Jak vybrat žehličku na vlasy?

18. 12. 2022 · 9 minut čtení

Toužíte po dokonale rovných vlasech, případně po elegantním, mírně zvlněném účesu? V tom případě pomůže žehlička na vlasy. V našem článku vám poradíme, jak vybrat tu pravou s ohledem na vaše preference, požadovaný účes, a hlavně na typ vašich vlasů.

Co umí žehlička na vlasy a který typ zvolit?

Pokud zvolíte vhodný model moderní žehličky a budete ji správně používat, vykouzlíte si nádherný účes, aniž by vaše lokny trpěly. Žehličky na vlasy můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií. V první řadě si musíte odpovědět na otázku, jakého výsledku chcete dosáhnout?

S žehličkou na valsy můžete docílit jak hladkého účesu, tak i stylových vln.
Žehlička na vlasy nabízí spoustu možností stylingu, ať už máte jakékoli vlasy rovné, kudrnaté nebo vlnité.
  • Hladký účes: Klasická žehlička na vlasy
    Žehlička s rovnými žehlicími plochami slouží primárně k vyhlazení, tedy narovnání vlasů. Mírné zvlnění s ní vytvoříte, ale není to jejím hlavním účelem.

  • Stylové vlny: Úzká/profilovaná žehlička na vlasy
    Taková žehlička na vlasy musí mít užší žehlicí plošky (čím užší, tím více můžete vlnit), které mají zaoblené hrany. Některé modely dokonce mají destičky, jež přesahují do boků.

  • Zvětšení objemu: Krepovačka
    Technicky vzato nejde o žehličku, destičky jsou zvlněné a vlasy jimi postupně po celé délce stlačujete, abyste je navlnili a zvětšili jejich objem.

Související kategorie produktů:

Druhy žehliček na vlasy

Kromě výše uvedeného základního rozdělení můžeme rozlišit ještě několik dalších poddruhů žehliček na vlasy, a to na základě speciálních funkcí či zaměření.

  • Ionizační žehličky na vlasy

U žehliček na vlasy to platí stejně jako u fénů, čističek vzduchu a dalších spotřebičů ionizace je jednoznačně prospěšná, a pokud máte možnost vybrat model s ionizátorem, určitě to doporučujeme. Díky záporně nabitým iontům nejsou vlasy tolik nabité statickou elektřinou, jsou vyživované, hladké, lesklé a celkově zdravější. Žehlení, které samozřejmě není přirozený proces, je pro vlasy díky ionizátoru méně namáhavé.

  • Parní žehličky na vlasy

Kromě horkých destiček narovnává takováto žehlička vaše vlasy také pomocí páry. Díky tomu si poradí s vyhlazením velmi silných, kudrnatých, nepoddajných vlasů, navíc s překvapivě dlouhotrvajícím účinkem.

  • Profesionální žehličky na vlasy

Chcete-li žehličku využívat opravdu často, případně bude-li se o ni střídat více členů domácnosti, zvažte pořízení vyšších modelů, označovaných často jako profesionální. Takovéto žehličky jsou zpravidla velmi odolné, nabízejí nejkvalitnější a dobře nastavitelné žehlicí plochy (případně nástavce), široký rozsah nastavení teploty, špičkovou ergonomii a moderní funkce péče o vlasy, jako je ionizátor. Jejich pořízení do domácnosti rozhodně není nutnost, ale určitě nepatří jen do kadeřnických salonů přece jen jde o zdraví a blahobyt vašich vlasů

  • Cestovní žehlička na vlasy

Dobrá zpráva je, že cestovní žehličky na vlasy nejen existují, ale dokonce bývají stejně dobře vybavené jako klasické modely. Samozřejmě jsou menší, aby se vešly i například do příručního zavazadla do letadla, takže žehlení vlasů vám potrvá déle. Pokud zvolíte kvalitně vybavený model, nebudou vaše vlasy nepřiměřeně trpět ani na cestách.

  • Žehlicí kartáč

Kartáče se žehlicí plochou vám pomohou vlasy uhladit a vytvarovat do požadovaného účesu, i když nejsou tak účinné jako klasické žehličky. Co se týče jejich parametrů, platí pro ně vlastně totéž co pro žehličky (materiál plochy, nahřátí, kabel, ), takže můžete pokračovat ve čtení tohoto článku. Každopádně ale doporučujeme kartáče s ionizátorem, abyste minimalizovali vznik statické elektřiny běžný jev při kartáčování.

Na jaké parametry se při koupi zaměřit?

Klíčových vlastností naštěstí není mnoho, takže výběr vhodného modelu vám nezabere moc času. O to důležitější ale je, abyste si důkladně promysleli, jaké máte preference, a znali svůj typ vlasů.

  • Materiál povrchu destiček

    Nemůžeme doporučit kovové žehličky, protože se zahřívají nerovnoměrně a jsou nešetrné. Naopak jakýkoli z níže uvedených materiálů poslouží dobře, moderní jsou také jejich kombinace:

    Keramika:

    Keramické plochy se rovnoměrně zahřívají a vlasy všech typů po nich dobře kloužou. Jde o nejrozšířenější materiál destiček.

    Teflon:

    Materiál, který znáte z nepřilnavého nádobí, má stejné výhody také u žehliček. Rovnoměrně a velmi rychle se zahřívá a nepřipaluje ani stylingové přípravky a barvy.

    Titan:

    Lehký, odolný a schopný dosáhnout mimořádně vysokých teplot, byť pomaleji. Titanové plošky narovnají i nepoddajné, silné vlasy, a často je najdete u profesionálních žehliček.

    Turmalín:

    Ideální i na jemné, poškozené a krepaté vlasy, protože je dobře účinný i při nižších teplotách a přirozeně vyzařuje prospěšné záporné ionty, které vlasy chrání a vyživují. Šetrné žehličky na vlasy ho mohou obsahovat v kombinaci například s keramikou.

  • Šířka destiček

    Nejběžnější je šířka 25-28 mm, ale existují jak užší, tak naopak výrazně širší modely. Úzké oceníte, pokud chcete tvarovat špičky krátkých vlasů a vytvářet vlny či kudrliny, široké naopak v případě, že máte velmi dlouhé a husté vlasy a chcete ušetřit čas a rychle je vyžehlit do rovna.

  • Regulace teploty

    Jednoznačně doporučujeme žehličku na vlasy s nastavitelnou teplotou, a to i v případě, že ji v domácnosti bude používat jen jedna osoba. Žehličky s fixní teplotou obvykle bývají velmi horké, aby byly maximálně univerzální ale na úkor šetrnosti. Obecně samozřejmě platí, že nižší teplota je k vlasům vždy šetrnější, ale k narovnání některých typů vlasů je jednoduše nutné použít teplotu vyšší. Běžný rozsah teplot činí cca 130 až 230 °C, přičemž nejnižší hodnoty jsou určené na jemné, poničené nebo lámavé vlasy, a nejvyšší naopak na vlasy silné, nepoddajné.

    Jak byste tedy měli postupovat? V praxi, pokud se žehlením začínáte, byste měli opatrně experimentovat začínat pomalu na nízké teplotě a postupně ji zvyšovat, abyste se zastavili na nejnižší nutné a vlasy zbytečně nepřetěžovali.

    Popřemýšlejte také, jaký způsob regulace preferujete jestli mechanickou (např. přes otočný knoflík), nebo elektronickou (tlačítka a displej). Ani jeden ze způsobů není špatný, je to jen na vás.

  • Rychlost nahřátí

    Čím rychleji je žehlička připravená k práci, tím lépe. Lepší modely se zvládnou nahřát klidně i za méně než půl minuty, u některých si počkáte i déle než minutu.

    Z bezpečnostních důvodů samozřejmě nedoporučujeme, abyste zapnutou žehličku nechali nahřívat a odešli. Hodí se ovšem upozornit, že pokud byste na ni z nějakého důvodu přece jen zapomněli, nabízí většina modelů automatické vypnutí po několika desítkách minut jako bezpečnostní opatření.

  • Ergonomie

    Z obrázků na internetu to není zřejmé, ale žehlička bývá relativně velký (respektive dlouhý) přístroj. Vzhledem k tomu, že žehlení je delší proces, určitě oceníte model, který je sice dostatečně velký, aby se s ním pracovalo rychle, ale zároveň co nejlehčí.

    Existují i bezdrátové žehličky na vlasy (u menších, cestovních modelů), ale převažují kabelové. Standardní délka kabelu činí 1,8 metru, některé žehličky mohou nabízet o něco delší přívodní šňůru, aby vás při použití neomezovala blízkost zásuvky. Vhodný je každopádně otočný kabel (360° kloub na těle žehličky), do kterého se při žehlení vlasů nezamotáte.

  • Příslušenství

    Nebývá to vysloveně běžné, ale existují i žehličky na vlasy s výměnnými destičkami. Podle potřeby a nálady tak můžete vlasy žehlit, krepovat či vlnit, a to jedním přístrojem.

  • Funkce navíc

    Vždy se vyplatí prozkoumat nabídku lepších modelů, abyste měli přehled o prémiové výbavě ať už se nakonec rozhodnete, že byste ji nevyužili, nebo si za ni připlatíte.

    Mezi žádané funkce patří kupříkladu senzory, které automaticky přizpůsobují nastavení teploty vašim vlasům, nebo infračervený ohřev, díky kterému teplo snáze proniká do vlasů. Oblíbené jsou také plovoucí či polohovatelné destičky, případně na trhu najdete i žehličky s extra širokými destičkami, díkykterým snáze zkrotíte i velmi husté, nepoddajné vlasy.



Články k tématu Jak vybrat žehličku na vlasy?

  • Alopecie u žen – příznaky a léčba

    Alopecie u žen – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Vypadávání vlasů vždy bylo, je a bude strašákem mužů i žen. Stav vlasů a vlasové pokožky je téměř vždy odrazem zdravotního stavu. Podle lékařů je normální, když člověku vypadne okolo sta vlasů denně. Pokud jich je ale o dost více a my chceme předejít řídnutí vlasů, musíme nejdříve zjistit příčinu. Přečtěte si, jaké jsou nejběžnější důvody vypadávání vlasů a jaké jsou možnosti léčby.
  • Jak vybrat fén?

    Jak vybrat fén?

    · 9 minut čtení
    Fén je základní výbava většiny domácností. Pomáhá usušit mokré vlasy po umytí a slouží také k vytvarování požadovaného účesu. Poradíme vám s výběrem vysoušeče vlasů na základě toho, jaké máte požadavky i typ vlasů. Podíváme se také na užitečné funkce. Moderně vybavené fény totiž nejen nepoškozují vaše vlasy, ale mohou je během sušení dokonce aktivně chránit a vyživovat.