Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

10. 2. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny nebo lžíci horké polévky? Citlivé zuby představují častý a bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity u jednoho nebo více zubů. Může mít celou řadu příčin, ale ve většině případů se jí lze zbavit změnou režimu ústní hygieny. Více podrobností o problému citlivých zubů vám přinášíme v našem článku.


Citlivost zubů je bolest nebo nepohodlí v zubech na určité podněty, jao jsou horké či nízké teploty.
Někteří lidé mají přirozeně citlivější zuby než jiní, protože mají tenčí sklovinu.

Jak vzniká citlivost zubů?

Na povrchu zubu se nachází zubní sklovina. V oblasti krčku zubu sklovina končí a začíná vrstva cementu, která pokrývá celý kořen zubu. Pod sklovinou a cementem se nachází zubovina (dentin). Uvnitř zubu je zubní dřeň, kterou procházejí cévy a nervy. Nervová vlákénka ze zubní dřeně procházejí skrz celou tloušťku zuboviny-dentinu přes tzv. dentinové kanálky, které sahají až k vrstvě skloviny a cementu. Sklovina a cement tyto kanálky překrývají, a tak se vnější podněty při jedení a pití nedostanou k nervovým vláknům.

Pokud se vrstva zubní skloviny a cementu z nějakého důvodu ztenčí či vymizí, dojde k obnažení těchto kanálků. Obnažený dentinový kanálek znamená, že nervové vlákno je přímo drážděné veškerými podněty zvenčí – z ústní dutiny. Každý horký, kyselý nebo studený podnět (nápoje nebo pokrmy, například zmrzlina, káva) způsobí to, že zub zareaguje bolestí. Zub je citlivý na všechny vnější podněty, protože tyto podněty přímo dráždí nervová vlákna v obnažených dentinových kanálcích (nekrytých sklovinou a cementem).

Příznaky zvýšené citlivosti zubů mohou průběžně přicházet a odcházet bez zjevného důvodu. Mohou se pohybovat od mírných až po intenzivní.


Jak dochází k obnažení dentinových kanálků s nervovými vlákny?

Nejčastější příčinou ztráty skloviny z povrchu zuboviny-dentinu v oblasti korunky zubu a následného obnažení dentinových kanálků je silný tlak na povrchu zubu např. při čištění zubů abrazivní zubní pastou, horizontální a krouživou technikou čištění zubů. Toto mechanické opakované poškozování způsobí ztenčení skloviny až její ztrátu. Další příčinou je např. zatínání zubů při sportu nebo skřípání zubů, častá konzumace tvrdé potravy, příliš časté žvýkání žvýkaček apod. To vše vede k popraskané sklovině až její úplné ztrátě. Příčinou jsou i kyselé nápoje, které způsobují tzv. eroze na sklovině neboli její rozpouštění. Eroze vznikají i při opakovaném zvracení, pití coly, džusů, energetických nápojů u sportovců apod.

Nejčastější příčinou ztráty cementu z povrchu zuboviny-dentinu v oblasti kořenu zubu a následného obnažení dentinových kanálků je poškození cementu při zánětu dásní a celého parodontu (parodontitida). Nánosy povlaků a zubního kamene při nedostatečné ústní hygieně je nutné pravidelně odstraňovat. Bakterie v těchto nánosech poškozují i zubní cement a jeho buňky odumírají. Tak dochází k obnažení dentinových kanálků, které se projeví zvýšenou citlivostí zubu na vnější podněty.

Jak je možné řešit zvýšenou citlivost zubů s obnaženými dentinovými kanálky?

Základním principem léčby zvýšené citlivosti zubů je odstranění všech příčin, které způsobují poškození skloviny a cementu a následné uzavření otevřených dentinových kanálků. Po jejich uzavření se žádný vnější podnět (teplo, chlad) k nervovým vláknům nedostane, a nevznikne tak bolest. Jak toho dosáhneme? Potřebujeme k tomu preparát, který je schopný dentinový kanálek uzavřít, například speciální ústní vodu.


Některé pasty na citlivé zuby zároveň působí antibakteriálně, podporují remineralizaci zubní skloviny a revitalizují dásně.
V boji s přecitlivělostí zubů můžete využít i speciální zubní pasty a kartáčky.

Jak se léčí citlivost zubů?

Pokud je vaše citlivost zubů mírná, můžete vyzkoušet volně prodejné přípravky dentální hygieny.

Vyzkoušejte zubní pastu, která je označená speciálně pro citlivé zuby. Zubní pasty pro citlivé zuby neobsahují žádné dráždivé přísady a mohou obsahovat znecitlivující přísady, které pomáhají blokovat nepohodlí v cestě k nervu zubu. Pokud jde o ústní vodu, zvolte ústní vodu bez alkoholu, protože bude méně dráždit citlivé zuby. Obvykle trvá několik aplikací, než tyto prostředky fungují. Do týdne byste měli vidět zlepšení.

Pomoci může i používání měkčích zubních kartáčků a šetrnější čištění. Měkké zubní kartáčky budou takto označeny (soft). Mezi těmito produkty najdete také měkké kartáčky speciálně určené pro citlivé zuby.

Pokud domácí ošetření nezabere, můžete si se svým zubařem promluvit o zubní pastě a ústní vodě na předpis. Můžete také aplikovat fluoridový gel nebo desenzibilizační činidla na předpis. Ty mohou pomoci posílit sklovinu a chránit vaše zuby.


  • 5.0
    (6)
    Zubní pasta při silné bolesti citiivých zubů s okamžitým účinkem.
  • Elmex Sensitive

    zubní kartáček 3 ks
    5.0
    (1)
    Pro jemné čištění obnažených zubních krčků a citlivých zubů.
  • ELGYDIUM Clinic Sensitive

    zubní kartáček 1 ks
    Zajišťuje efektivní čištění zubů bez podráždění dásní díky kónickým vláknům.


    Články k tématu Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 7 minut čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora