Jak vybrat zvlhčovač vzduchu?

6. 1. 2023 · 11 minut čtení

V tomto článku vám poradíme, jak vybrat správný zvlhčovač vzduchu. Zvlhčovače mohou být malé i velké, bílé i křiklavé, velmi levné i dražší, ale jedno mají společné pokud jste doteď měli v místnosti příliš suchý vzduch, tak vám nejen přinesou komfort, ale hlavně pomohou vašemu zdraví.

Jak vybrat zvlhčovač vzduchu?
Řada zvlhčovačů vzduchu nabízí tichý chod a technologii studené páry bez rizika popálení.

Co je to zvlhčovač vzduchu?

Není v tom nic záludného. I když se liší používanými technologiemi, dělají zvlhčovače vzduchu opravdu jen to, že mechanicky zvyšují vlhkost vzduchu v daném prostředí tím, že do něj rozptylují kapičky vody (neprávně tomu říkáme pára, technicky vzato jde o aerosol).

Vždy tedy nějakým způsobem promění kapalnou vodu na ony kapičky a ty pak vypouštějí do vzduchu; zpravidla ventilátorem.

Zvlhčovače se zcela běžně prodávají jako jednoúčelová zařízení. Když už nicméně chystáte pořízení nového přístroje, zvažte případně kombinaci zvlhčovače a čističky vzduchu, nebo alespoň pořiďte zvlhčovač s ionizátorem.

Použití zvlhčovače vzduchu

Na rozdíl od odpařovače vody, který se zavěšoval na topení (můžete si je pamatovat z dětství), jde o sofistikovanější přístroje. Používat je můžete v bytech, rodinných domech, ale samozřejmě také v kancelářích všude tam, kde je nepříjemně suchý vzduch, což může být hlavně v zimě kdekoli, kde se topí.

Obvykle vyžaduje zvlhčovač připojení k elektrické síti, pravidelné doplňování vody a občasnou výměnu filtru, jinak jde u většiny typů o víceméně bezúdržbový přístroj jen je také vhodné hlídat, jestli místnost nezvlhčujete naopak až moc, pokud na to nemá přístroj automatický senzor a nevypne se sám.

Ideální vlhkost vzduchu

Míra vodní páry ve vzduchu tedy vlhkost vzduchu je mimořádně důležitá pro naše zdraví. Nejlépe fungujeme v rozmezí vlhkosti 40–60 %, přičemž úplně ideální je hodnota 55 %. V menším a větším vlhku se bohužel daří různým škodlivým mikroorganismům, bakteriím i virům. Vysoká vlhkost prospívá roztočům a plísním a samozřejmě může mít i další negativní vlivy, například tvorbu rzi nebo hnilobu. Nízká vlhkost podporuje šíření prachu, takže je velmi nevhodná mimo jiné pro alergiky, a obecně může způsobovat kašel, problémy s dýcháním nebo podráždění očí či pokožky a celkové snížení obranyschopnosti organismu.

Citlivější jedinci a může to být malé miminko i zdravý a svalnatý atlet mohou stejně jednoduše trpět v obou extrémních prostředích. Například kožní problémy způsobí snadno jak samotný suchý vzduch, tak toxická plíseň, jež se rozšířila kvůli vlhku. Jinak řečeno, lidé sice nějak a nějakou dobu přežijí i v neoptimálním prostředí, ale pokud máte tu možnost, rozhodně byste měli vlhkost vzduchu hlídat a udržovat na správných hodnotách.

Méně než 40 %

Více se šíří prach. Hrozí vám kašel, zhoršené dýchání, podráždění očí a pokožky, snížení obranyschopnosti.

40–60 %
(ideálně 55 %)

Optimální vlhkost vzduchu v obytné místnosti ani moc, ani málo. Měli byste se cítit příjemně, přirozeně.

Více než 60 %

Hrozí tvorba plísní, výskyt roztočů, případně reznutí či hniloba. V místnosti může být těžký vzduch, dusno.



Typy zvlhčovačů vzduchu

  • Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Asi nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhem jsou ultrazvukové zvlhčovače vzduchu, které pomocí vysokofrekvenčních vibrací mění vodu na velmi jemnou parní mlhu. Bývají velmi tiché a mají nízkou spotřebu. Občas musíte měnit filtr, což je ale běžné také u jiných druhů zvlhčovačů. 

  • Parní zvlhčovač Tento typ vodu ohřívá, čímž vzniká vlhká a zároveň horká pára. Teplota zahubí bakterie, nemusíte měnit filtry ani další součásti a proces zvlhčování je rychlý a účinný. Nevýhodou je vyšší spotřeba a také fakt, že z některých modelů vychází pára opravdu horká, je tedy nutná větší opatrnost (hlavně u dětí).

  • Studený zvlhčovač Třetím hlavním typem je studený zvlhčovač, resp. zvlhčovač se studeným odparem, kdy voda stéká na filtr se speciálním povrchem a ventilátor rozhání kapičky do vzduchu. Jde o přirozené zvlhčování, takže nehrozí, že byste místnost zvlhčili moc, a celý proces je tichý a úsporný. Nevýhodou je, že samotný proces čistí vzduch jen minimálně, takže je vhodné hledat modely s nějakým antibakteriálním řešením. Také je zvlhčování pomalejší a musíte pravidelně měnit zvlhčovací vložky.
Moderní zvlhčovače vzduchu nabízejí řadu pokročilých funkcí.
Moderní zvlhčovače vzduchu jsou vybaveny led displejem s řadou pokročilých funkcí.

Jak konkrétně vybrat zvlhčovač vzduchu?

Existují profesionální zvlhčovače do průmyslového prostředí i modely určené k běžnému použití v domácnosti, o kterých je tento článek a které najdete v nabídce našeho e-shopu. Jakmile si ujasníte, jaký typ požadujete, měl by být výběr relativně rychlý. Určitě byste měli při výběru zohlednit následující nejdůležitější parametry:

  • Výkon
  • Hlučnost
  • Ostatní funkce (displej s ukazatelem vlhkosti, regulace intenzity výkonu, automatický časovač, dálkové ovládání, přídatné funkce, např. možnost přidání aroma vůní, ev. kombinace s čističkou vzduchu nebo ionizátorem, tzv. 2v1)

Zvlhčovač vzduchu a výkon

Čím větší je místnost, ve které chcete zvlhčovač použít, tím vyšší by měl mít výkon. Při výběru se možná nevyhnete použití kalkulačky, protože v parametrech zvlhčovačů sice výrobci někdy udávají plochu místnosti v m² (což je pak malá násobilka), ale jindy najdete velikosti pokojů v metrech krychlových (m³). Výrobci v takovém případě (logicky) zohledňují i to, že výška stropu není vždy všude stejná.

Pokud tedy uvidíte zvlhčovač pro místnosti do 54 m³, musíte číslo nejdřív vydělit výškou stropu (norma u novějších bytů je 2,6 metru), abyste získali plochu. Například 54 m³ / 2,6 m = cca 2021 m², tedy místnost s plochou 5 × 4 nebo 7 × 3 metry.

Konkrétní požadovaný výkon samozřejmě s velikostí místnosti úzce souvisí a uvádí se často v litrech za hodinu. Standardně se hodnoty pohybují od 0,3 do 0,6 l/hod., profesionální modely mohou dosahovat vyšších hodnot. Nejjednodušší je řídit se doporučenou velikostí místnosti, přičemž rozdíly ve výkonu pak spíše indikují, jak rychle zvlhčovač dosáhne požadovaného výsledku.

Zmiňme rovnou také velikost nádobky na vodu. Zvlhčovače si berou vodu z vestavěné nádržky. Musíte ji tedy pravidelně doplňovat, takže samozřejmě platí, že čím větší má nádoba na vodu objem, tím vyšší bude váš komfort. Na druhou stranu je z hygienických důvodů důležité, abyste vodu nenechávali stát v nádobce dlouho, a případně ji před použitím vyměnili.

Spotřeba zvlhčovače vzduchu a hlučnost

Zvlhčování je z principu dlouhodobější proces, takže spotřeba může hrát při výběru roli. Je to nicméně celkem jednoduché. Opět platí, že vyšší spotřebu mají parní zvlhčovače, u ostatních obecně nebývá nijak extrémní. Některé zvlhčovače navíc nabízejí funkci eco pro úspornější provoz.

I když je teda spotřeba elektřiny důležitá a určitě byste ji měli před nákupem prověřit, jsou důležitější parametry například hlučnost. Zvlhčovač budete dost možná používat i v noci, kdy je hlučnost (respektive spíše tichost) zásadní. Tichý provoz ale oceníte i ve dne. Ideální je hledat modely s hlučností menší než 35 dB. Obecně ještě stojí za zmínku, že nejhlučnější bývají parní zesilovače, a naopak ultrazvukové jsou velmi tiché.

Jaké funkce navíc při koupi zvlhčovače hledat?

Každý zvlhčovač zvlhčuje, ale při výběru byste měli zohlednit i výbavu a funkce, které zvyšují možnosti a komfort při používání. Nabízí zvlhčovač automatický časovač? Dá se u něj volit intenzita výkonu? Má zabudovaný vlhkoměr? Je k němu dálkové ovládání? Má nějakou formu displeje (pokud naopak nepreferujete jen analogové otočné ovladače)? Umožňuje rozptyl vůní (aromaterapie)? Dokáže vlhkost regulovat automaticky na určitou hodnotu?

Oblíbené jsou také zvlhčovače vzduchu s ionizátorem, který aktivně zvyšuje kvalitu vzduchu tím, že do něj vhání záporné ionty (anionty). ty mají blahodárný vliv na naši psychiku i fyzické zdraví. Jde ostatně o častou výbavu u čističek vzduchu, které také nabízíme v našem e-shopu.

Za zmínku pak ještě stojí, že domácí zvlhčovače mohou být i designové, a to jak moderní a výrazné, tak barevné a hravé, určené do dětských pokojů. Žádnou z výše uvedených funkcí nutně nepotřebujete, ale rozhodně stojí za uvážení.

Jaký vybrat zvlhčovač vzduchu pro děti?
K dětem vždy vybírejte zvlhčovač vzduchu s technologií studené páry.

Jaký vybrat zvlhčovač vzduchu pro děti?

Zvlhčovač určený do dětského pokoje nemusí mít technicky vzato žádnou zvláštní výbavu snad jen připomínáme, že zrovna k dětem se nehodí parní zvlhčovač, který produkuje nebezpečně horkou páru.

Zvážit nicméně můžete, jestli nepořídit model s dětskou pojistkou, pokud vaše ratolesti ještě nejsou schopné porozumět tomu, že přístroj není hračka.

U starších dětí se naopak může stát, že zvlhčovač nebudete chtít schovávat někam do kouta, ale raději z něj uděláte doplněk dětského pokojíčku v tom případě může být výjimečně design důležitější než některé běžné parametry.


Články k tématu Jak vybrat zvlhčovač vzduchu?

  • Co pomůže při alergii?

    Co pomůže při alergii?

    · 5 minut čtení
    Alergie je přehnaná reakce našeho těla na látky, které se běžně vyskytují v našem okolí. Na lidi trpící alergií mohou čekat nástrahy téměř na každém rohu a ani dovolená není výjimkou.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Znáte produkty značky Dr. Max?

    Znáte produkty značky Dr. Max?

    · 2 minuty čtení
    V lékárnách Dr. Max můžete již několik let najít i produkty označené naším vlastním logem.