Co vás čeká po porodu aneb Stručný průvodce pobytem v porodnici

21. 2. 2021 · 3 minuty čtení

Jelikož se praxe v jednotlivých porodnicích může lišit, doporučujeme vám absolvovat některý z předporodních kurzů právě tam, kde budete rodit, abyste se seznámili s chodem místního zařízení a novorozeneckého oddělení. Na vše se také na místě můžete doptat. 



Co vás čeká po porodu aneb Stručný průvodce pobytem v porodnici

Porodní pokoj a přesun na novorozenecké oddělení

Ve většině českých porodnic můžete ještě zhruba dvě hodiny po samotném porodu zůstat na porodním pokoji, seznamovat se s miminkem, odpočinout si a umýt se. V porodním pokoji s vámi může být váš doprovod po celou dobu a k dispozici (na zavolání) máte porodní asistentku a lékaře. Poté následuje přesun na novorozenecké oddělení, kde s miminkem strávíte zbytek pobytu v porodnici. Můžete si (ve většině českých porodnic) vybrat nadstandardní pokoj nebo běžný pokoj. Jaký je rozdíl?

Výbava nadstandardního pokoje

  • Budete v něm sama s miminkem, na běžných pokojích jsou většinou maminky s dětmi po dvou až po třech. Budete mít vlastní sociální zařízení, běžné pokoje je mají pro všechny maminky na pokoji, někdy je sdílejí i se sousedním pokojem. 
  • Na nadstandardním pokoji najdete obvykle též televizi, rychlovarnou konvici, ledničku nebo rozkládací gauč pro nocující návštěvy. Na běžném pokoji s vámi nikdo další spát nesmí. V péči o maminku a miminko žádný rozdíl není, absolvujete všechna vyšetření a dostane se vám totožné péče, ať jste na kterémkoli pokoji v porodnici. Za nadstandardní pokoj se většinou platí od 200 Kč až do 2 000 Kč za den podle vybrané porodnice. Někde může být částka ještě vyšší, naopak některé porodnice (například v Táboře) mají nadstandardní pokoje zdarma. Na cenu nadstandardního pokoje se předem zeptejte v porodnici, kde budete rodit.

Novorozenecké oddělení

Novorozenecké oddělení je zvláštní tím, že se vlastně jedná o dvě různá oddělení dohromady. Je totiž zároveň gynekologické (péče o matku po porodu) a zároveň neonatologické (péče o nově narozené miminko). Veškerý zdravotnický personál je proto dvojí. Po ubytování za vámi do pokoje přijdou gynekologická a dětská sestra a vysvětlí vám chod oddělení: kdy chodí vizity a jaká vás a miminko čekají vyšetření. Každé oddělení, i novorozenecké, má svůj denní režim, kdy je předem jasně stanoven čas snídaní, obědů a večeří i návštěvních hodin. Je dobré se s tímto programem seznámit, většinou bývá vyvěšený na chodbě oddělení.

Ve většině českých porodnic vám budek dispozici čaj, můžete si jej podle potřeby načepovat do konvice, kterou máte k dispozici na pokoji. Stejné to bývá s noční košilí a oblečením pro novorozence. Naopak plenky a hygienické potřeby pro vás i pro miminko musíte mít vlastní, byť ani to nebývá pravidlem. Pro použitý textil bývají přímo na oddělení kontejnery nebo koše, kam můžete použité oblečení odložit. Při pohybu po oddělení nechávejte dítě vždy v postýlce, a to i v případě, že si ho chcete vzít s sebou. Nikdy nenoste dítě v náručí, vaše chůze po porodu ještě není zcela jistá a pád s dítětem v náručí by mohl mít fatální následky. 

Co vás čeká po porodu aneb Stručný průvodce pobytem v porodnici 2

Další zdravotnické pomůcky na vyžádání

Začátky kojení jsou někdy komplikované, ve většině českých porodnic je k dispozici laktační poradkyně, která vám pomůže. K zapůjčení na pokoj bývá kojicí polštář nebo elektrická odsávačka mateřského mléka s veškerým příslušenstvím. Při závažnějších porodních poraněních si můžete vypůjčit speciální kruh na sezení, který vám umožní sedět i při vysoké bolestivosti poraněných oblastí.

Články k tématu Co vás čeká po porodu aneb Stručný průvodce pobytem v porodnici

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.