Zvýšená kazivost zubů

15. 1. 2022 · PharmDr. Lucie Drábková · 8 minut čtení

Zubní kaz je infekční onemocnění poškozující zubní tkáně (sklovinu, dentin i cement). Vzniká v důsledku nedostatečné zubní hygieny, kdy se v ústech hromadí zubní plak. Kromě nesprávné a nepravidelné zubní hygieny může zvýšená kazivost zubů souviset se špatnými stravovacími návyky, sníženou tvorbou slin nebo s refluxní chorobou jícnu. Plak bývá podkladem i pro rozvoj zánětu dásní, parodontózy nebo nepříjemného zápachu z úst. Co dalšího byste měli o zubním kazu vědět a jak mu úspěšně předcházet, vám prozradíme v našem článku.


Zubní kaz se rozvíjí postupně, obvykle několik měsíců.
Neléčený zubní kaz může vyústit v zánět dřeně a případně i v rozpad samotného zubu.

Jak poznat zubní kaz?

Každý dospělý člověk má dle odhadů průměrně jeden zubní kaz a jejich počet neustále narůstá. Poznáte, jak vypadá zubní kaz? Počínající zubní kaz má křídově bílou barvu (demineralizace zubní skloviny) a v tomto stádiu lze jeho rozvoj správnou péčí ještě plně zvrátit.

Později jsou již v postiženém zubu patrné tmavší tečky, viditelné otvory a prohlubně a kaz postupně zasahuje hlouběji do zubní skloviny a zuboviny. Při jejím postižení se již objevuje bolestivost a zvýšená citlivost zubu, například při konzumací horkých, studených či kyselých potravin. 

Neléčený zubní kaz se může rozšířit až do zubní dřeně a vyvolat její zánět, případně vést až k úplnému rozpadu zubu. Závažnou komplikací je průnik infekce do krevního oběhu a její následné rozšíření do celého organismu, kde může ohrozit i jiné orgány v těle (např. srdce). Proto při jakémkoliv podezření na zubní kaz vždy co nejdříve vyhledejte zubního lékaře, který ho rychle opraví. 


Zubní kaz u mléčného chrupu

Velmi častá je zvýšená kazivost zubů u dětí, které si ještě nedokážou samy dobře zoubky vyčistit. Kazivost mléčných zubů má velmi rychlý průběh a může narušit i vývoj trvalého chrupu. Rozhodně není vhodné zubní kaz u mléčného zubu ignorovat s tím, že zoubek stejně vypadne. Mléčné zuby totiž v podstatě „drží místo“ zubům stálým, a pokud o ně dítě kvůli kazu přijde, hrozí, že trvalé zuby narostou křivě nebo některé nevyrostou vůbec.

Kde se zubní kaz nejčastěji vyskytuje 

Zubní kaz se může vyskytnout na předních zubech i na stoličkách, kdekoliv na jejich  povrchu, tedy na kousacích ploškách nebo na bočních stranách, ale i na krčku zubu, tj. těsně u dásně nebo pod ní (tzv. krčkový zubní kaz). Nejčastěji se zubní kaz vyskytuje v oblasti, kde se sousedící zuby stýkají, pak se jedná o mezizubní kaz. Důvod je jednoduchý – v mezizubních prostorech se plak snadno hromadí. Riziková místa jsou také jamky nebo rýhy na povrchu zubu. Běžný je také kaz vedle nebo pod stávající zubní výplní.

Jak rychle postupuje zubní kaz

Zubní kaz se neobjeví ze dne na den, jedná se onemocnění, které se rozvíjí postupně, obvykle několik měsíců. Akutní kaz má světle žlutou barvu a šíří se rychle, chronický kaz postupuje pomaleji a má tmavé zbarvení.

Počáteční zubní kaz? Lze ho zastavit?

Léčba zubního kazu spočívá v odborném ošetření zubním lékařem, který kaz odvrtá a následně zub vyplní vhodnou zubní výplní. Počínající zubní kaz je možné ošetřit gely s fluoridy, které obnovují zubní sklovinu, čímž zpomalují či úplně zastavují rozvoj zubního kazu


Zubní kartáček i ústní sprcha 

Hlavní prevencí zubního kazu je vždy důsledná každodenní ústní hygienaZubní kartáček by měl mít malou hlavičku, aby se dostal i k obtížně dostupným místům a k zadním zubům. Zubní pasta proti zubnímu kazu by měla vždy obsahovat fluoridy, které pomáhají posilovat zubní sklovinu. Protože mnoho zubních kazů vzniká v mezizubních prostorech, je třeba nezapomínat ani na ně a alespoň jedenkrát denně je vyčistit mezizubním kartáčkem nebo zubní nití. Další možností je čištění pomocí ústní sprchy, která čistí mezizubní prostory tenkým pulzujícím proudem vody. Masáž ústní sprchou pečuje i o dásně. Na závěr je vhodné ústa vypláchnout ústní vodou, v případě hrozícího zubního kazu se zvýšeným obsahem fluoridů


  • Elmex gelée

    dentální gel 25 g
    5.0
    (1)
    Přípravek k fluoridaci zubní skloviny a k prevenci vzniku zubního kazu.
  • 4.8
    (6)
    Efektivně zbaví plaku prostory mezi zuby, kam běžný kartáček nedosáhne.


    Zvýšená kazivost zubů je ovlivněna také naším jídelníčkem.
    Mléčné výrobky vynikají vysokým obsahem vápníku a bílkovin, které se podílejí na síle a zdraví zubů.

    Tipy a rady proti zubnímu kazu

    Pokud toužíte po zdravém chrupu, je kromě důsledné každodenní péče o zuby důležitá i úprava jídelníčku. Vyhýbejte se zejména sladkým a lepivým jídlům a nápojům, omezte konzumaci alkoholu a kouření. Z nápojů volte nejlépe čistou vodu, nebo neslazený černý či zelený čaj, protože čajové lístky jsou přirozeným zdrojem fluoru a antioxidantů. U čajů je zde však riziko nežádoucí pigmentace zubů, s tou si však dobře poradí dentální hygienistka. Máte-li tendenci k vyšší pigmentaci zubů, zařadťe návštěvu dentální hygieny častěji, alespoň 2 x ročně.

    Dopřávejte si také dostatek mléčných výrobků, bohatých na vápník a další minerály.  Skvělou volbu představuje například bílý jogurt, který vašemu tělu dodá také probiotika. Mezi vitaminy proti kazivosti zubů lze zařadit vitamin D, který přispívá k udržení normálního stavu zubů. Důležité jsou bezpochyby i pravidelné kontroly u zubního lékaře, a to každých šest měsíců.  

    A pokud zrovna máte chuť na sladké, vyzkoušejte například brusinky či rozinky. Rozinky a brusinky jsou totiž sladké přirozeně, obsahují fruktózu a nikoliv sacharózu. 



    Články k tématu Zvýšená kazivost zubů

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 7 minut čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora