadou faktorů, např. bakteriální infekcí, užíváním antibiotik či stresem. apod. Díky probiotikům...
  • Strava jako prevence proti nachlazení

    Strava jako prevence proti nachlazení

    · 3 minuty čtení
    Nachlazení ročně trápí průměrně 6 – 8krát děti a 2 – 4krát dospělé. Často je slyšet věta: dostal jsem rýmu… Je třeba si ale uvědomit, že rýma a nachlazení se od nikoho za trest nedostává. Buď si budujeme pevné zdraví správným pohybem, výživou a regenerací, anebo se necháme vláčet uspěchaným životním stylem. Pak býváme náchylní k různým nachlazením a nemocem. To, jestli různým virům, bakteriím náš...
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora