Mezizubní kartáčky – jak správně vybrat?

24. 6. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Jejich pravidelné používání vám pomůže zachovat si zdravý chrup a dásně po celý život. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?


Mezizubní kartáčky – Jak správně vybrat?
Mezizubní kartáček se doporučuje používat jedenkrát denně, a to večer.

Proč je péče o mezizubní prostory důležitá?

Mezizubní prostory tvoří až 40 procent zubu. Pokud se odtud neodstraní zubní plak, dojde dříve nebo později ke vzniku kazu. Vzhledem k tomu, že mezizubní kaz odhalí většinou pouze rentgen, může bez povšimnutí růst poměrně dlouho. Ano, zubní kaz se dá vyvrtat a zaplombovat. Není ale lepší se mu vyhnout? Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně večer a můžete mít od kazů pokoj.

Jak vybrat mezizubní kartáček?

Velikost mezizubních kartáčku musí odpovídat velikosti mezizubního prostoru. Pokud je kartáček příliš malý, nevyčistí plak dokonale, pokud je moc velký, pak může poranit dásně. S volbou velikosti by vám měl pomoci zubní lékař nebo dentální hygienistka. Další možností, jak vybrat správnou velikost mezizubního kartáčku, je zakoupit balení s více velikostmi. Mezizubní kartáček vhodné velikosti projde do mezizubních prostor, vyplní je a krásně vyčistí celý prostor včetně dásňového žlábku. Jelikož všechny mezizubní prostory nejsou stejně velké, je možné kombinovat i několik velikostí mezizubních kartáčků (k dostání jsou sady kartáčků o různých velikostech). K čištění velmi úzkých prostor, kam se ani mezizubní kartáček nedostane, se používá dentální nit či páska.


Velikost a typy mezizubních kartáčků

Pro snazší manipulaci je možné některé mezizubní kartáčky nasadit do speciálního držáku anebo rovnou zakoupit model s rukojetí.

Mezizubních kartáčků je na trhu veliké množství a každé mají jinak označené velikosti. Pokud budete chtít vyzkoušet kartáčky od jiného výrobce, můžete se orientovat podle jednotného parametru s názvem průchodnost ISO, (ten vytvořila International Organization for Standardization). Průchodnost ISO se čísluje 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 a 7, kdy 0 odpovídá nejmenší velikosti kartáčku a 7 té největší. Mezizubní kartáčky lze používat, i pokud nosíte rovnátka nebo máte zubní implantáty – někteří výrobci nabízejí speciální typy kartáčků právě pro tyto případy. Pořídit mezizubní kartáček můžete také v rámci praktického cestovního setu.

Jak správně čistit mezizubní prostory?

I při čištění mezizubních prostor je klíčová správná technika. V bodech ji lze shrnout takto:

  1. Vsuňte zubní kartáček do mezizubního prostoru šikmo k dásni, seshora směrem dolů. Pokud narazíte na odpor, úhel upravte.
  2. Když je kartáček zasunutý asi do poloviny, narovnejte jej do vodorovné polohy.
  3. Pohybem tam a zpátky vyčistěte mezizubní prostor.
  4. Používejte jemný tlak, nikoliv sílu.
  5. Mezizubním kartáčkem neotáčejte.

Věděli jste, že 95 % zubních kazů vzniká právě v mezizubních prostorech? Ošetření mezizubním kartáčkem tedy rozhodně není plýtváním času, stejně tak pravidelná návštěva dentální hygieny se zcela určitě vyplatí. Čištěním mezizubními kartáčky spolu se zubní nití lze snadno předejít nejen zubnímu kazu, ale i zánětu dání.





    Mezizubní kartáčky můžete pořídit v několika velikostech s krátkou či prodlouženou rukojetí.
    Mezizubní kartáčky se nabízejí také v provedení s prodlouženou rukojetí pro lepší dosah na zadní stoličky.

    Kdy čistit mezizubní prostory?

    Mezizubní prostory stačí čistit jednou denně, v průběhu dentální hygieny. Mezizubní kartáček můžete použít po čištění zubním kartáčkem k dočištění (překvapí vás, kolik plaku po čištění zubním kartáčkem ještě zůstalo), nebo můžete i před čištěním – v tom případě si dobře připravíte mezizubní prostory na použití dalších přípravků dentální hygieny (speciální zubní pasty, ústní vody).

    Jak začít s mezizubním kartáčkem?

    Pokud jste ještě nikdy mezizubní kartáčky nepoužívali, nenechte se odradit prvotním krvácením dásní. Krvácení dásní je projevem zánětu dásní, který obvykle po několika dnech správného čištění mezizubních prostor odezní. Spolu s ním zmizí i otok dásní, takže buďte připraveni, že budete možná potřebovat větší velikost kartáčků. Pokud by krvácení po týdnu neustalo, poraďte se se svým zubním lékařem.

    Nezapomínejte na prevenci

    Ani když o svůj chrup pečlivě pečujete, nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře, ideálně 2 x ročně. Je také dobré nechat si správnou techniku čištění zubů i mezizubních prostor zkontrolovat u dentální hygienistky.


    Články k tématu Mezizubní kartáčky – jak správně vybrat?

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 7 minut čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      · 7 minut čtení
      Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora