Lněný olej
Lněné semínko, z něhož se získává velmi oblíbený olej, se pěstuje již více než 7000 let. Tato rostlina je už po tisíciletí používána jako vlákno k předení a tkaní lněného plátna. Její semena jsou však také bohatým zdrojem spousty látek, které mají blahodárné účinky.
Zdraví prospěšné látky
Len je rostlina velmi bohatá na zdraví prospěšné tuky – tzv. esenciální mastné kyseliny (to jsou tuky, které si tělo nedokáže samo vyrobit). Nejvíce zastoupené jsou omega-3 mastné kyseliny, zvláště kyselina linolenová a omega-6. Kvalitnější je olej lisovaný za studena prodávaný obvykle v tmavých lahvích, které chrání před poškozením způsobeném působením světla. Olej je také vhodný k vnějšímu použití. Můžete je použít na vlasy, zábal z lněného oleje pomáhá uchovat vaše vlasy zdravé.
Použití v kuchyni
Lněný olej je vhodný výhradně pro studenou kuchyni k přípravě zálivek, do salátů, polévek či omáček. Má žlutohnědou barvu a lehce nahořklou chuť. Lněný olej tepelně neupravujte, došlo by ke snížení obsahu některých živin. Použijte ho jedině k dochucení teplých jídel. Optimální denní dávka lněného oleje by se měla u dospělého člověka pohybovat v množství kolem jedné lžičky jednou až dvakrát denně, nejlépe s jídlem (zvyšuje to jeho vstřebávání).