Syrovátkové (whey) proteiny

  (82)
Seřadit podle
  • 5.0
    (1)
    37 g bílkovin v jedné dávce! S vitaminem B6 a trávicími enzymy.
  • 5.0
    (4)
    Vysoký obsah bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty.
  • 5.0
    (1)
    37 g bílkovin v jedné dávce! S vitaminem B6 a trávicími enzymy.
Syrovátkové (whey) proteiny

Syrovátkové (whey) proteiny

Syrovátkový protein patří v současnosti k nejběžnějším a nejdostupnějším výživovým doplňkům pro sportovce. Proteiny jsou obecně důležité pro budování svalové hmoty a k regeneraci po tréningu, ale i při snižování tělesné hmotnosti, kdy je žádoucí navýšení poměru bílkovin ve stravě. Syrovátkové produkty často nesou v názvu označení whey, tj. anglický výraz pro syrovátku. Výjimečnost syrovátky spočívá v její bohaté nutriční skladbě a zároveň snadné stravitelnosti. Náš organismus ji totiž vstřebává daleko lépe a rychleji než kasein obsažený v mléce.

Syrovátkový protein a jeho užívání

Ve sportovní komunitě jsou syrovátkové přípravky doporučovány zejména po tréninku k doplnění bílkovin, ideálně 15-60 minut po cvičení, max. 120 minut po něm v intervalu tzv. metabolického okna, kdy tělo nejlépe vstřebává živiny. Syrovátkové proteiny pořídíte ve formě prášku pro přípravu nápoje (je možné smíchat je s vodou nebo mlékem nebo přidat do oblíbeného smoothie, jogurtu, kaše apod.). Samozřejmostí je pestrý výběr příchutí proteinový nápoj by neměl být jen funkční, ale i chutný. Některé přípravky obsahují také trávicí enzymy pro ještě lepší využití obsažených bílkovin. Syrovátkové proteiny jsou vhodné pro muže i ženy.

Základní typy syrovátkových proteinů

Syrovátkové proteiny lze pořídit ve formě koncentrátu, izolátu nebo hydrolyzátu. První typ, syrovátkový koncentrát, je nejzákladnější a nejméně zpracovaná forma syrovátky, která obsahuje 70 80% bílkovin. Vyniká příjemnou mléčnou chutí. Hodí se spíše při nabírání svalové hmoty než pro redukci tělesné hmotnosti.Syrovátkový izolát(WPI - Whey Protein Isolate) je o něco čistší a kvalitnější než koncentrát (méně sacharidů, tuků, kalorií). Díky nižšímu obsahu kalorií je  vhodnější při hubnutí než koncentrát. Obsah bílkovin je zpravidla více než 85 %. Z pohledu využití bílkovin jsou jedničkou hydrolyzované syrovátkové proteiny (WPH -Whey Protein Hydrolysate) neboli hydrolyzáty, v nichž jsou již dlouhé řetězce bílkovin rozštěpeny na peptidy, a jsou tedy z dostupných produktů nejrychleji stravitelné. Tento protein je ideální do nápoje po tréninku.

Jaké parametry sledovat při výběru syrovátkového proteinu:

  • Forma zda se jedná o koncentrát, izolát, hydrolyzát nebo vícesložkový proteinový přípravek.
  • Cíl užívání pro nabírání a udržení svalové hmoty je lepší volbou koncentrát, pro redukci izolát nebo hydrolyzát.
  • Procentuální poměr bílkovin.
  • Obsah tuku, sacharidů, kalorická hodnota.
  • Obsah laktózy důležité zejména pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.
  • Sladidla, barviva obsah umělých sladidel a barviv.
  • Cena nejlevnější formou jsou koncentráty, dále následují izoláty, nejdražšími přípravky jsou hydrolyzáty.Biologická hodnota bílkovin (BH) stanovuje, kolik gramů tělesných bílkovin může být vytvořeno ze 100 gramů proteinu ve stravě (100 -vaječná bílkovina).
  • Obohacení přípravku dalšími složkami vitaminy, minerály, trávicí enzymy.
  • Výhodou je snadná rozpustnost přípravku a příchuť, které se brzy nenabažíte. U hydrolyzátů je třeba počítat s mírně nahořklou chutí.
  • Renomovaný výrobce a značka.

V kategorii naleznete např. produkty renomovaných značek Nutristar, XXlabs, Olimp, Isostar, Alavis a mnoha dalších.