Histaminová intolerance - příznaky, léčba a tabulka potravin

30. 5. 2022 · 12 minut čtení

Čokoláda, zrající sýr, červené víno pro určité procento lidí tyto laskominy bohužel nepřestavují synonymum pohodového večera, ale spouštěč nepříjemných obtíží, jako jsou bolesti hlavy, otoky sliznic nebo trávicí problémy. Na vině může být histaminová intolerance. O co se přesně jedná, jak se dá problému předcházet a na které potraviny si dát pozor? Poradíme v našem článku.

Histaminová intolerance postihuje zhruba 2  3 % české populace.
Histaminová intolerance postihuje v současné době 2 až 3 % populace, častější je u žen středního věku.

Co je to histaminová intolerance?

Histaminová intolerance (HIT) vzniká v důsledku nadměrného množství histaminu v organismu. Nejedná se o tedy přecitlivělost nebo alergii na histamin, ale projev toho, že histaminu je příliš mnoho a tělo se s ním nezvládá vypořádat. V souvislosti s HIT se někdy setkáváme s označením pseudoalergie. Histaminová intolerance se projevuje relativně pestrou škálou příznaků od ucpaného nosu přes bolesti hlavy až po závažné trávicí obtíže a změny krevního tlaku. Stanovení diagnózy je často složité, nezřídka lékaři k diagnóze docházejí až po vyloučení všech ostatních možností.

Histaminovou intolerancí trpí 2-3 % procenta populace, nejčastěji se vyskytuje u žen středního věku. Může být přítomna u dospělých i u dětí. HIT může být jak trvalá, celoživotní, tak přechodná.

V jakých případech je histaminu moc?

Histamin je jednak přítomen v potravinách, jednak je produkován v organismu (endogenní produkce).  Za jeho odbourávání a udržování správné hladiny je zodpovědný enzym s názvem diaminoxidáza (DAO, dříve histamináza), který se tvoří trávicím traktu a ledvinách (výrazně též v placentě). Množství a působení tohoto enzymu jsou klíčové pro rozvoj histaminové intolerance.


Co je to histamin a jaká je jeho funkce?

Histamin je dusíkatá látka, která v organismu zastává několik důležitých funkcí. Působí jako přenašeč informací do mozku, spouští produkci žaludečních šťáv, reguluje růst a je uvolňován při poškození tkání nebo při alergické reakci jako součást přirozené imunitní odpovědi.

Histamin v potravinách vzniká z aminokyseliny histidinu v důsledku působení fermentujících bakterií, je to látka velmi termostabilní -  pokud vznikne, nelze se jí jednoduše zbavit varem jako např. bakteriální kontaminace. Kromě záměrné fermentace (kvašení) je příčinou tvorby nadměrného množství histaminu v potravinách také delší skladování, během něhož dochází k množení bakterií, jejichž aktivitou je tvorba histaminu podmíněna.

Základem léčby histaminové intolerance je dodržování diety s nízkým obsahem histaminu.

Jaké jsou nejčastější příznaky histaminové intolerance

Pokud jsou hladiny histaminu příliš vysoké nebo pokud organismus nedokáže histamin přirozeně odbourat, dochází k narušení normálních tělesných funkcí. Histamin je za normálních okolností spojován především s běžnými alergickými příznaky, a přestože histaminová intolerance není alergií v pravém slova smyslu, jsou některé příznaky shodné jako při alergii. Akutní příznaky, např. migréna nebo bolesti břicha, se projevují zejména v souvislosti s konzumací některých potravin.

Za nejběžnější příznaky histaminové intolerance jsou považovány:

  • bolesti břicha až křeče, nadýmání, průjmy
  • žaludeční nevolnost, zvracení
  • bolesti hlavy (až migrenózního charakteru)
  • kožní projevy (kopřivka, vyrážka, zarudnutí pokožky, zhoršení ekzému apod.)
  • otoky nosní sliznice a sliznice vedlejších nosních dutin
  • potíže s dýcháním, dušnost, astmatické příznaky
  • bušení srdce, změny krevního tlaku

Přítomny mohou být i další chronické zdravotní obtíže včetně změn chování, úzkostných či fobických stavů, poruchy spánku, nechutenství, zimomřivost, chronická únava a poruchy menstruačního cyklu u žen.


Kakao a čokoláda patří mezi potraviny, které histamin přímo neobsahují, ale podporují jeho uvolňování v těle.

Příčiny histaminové intolerance

Jak už jsme naznačili, pro rozvoj histaminové intolerance je zásadní množství a působení tohoto enzymu diaminoxidázy. Hladiny a aktivita DAO mohou být ovlivněny několika faktory:

  • konzumace potravin s vysokým obsahem histaminu
  • konzumace potravin, které snižují produkci DAO nebo vyvolávají uvolňování histaminu
  • užívání léků, které blokují produkci DAO nebo zhoršují jeho aktivitu
  • hladiny DAO jsou sníženy při onemocnění gastrointestinálního traktu, jako jsou např. nespecifické střevní záněty (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida) nebo syndrom zvýšené propustnosti střev
  • narušená střevní mikrobiota při mikrobiální dysbalanci ve střevech nejsou potraviny správně tráveny, což způsobuje zvýšení sekrece histaminu. K jeho odbourání v tomto případě běžné hladiny DAO nejsou dostačující

Léčba histaminové intolerance a testování

Léčba histaminové intolerance spočívá v dodržování diety s nízkým obsahem histaminu, viz dále. K mírnění příznaků se mohou používají také léky ze skupiny antihistaminik. 

Jak už jsme ale zmínili v úvodu, stanovení diagnózy HIT bývá často zdlouhavé a pacienti absolvují celou řadu vyšetření s negativními výsledky. Pokud však lékař, nejčastěji gastroenterolog nebo alergolog, dojde k závěru, že by potíže mohla vyvolávat histaminová intolerance (tj. po vyloučení jiných diagnóz), má k potvrzení diagnózy dispozici několik vyšetření.

Jednak je třeba pečlivě odebrat anamnézu (zkušenosti a příznaky nemocného), poté lékař doporučí vedení stravovacího deníčku, kam pacient zaznamenává jídelníček a případné obtíže, které se po konzumaci vyskytly. V další fázi lékař navrhne eliminačně-expoziční test, to znamená, že pacient po určitou dobu dodržuje přísnou nízkohistaminovou dietu a poté záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu histaminové intolerance.

Kromě těchto metod je k dispozici i několik laboratorních vyšetření lze stanovit hladiny DAO v krvi, dále se stanovuje hladina methylhistaminu (metabolit histaminu) v moči, k dispozici jsou též genetické testy. Prick-test, tedy kožní test, ověřující reakci na histamin, není považován za dostatečně vypovídající, protože na aplikovaný roztok histaminu běžně reagují i alergici a lidé s citlivou pokožkou.


Histaminová intolerance vyžaduje omezení potravin s vysokým obsahem histaminu, např. sýru ementál a camembert.
Mezi potraviny s nejvyšším obsahem histaminu patří camebert a ementál.

Co jíst a co nejíst při histaminové intoleranci

Zcela vyloučit histamin ze stravy je praktické nemožné, žádnou 100 % histamin-free dietu nikde nenajdete. Proveditelné je pouze snížení jeho množství. Přehled rizikových a méně rizikových potravin uvádíme dále v tabulce. Nicméně je třeba mít na mysli, že tolerance konkrétních potravin může být individuální a množství histaminu u stejného druhu potraviny se může lišit, hlavně v souvislosti s délkou skladování.

Tabulka nevhodných potravin při histaminové intoleranci (rozdělena na kategorii potravin s vysokým obsahem histaminu, na potraviny, které stimulují produkci histaminu, a potravin, které blokují sekreci a aktivitu DAO. Zahrnujeme i některé typy léků, které mají na hladinu DAO vliv.

Rizikové skupiny potravin:

  • potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu (viz přehled níže), tyraminu či aditiv
  • potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, kvašené (i nápoje), fermentované, uleželé a staré
  • hotová, průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla
  • nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

 

Alkoholické nápoje (pivo, červené víno, sekt)

Fermentované mléčné výrobky a mléčné výrobky (jogurt, kvašené zelí, okurky, kimči)

Kvasnice (včetně kynutého pečiva)

Sójová omáčka, tofu

Avokádo

Lilek

Špenát

Žampiony

Uzeniny a zpracované masné výrobky, sušené maso (!)

Kuřecí maso

Korýši, měkkýši

Makrelovité ryby (tuňák, makrela, sardinky) (!)

Zrající sýry  (!)

Potraviny vyvolávající tvorbu histaminu

 

Alkoholické nápoje

Banány (zejména přezrálé)

Rajčata

Pšeničné klíčky

Fazole

Čokoláda (kakao)

Papája

Citrusy

Lesní ovoce

Ořechy, zejména vlašské kešu a burské

Koření, ocet

Potravinářská barviva a další přídatné látky

Potraviny blokující tvorbu a aktivitu DAO

 

Alkoholické nápoje

Maté

Zelený čaj

Energetické nápoje

 

 

Aktivitu DAO snižují i některé léky včetně volně prodejných

Léky na kašel (ambroxol)

Léky proto bolesti a zánětu (nesteroidní antiflogistika, kyselina

Některá antibiotika

Antihypertenziva

 


Méně rizikové potraviny při histaminové intoleranci:

  • zcela čerstvé maso kromě kuřecího (a ryby bohužel v našich podmínkách ne snadno proveditelné) pokud není možné po nákupu ihned uvařit, je lépe zamrazit.
  • jiné ovoce než citrusy a lesní plody
  • luštěniny, brambory, batáty, kořenová zelenina
  • vejce (ne syrová)
  • nekynuté pečivo
  • bezlepkové obilniny (quinoa, rýže)
  • nefermentované sýry (ricotta, čerstvý sýr)
  • čerstvá zelenina kromě rajčat, špenátu, lilku a avokáda
  • rostlinné oleje, např. olivový

Zapamatuje si o histaminové intoleranci

Máte-li podezření, že byste vy nebo někdo z vašich blízkých mohli trpět histaminovou intolerancí, nespoléhejte se na samoléčbu, ale poraďte se nejdříve s lékařem, který diagnózu potvrdí nebo vyvrátí. Podobné příznaky, které vyvolává HIT, mohou provázet i jiná onemocnění (alergie, onemocnění trávicího ústrojí, záněty nebo infekce) a je nutné je nejprve vyloučit.

Při dodržování diety s nízkým obsahem histaminu je třeba vyřadit velké množství běžných potravin, proto je lépe poradit se s nutričním terapeutem, aby i přes výrazná omezení v jídelníčku váš příjem energie a živin zůstal zachován.



Články k tématu Histaminová intolerance - příznaky, léčba a tabulka potravin

  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.