Histaminová intolerance – příznaky, léčba a tabulka potravin
Čokoláda, zrající sýr, červené víno - pro určité procento lidí tyto laskominy bohužel nepředstavují synonymum pohodového večera, ale spouštěč nepříjemných obtíží, jako jsou bolesti hlavy, otoky sliznic nebo trávicí problémy. Na vině může být histaminová intolerance. O co se přesně jedná, jak se dá problému předcházet a na které potraviny si dát pozor?

Obsah článku
- Co je to histaminová intolerance?
- Co je to alergie na histamin?
- Co je to enzym DAO (Diaminooxidáza)?
- Jaké jsou nejčastější příznaky histaminové intolerance?
- Histaminová intolerance u dětí
- Test na histaminovou intoleranci
- Léčba histaminové intolerance
- Histaminová dieta
- Potraviny snižující histamin
- Často kladené otázky
Obsah článku
- Co je to histaminová intolerance?
- Co je to alergie na histamin?
- Co je to enzym DAO (Diaminooxidáza)?
- Jaké jsou nejčastější příznaky histaminové intolerance?
- Histaminová intolerance u dětí
- Test na histaminovou intoleranci
- Léčba histaminové intolerance
- Histaminová dieta
- Potraviny snižující histamin
- Často kladené otázky
Co je to histaminová intolerance?
Histaminová intolerance (HIT) vzniká v důsledku nadměrného množství histaminu v organismu. Nejedná se o tedy přecitlivělost nebo alergii na histamin, ale projev toho, že histaminu je příliš mnoho a tělo se s ním nezvládá vypořádat. Histaminová intolerance se projevuje relativně pestrou škálou příznaků od ucpaného nosu přes bolesti hlavy až po závažné trávicí obtíže a změny krevního tlaku. Stanovení diagnózy je často složité, nezřídka lékaři k diagnóze docházejí až po vyloučení všech ostatních možností. Histaminová intolerance může být celoživotní i přechodná.
Co je to alergie na histamin?
Alergie na histamin jako taková neexistuje, protože histamin není cizorodá látka, proti níž by tělo vytvářelo protilátky, ale látka, kterou samo produkuje a uvolňuje při alergické reakci. Problém nastává, když tělo nedokáže histamin správně odbourávat, protože mu chybí dostatek enzymu DAO. Výsledkem mohou být příznaky podobné alergii, jako je vyrážka, otoky, rýma nebo zažívací potíže, ale nejedná se o alergii v pravém slova smyslu. V souvislosti s histaminovou intolerancí se někdy setkáváme s označením pseudoalergie.
Co je to enzym DAO (Diaminooxidáza)?
Histamin je jednak přítomen v potravinách, jednak je produkován v organismu (endogenní produkce). Za jeho odbourávání a udržování správné hladiny je zodpovědný enzym s názvem diaminooxidáza (DAO, dříve histamináza), který se tvoří v trávicím traktu a ledvinách (výrazně též v placentě). Množství a působení tohoto enzymu jsou klíčové pro rozvoj histaminové intolerance.

Histamin v potravinách
Histamin v potravinách vzniká z aminokyseliny histidinu v důsledku působení fermentujících bakterií, je to látka velmi termostabilní - pokud vznikne, nelze se jí jednoduše zbavit varem jako např. bakteriální kontaminace. Kromě záměrné fermentace (kvašení) je příčinou tvorby nadměrného množství histaminu v potravinách také delší skladování, během něhož dochází k množení bakterií, jejichž aktivitou je tvorba histaminu podmíněna.
Jaké jsou nejčastější příznaky histaminové intolerance?
Pokud jsou hladiny histaminu příliš vysoké nebo pokud organismus nedokáže histamin přirozeně odbourat, dochází k narušení normálních tělesných funkcí. Histamin je za normálních okolností spojován především s běžnými alergickými příznaky, a přestože histaminová intolerance není alergií v pravém slova smyslu, jsou některé příznaky shodné jako při alergii. Akutní příznaky, např. migréna nebo bolesti břicha, se projevují zejména v souvislosti s konzumací některých potravin. Za nejběžnější příznaky histaminové intolerance jsou považovány:
- bolesti břicha až křeče, nadýmání, průjmy
- žaludeční nevolnost, zvracení
- bolesti hlavy (až migrenózního charakteru)
- kožní projevy (kopřivka, vyrážka, zarudnutí pokožky, zhoršení ekzému apod.)
- otoky nosní sliznice a sliznice vedlejších nosních dutin
- potíže s dýcháním, dušnost, astmatické příznaky
- bušení srdce, změny krevního tlaku
- jiné potíže (včetně změn chování, úzkostných či fobických stavů, poruchy spánku, nechutenství, zimomřivost, chronická únava a poruchy menstruačního cyklu u žen)

