Lněný olej

  (2)
Seřadit podle
  • 4.5
    (8)
    Panenský olej vhodný jak ke konzumaci, tak ke kosmetickým účelům.
  • 5.0
    (3)
    Lněný olej je ideální jako zálivka do zeleninových salátů a pomazánek.
      Lněný olej

      Lněný olej

      Lněné semínko, z něhož se získává velmi oblíbený olej, se pěstuje již více než 7000 let. Tato rostlina je už po tisíciletí používána jako vlákno k předení a tkaní lněného plátna. Její semena jsou však také bohatým zdrojem spousty látek, které mají blahodárné účinky.

      Zdraví prospěšné látky

      Len je rostlina velmi bohatá na zdraví prospěšné tuky tzv. esenciální mastné kyseliny (to jsou tuky, které si tělo nedokáže samo vyrobit). Nejvíce zastoupené jsou omega-3 mastné kyseliny, zvláště kyselina linolenová a omega-6. Kvalitnější je olej lisovaný za studena prodávaný obvykle v tmavých lahvích, které chrání před poškozením způsobeném působením světla. Olej je také vhodný k vnějšímu použití. Můžete je použít na vlasy, zábal z lněného oleje pomáhá uchovat vaše vlasy zdravé.

      Použití v kuchyni

      Lněný olej je vhodný výhradně pro studenou kuchyni k přípravě zálivek, do salátů, polévek či omáček. Má žlutohnědou barvu a lehce nahořklou chuť. Lněný olej tepelně neupravujte, došlo by ke snížení obsahu některých živin. Použijte ho jedině k dochucení teplých jídel. Optimální denní dávka lněného oleje by se měla u dospělého člověka pohybovat v množství kolem jedné lžičky jednou až dvakrát denně, nejlépe s jídlem (zvyšuje to jeho vstřebávání).