Ostropestřecový olej

  (6)
Seřadit podle
  • 5.0
    (3)
    Olej z ostropestřce, který podporuje dobré trávení a funkci jater.
  • Olej lisovaný za studena, s lehce nahořklou chutí.
  • 5.0
    (1)
    Vhodný do studené kuchyně i samostatně pro posílení jater.
    Ostropestřecový olej

    Ostropestřecový olej

    Ostropestřec mariánský je jednoroční rostlina, která roste především v Africe, v oblasti řeky Nil. V Africe je tato rostlina s bodlavými listy velmi oblíbená a používá se jak k lékařským účelům, tak pro vysoký obsah oleje, který se lisuje ze semen. Ostropestřecový panenský olej se vyrábí metodou lisování za studena. Je v přírodním stavu a není rafinován. Díky tomuto postupu si zachovává co nejvíce živin

    Obsahuje zdraví prospěšné látky

    Ostropestřec obsahuje látku silymarin, ta má blahodárné účinky na játra. Wolfberry ostropestřecový olej se získává za studena ze semen, která obsahují až 22 % této cenné složky. Olej také obsahuje 46-65 % kyseliny linolové, jež přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Dále 15-25 % kyseliny olejové a 7-12 % kyseliny palmitové. Kromě toho se v něm nachází ale i chlorofyl, karotenoidy, tokoferoly, vitamín E známý antioxidant a fosfolipidy, které jsou zásobní látkou buněčných membrán. Olej svým složením podporuje trávení, udržuje normální funkci jater a má detoxikační účinky.

    Ostropestřecový olej v kuchyni

    Hodí se zejména do studené kuchyně k přípravě zálivek, do salátů nebo k ochucení teplých pokrmů. Má příjemně máslovou chuť s mírným nahořklým podtónem. Můžete jej užít také samostatně pro posílení jater. Doporučují se 2 čajové lžičky denně.