Histaminová intolerance u dětí
Histaminová intolerance se může objevit i u dětí, ale je méně častá než u dospělých. Problémem je, že příznaky jsou velmi různorodé od kožních vyrážek přes zažívací potíže až po dýchací obtíže a mohou snadno napodobovat jiné zdravotní problémy, což komplikuje a oddaluje stanovení diagnózy. Léčba u dětí je stejná jako u dospělých a měl by ji vždy vést odborník, ideálně alergolog nebo gastroenterolog se zkušenostmi s HIT.
Test na histaminovou intoleranci
Jak už jsme ale zmínili v úvodu, stanovení diagnózy HIT bývá často zdlouhavé a pacienti absolvují celou řadu vyšetření s negativními výsledky. Pokud však lékař, nejčastěji gastroenterolog nebo alergolog, dojde k závěru, že by potíže mohla vyvolávat histaminová intolerance (tj. po vyloučení jiných diagnóz), má k potvrzení diagnózy dispozici několik vyšetření.
Jednak je třeba pečlivě odebrat anamnézu (zkušenosti a příznaky nemocného), poté lékař doporučí vedení stravovacího deníčku, kam pacient zaznamenává jídelníček a případné obtíže, které se po konzumaci vyskytly. V další fázi lékař navrhne eliminačně-expoziční test, to znamená, že pacient po určitou dobu dodržuje přísnou nízkohistaminovou dietu a poté záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu histaminové intolerance. Kromě těchto metod je k dispozici i několik laboratorních vyšetření. Lze stanovit hladiny DAO v krvi, dále se stanovuje hladina methylhistaminu (metabolit histaminu) v moči, k dispozici jsou též genetické testy. Prick-test, tedy kožní test, ověřující reakci na histamin, není považován za dostatečně vypovídající, protože na aplikovaný roztok histaminu běžně reagují i alergici a lidé s citlivou pokožkou.
Léčba histaminové intolerance
Léčba histaminové intolerance spočívá v dodržování diety s nízkým obsahem histaminu, viz dále. K mírnění příznaků se mohou používají také léky ze skupiny antihistaminik.

Histaminová dieta
Zcela vyloučit histamin ze stravy je praktické nemožné, žádnou 100 % histamin-free dietu nikde nenajdete. Proveditelné je pouze snížení jeho množství. Přehled rizikových a méně rizikových potravin uvádíme dále v tabulce. Nicméně je třeba mít na mysli, že tolerance konkrétních potravin může být individuální a množství histaminu u stejného druhu potraviny se může lišit, hlavně v souvislosti s délkou skladování.
Tabulka nevhodných potravin při histaminové intoleranci (rozdělena na kategorii potravin s vysokým obsahem histaminu, na potraviny, které stimulují produkci histaminu, a potravin, které blokují sekreci a aktivitu DAO. Zahrnujeme i některé typy léků, které mají na hladinu DAO vliv.
Rizikové skupiny potravin:
- potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu (viz přehled níže), tyraminu či aditiv
- potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, kvašené (i nápoje), fermentované, uleželé a staré
- hotová, průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla
- nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.
Tabulka nevhodných potravin při histaminové intoleranci
Potraviny s vysokým obsahem histaminu
Alkoholické nápoje (pivo, červené víno, sekt)
Fermentované mléčné výrobky a mléčné výrobky (jogurt, kvašené zelí, okurky, kimči)
Kvasnice (včetně kynutého pečiva)
Sójová omáčka, tofu
Avokádo
Lilek
Špenát
Žampiony
Uzeniny a zpracované masné výrobky, sušené maso (!)
Kuřecí maso
Korýši, měkkýši
Makrelovité ryby (tuňák, makrela, sardinky) (!)
Zrající sýry (!)
Potraviny vyvolávající tvorbu histaminu
Alkoholické nápoje
Banány (zejména přezrálé)
Rajčata
Pšeničné klíčky
Fazole
Čokoláda (kakao)
Papája
Citrusy
Lesní ovoce
Ořechy, zejména vlašské kešu a burské
Koření, ocet
Potravinářská barviva a další přídatné látky
Potraviny blokující tvorbu a aktivitu DAO
Alkoholické nápoje
Maté
Zelený čaj
Energetické nápoje
Aktivitu DAO snižují i některé léky včetně volně prodejných
Léky na kašel (ambroxol)
Léky proto bolesti a zánětu (nesteroidní antiflogistika, kyselina salicylová)
Některá antibiotika
Antihypertenziva
Potraviny snižující histamin
Bohužel nelze říci, že by existovaly potraviny, které snižuji hladinu histaminu v těle. Existují pouze potraviny, které buď neobsahují histamin, nepodporují jeho uvolňování, nebo pomáhají tělu histamin odbourávat.
Potraviny s nízkým obsahem histaminu::
- zcela čerstvé maso kromě kuřecího (a ryby bohužel v našich podmínkách ne snadno proveditelné) pokud není možné po nákupu ihned uvařit, je lépe zamrazit.
- jiné ovoce než citrusy a lesní plody
- luštěniny, brambory, batáty, kořenová zelenina
- vejce (ne syrová)
- nekynuté pečivo
- bezlepkové obilniny (quinoa, rýže)
- nefermentované sýry (ricotta, čerstvý sýr)
- čerstvá zelenina kromě rajčat, špenátu, lilku a avokáda
- rostlinné oleje, např. olivový
Zapamatuje si o histaminové intoleranci
Máte-li podezření, že byste vy nebo někdo z vašich blízkých mohli trpět histaminovou intolerancí, nespoléhejte se na samoléčbu, ale poraďte se nejdříve s lékařem, který diagnózu potvrdí nebo vyvrátí. Podobné příznaky, které vyvolává HIT, mohou provázet i jiná onemocnění (alergie, onemocnění trávicího ústrojí, záněty nebo infekce) a je nutné je nejprve vyloučit. Při dodržování diety s nízkým obsahem histaminu je třeba vyřadit velké množství běžných potravin, proto je lépe poradit se s nutričním terapeutem, aby i přes výrazná omezení v jídelníčku váš příjem energie a živin zůstal zachován.