Popraskané koutky

1. 11. 2021 · PharmDr. Lucie Drábková · 6 minut čtení

Popraskané koutky představují nepříjemný problém, který se často vyskytuje u dětí i dospělých, zejména u seniorů. Prasklý může být jen jeden koutek, často ale i oba koutky úst. Kdo to nezažil, neumí si představit, jak taková na první pohled banalita dokáže bolet a znepříjemnit mnoho dní až týdnů. Co je příčinou tohoto problému a co na popraskané koutky platí? Poradíme v našem článku.

Popraskané koutky mohou mít řadu příčin, od nedostatku vitaminu po kvasinkovou infekci.
Trpíte-li na popraskané koutky, je důležité odhalit jejich příčinu a následně zvolit vhodnou péči či léčbu.

Příčiny popraskaných koutků

Prasklé koutky obvykle začínají začervenáním a zvýšenou suchostí. Uprostřed se objevuje velmi bolestivá prasklina, což znepříjemňuje jezení, pití i mluvení. Při hojení koutky úst svědí a mohou být pokryty žlutohnědým strupem, mokvat, hnisat nebo i krvácet. 

Popraskané koutky úst se častěji objevují na podzim a v zimě v důsledku přechodů z tepla do zimy. V jejich rozvoji hraje důležitou roli i kvasinka (Candida albicans) a vlhkost. Důvodem bývá i nedostatečná výživa, resp. nedostatek vitaminů skupiny B, železa, kyseliny listové, zinku, nedostatečný pitný režim, hormonální změny (těhotenství, menstruace), alergie a atopický ekzém nebo mechanické poškození, např. rovnátky či nepadnoucí zubní protézou.

Suché a bolavé koutky úst mohou také souviset s užíváním některých léků (např. antibiotika, antikoncepce) nebo jiným onemocněním např. diabetem, poruchami imunity nebo celiakií. U dětí se nejčastěji objevují v souvislosti s nadměrným sliněním a olizováním. Pokud se rozpraskané koutky dlouho nehojí, stále praskají nebo se objevuje jejich hnisání, navštivte raději lékaře. Mohou totiž signalizovat i některé závažnější onemocnění.  


Jak pečovat o popraskané koutky úst? 

Prvním krokem k zahojení popraskaných koutků je omezení olizování a škrábání. K léčbě koutků se používají hojivé krémy, případně i v kombinaci s krémy obsahujícími antimykotika. Ta působí proti kvasinkové infekci, a jsou tak vhodná zejména při stále se vracejících koutcích a v případě jejich svědění. Volně prodejné jsou přípravky s obsahem nystatinu nebo clotrimazolu. 

Panthenol se zinkem v první linii

Ideální mast na popraskané koutky obsahuje panthenol či zinek v kombinaci s antiseptickými přísadami. Mast na koutky je potřeba nanášet několikrát denně, nejlépe tak, aby na koutku byla stále dostatečná vrstva. Tak zajistíte optimální prostředí pro hojení a omezíte případné další praskání koutku. Z přírodních mastí na koutky můžete vybírat z přípravků s obsahem konopného séra, tea tree oleje nebo s výtažky z lékořice

Vhodné vitaminy a strava na poopraskané koutky

Trápí-li vás prasklý koutek, zaměřte se na doplnění vitaminů ze skupiny B, kyselinu listovou, zinek, železo a vhodná jsou i probiotikaDo jídelníčku proto zařaďte ořechy, semena, luštěniny, ovesné vločky, kvasnice, hovězí maso, ryby a kysané mléčné výrobky. Kromě vyvážené pestré stravy můžete podpořit svoji obranyschopnost i pravidelným pohybem, dostatkem spánku, omezením konzumace alkoholu a kouření. Vaše tělo vás odmění nejen zdravými koutky.

Bolavé a popraskané koutky u dětí

Zhruba patnáct dětí ze sta trpí na popraskané koutky, nejčastěji se tento problém pojí s nadměrným sliněním a olizováním rtů. Na vině bývá často snížená imunita, nedostatek tekutin, vitamínů B, železa, zinku. Svou roli hraje také počasí, zvlášť to hodně horké, větrné nebo mrazivé. Koutky mohou dětem mokvat či hnisat a pořádně jim znepříjemnit pití a konzumaci jídla i samotné mluvení. Vhodné přípravky pro děti (určené k ošetření koutků) neobsahují alkohol, příchutě ani barviva.

Režimová opatření 

I když zrovna nemáte prasklý koutek, nezapomínejte na pravidelnou péči a rty i koutky pravidelně promazávejte balzámy na rty v krému či v tyčince, a to zejména v nepříznivém počasí.




    Články k tématu Popraskané koutky

    • Seznam superpotravin ze všech koutů světa se každým dnem rozrůstá. Ačkoli se u nás moringa olejodárná objevila mezi trendy zdravé výživy teprve nedávno, její jedinečné účinky a množství zdraví prospěšných látek ji cenila již prastará ajurvédská medicína.
    • Pro příjem vitaminů a minerálních látek existují doporučené denní dávky. Ve většině případů nám k pokrytí těchto dávek vystačí pestrá a vyvážená strava. Obsah vitaminů a minerálních látek v potravinách je možné vyčíst v tabulkách – ovšem uvedená čísla ještě neznamenají, že totéž množství dostane náš organismus. Vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek je ovlivněno řadou faktorů, stejně tak...
    • Zápach z úst, odborně halitóza, je pro postižené velkým problémem, který výrazně komplikuje jejich pracovní i společenský život. Pokud jsme ale schopni určit příčinu špatného dechu, existuje velká šance, že se problému dokážeme zbavit. Sestavili jsme pro vás přehled nejtypičtějších důvodů halitózy a poradíme, co dělat, aby váš dech byl opět dokonale svěží.
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora