Vysoký cholesterol - příznaky, léčba a jeho snížení

2. 10. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 11 minut čtení

Cholesterol máme v těle všichni, bez něho se neobejde žádná buňka těla. V poslední době ho lidé začali automaticky považovat za špatný, to ovšem není tak jednoznačné. Problémem je vysoká hladina cholesterolu v krvi, neboť díky ní mohou vzniknout závažná onemocnění srdce a cév. Co to vlastně cholesterol je a jak předcházet jeho vysokým hladinám? Jaký jídelníček na vysoký cholesterol zvolit a jaké jsou možnosti léčby v případě jeho zvýšených hodnot v krvi?

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, která se nachází ve všech buňkách vašeho těla.
Pokud máte v krvi příliš mnoho cholesterolu, může vytvořit plak ohrožující stěny tepen.

Co je to cholesterol?

Cholesterol je látka tukové povahy, kterou najdeme ve všech živočišných tkáních, v krvi, ve žluči. Je základem pro řadu významných látek (steroidní hormony, žlučové kyseliny, vitamin D). Tělo ho umí samo vyrobit a zároveň jej přijímá v živočišné potravě (maso, zejména játra a mozeček, mléčné výrobky aj.). Na druhou stranu cholesterol může i škodit. V případě, kdy překročí určitou normu a stoupne do vyšších hodnot, naše cévy a srdce mohou být v ohrožení. Kromě rizika onemocnění srdce přináší tento stav další zdravotní rizika pro organismus.

Příznaky vysokého cholesterolu

Příznaky vysokého cholesterolu v krvi se často nijak neprojevují. Objeví se až náhle v podobě poškození důležitých orgánů například infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Vysoký cholesterol lze předpokládat u těchto zdravotních problémů: angina pectoris, bolest v dolních končetinách při cvičení (způsobena zužováním tepen), krevní sraženiny, odtržení plaku, žluté uzlíky (oblast očí, pod kůží na loktech nebo kolenou, hrbolky na hýždích, kolem kloubů a šlach na nohou či rukou), akutní zánět slinivky břišní, onemocnění jater, poruchy erekce, opakovaně zvýšený krevní tlak.

Související kategorie produktů:

Hodný (HDL) a zlý (LDL) cholesterol

V těle je cholesterol přenášen pomocí částeček zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin. Podle složení těchto částeček rozdělujeme cholesterol na HDL (high-density lipoprotein) a LDL (low-density lipoprotein).

Zlý LDL cholesterol nese cholesterol z krve do okolních tkání a částečně odvádí cholesterol zpět do jater. Hodný HDL cholesterol odnáší přebytečný cholesterol do jater, kde je metabolizován. Je to tedy taková uklízečka cholesterolu z krve. Pokud je hladina LDL cholesterolu zvýšena, cholesterol se může ukládat ve stěnách cév.

Vysoký LDL cholesterol může přispívat k rozvoji ischemické choroby dolních končetin, retinopatii, selhání ledvin a k erektilní dysfunkci. Nebezpečí je v tom, že kornatění tepen je zdlouhavé bez očividných příznaků. Céva se uvnitř zužuje a dochází k pomalému zhoršení prokrvení orgánů.


Doporučené hladiny cholesterolu:

  • Celkový cholesterol  5,0 mmol/l
  • LDL cholesterol <3,0 mmol/l
  • HDL cholesterol muži >1,0 mmol/l
  • HDL cholesterol ženy >1,2 mmol/l
  • Triglyceridy <2,0 mmol/l

Diagnostika

Všechny potřebné hodnoty můžeme zjistit z laboratorního vyšetření vzorku žilní krve. Sada testů zjišťuje hladiny HDL, LDL, celkový cholesterol a hladinu triglyceridů v krvi. (Triglyceridy se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. Přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.)

Je velice důležité, aby byl odběr proveden nalačno, jinak bude výsledek zkreslený.


Léčba vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol je příčinou aterosklerózy (ukládání tuků a dalších látek ve stěnách cév, což může omezit průtok krve důležitými orgány). Tento proces má za následek mnoho onemocnění, z nichž nejzávažnější je infarkt a cévní mozková příhoda (mrtvice), které až ve třetině případů končí fatálně. Proto je velmi důležitá prevence i případná léčba.

Léčba zahrnuje nefarmakologické postupy jako je stop kouření a dieta. Při dietě je vhodné dodržovat takový energetický příjem, aby se dosáhlo či udrželo stanovené cílové hmotnosti. Důležité je omezení tuku v potravě, zvýšení podílu ovoce, zeleniny, vlákniny, ryb a nízkotučných mléčných výrobků a omezení spotřeby alkoholu či soli (snížení tělesné hmotnosti u nemocných s nadváhou či obezitou je vhodné snížit alespoň o 5-10 %). Nezbytnou součástí je tělesná aktivita. Pravidelné cvičení je doporučováno u všech pacientů bez ohledu na hmotnost.

Pokud jsou režimová opatření nedostatečná, nastupuje farmakologická léčba ve formě tabletek. Cílem léčby je snížení rizika projevů kardiovaskulárního onemocnění a celkové úmrtnosti dosažením cílových hodnot celkového, LDL-cholesterolu a optimálních hodnot HDL-cholesterolu. Léky na snížení cholesterolu lze dělit na takové, které snižují hlavně sérový LDL-cholesterol patří sem statiny, pryskyřice, ezetimib (a rostlinné steroly). Nejúčinnější jsou statiny, které navíc snižují hladiny triglyceridů a zvyšují hladiny HDL. Dále se předepisují léky snižující více sérové triglyceridy než LDL-cholesterol. Zástupci jsou fibráty a niacin, které zvyšují navíc HDL cholesterol.

Doplňkovými dietními prostředky jsou rostlinné steroly snižující hladinu LDL-cholesterolu a omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu triglyceridů.


Jídelníček na vysoký cholesterol spočívá ve změně nezdravých stravovacích návyků.
Nejčastější příčinou vysokého cholesterolu je nezdravý životní styl.

Rizikové faktory   

Rizikové faktory spojené s cholesterolem rozdělujeme na ovlivnitelné a neovlivnitelné. Mezi neovlivnitelné patří věk, pohlaví (vyšší riziko u mužů),rodinná anamnéza, etnická skupina (v tomto parametru vycházejí běloši oproti jiným etnikům lépe). Mezi ovlivnitelné lze zařadit kouření, vysoký krevní tlak, diabetes, obezitu, fyzickou aktivitu a dietní omezení. Zvýšený cholesterol v krvi může být způsoben i jinými faktory, jako je dědičné onemocnění, onemocnění jater, slinivky břišní, ledvin či štítné žlázy.

Dědičný vysoký cholesterol

Dědičný vysoký cholesterol tzv. familiární hypercholesterolémie je genetické onemocnění látkové přeměny tuků v lidském těle. Onemocnění se projevuje vysokou hladinou cholesterolu u mladých lidí nebo dokonce dětí. U pacientů s familiární hypercholesterolémií často dochází k infarktu před 40. rokem jejich věku. Dítě s familiární hypercholesterolémií má minimálně jednoho z rodičů, který rovněž trpí tímto onemocněním.


Vysoký cholesterol u diabetiků  

Komentář odborníka:

U pacientů s diabetem je častý výskyt dyslipidemie související s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

MUDr. Dagmar Bartášková
Na dotaz odpovídáMUDr. Dagmar Bartášková
Diabetologická a endokrinologická ambulance, Milan Kvapil, s.r.o., Dobříš

Porucha metabolismu tuků, tzv. dyslipidémie, je velmi častá. Svému nositeli obvykle nezpůsobuje žádné potíže. A protože se většina pacientů cítí celkem dobře, nejsou motivováni sledovat správné hodnoty cholesterolu a dosahovat jich. Dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu je zodpovědná za předčasné uzavírání cév. Pokud navíc pacient kouří, má nadváhu, cukrovku nebo rodinnou zátěž, riziko uzávěru cév pak raketově narůstá. Ideální je ovlivňovat všechny rizikové faktory uzavírání cév, které můžeme. Tedy již zmiňovanou dyslipidémii, ale i diabetes, vysoký tlak, hmotnost i kouření. Genetické pozadí je dáno, s tím nic nenaděláme.

Snížení cholesterolu a dieta - co jíst?

Jak vypadá jídelníček na vysoký cholesterol? Z pohledu stravy je důležité snížit příjem tuků na 25 až 30 % z celkového energetického příjmu. Tuky se nevyřazují úplně, jsou důležité pro normální fungování organismu, je však potřeba vybírat jejich správné zdroje, tj. navýšení podílu rostlinných tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin (olivový olej, lněný olej, řepkový olej, ořechy, semínka, avokádo), naopak redukce spotřeby živočišných tuků s nasycenými mastnými kyselinami (tučné maso a uzeniny, tučné sýry, tučné mléčné výrobky, sádlo, máslo). Výjimku tvoří ryby, které patří mezi živočišné produkty, ale obsahují zdraví prospěšné nenasycené omega-3 mastné kyseliny.

Omezení konzumace platí i pro vejce, sušené doslazované ovoce, slazené kompoty a marmelády, smaženou zeleninu, polotovary, pečivo z bílé mouky, sladké pečivo, dorty, koláče, koblihy, plnotučné mléčné výrobky, smetanu, tučný tvaroh, tučné sýry, zmrzliny, smetanové omáčky, slazené mléčné produkty, slazené nápoje apod.

Vhodnými potravinami jsou maso (kuře, krůta, šunka, telecí, ryby a hovězí), ovoce a zelenina, luštěniny (fazole, čočka, hrách a sója), žitné nebo celozrnné pečivo, bílý jogurt do 3 % tuku, nízkotučný tvaroh, nízkotučné a polotučné mléko, kefír, podmáslí, čerstvé sýry

Pro přípravu jídel se upřednostňuje vaření, dušení a pečení. Vyhněte se kouření, alkoholu a nadměrnému stresu.

A za jak dlouho se sníží cholesterol? Po zahájení dietního režimu a zařazení nějakého pohybu (např. rychlá chůze po dobu 30 minut denně), se může první skutečný pozitivní výsledek objevit nejdříve za 3 měsíce.


Nepodceňujte prevenci

Jelikož existuje přímá souvislost mezi vysokým cholesterolem, infarktem či mrtvicí, včasná návštěva lékaře je vždy na místě, a to i preventivně. Cholesterol je tichý zabiják, při podcenění svého zdravotního stavu může být pozdě. Pokud je v rodině přítomný vysoký cholesterol nebo životospráva není zrovna nejlepší, je na místě nechat si preventivně odebrat krev. Každé dva roky je vhodné chodit na preventivní vyšetření k praktickému lékaři.




Články k tématu Vysoký cholesterol - příznaky, léčba a jeho snížení

  • Genetické faktory zodpovědné za vznik vysokého cholesterolu ovlivnit nedokážeme. Můžeme se však zaměřit na vnější faktory, které ovlivnitelné jsou. Z těchto se jak v prevenci, tak při léčbě zaměřujeme především na zdravý životní styl a stravu se sníženým obsahem cholesterolu.
  • V České republice trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí až polovina mužů středního věku, celkově až 35 % naší populace. Často probíhá bez příznaků, a nemoc je tak rozpoznána až při výskytu komplikací v podobě infarktu, mozkové mrtvice nebo selhání ledvin.
  • Těžké nohy – příčiny a pomoc

    Těžké nohy – příčiny a pomoc

    · 9 minut čtení
    Pocit těžkých nohou je často spojen s bolestí nohou a jejich otoky, především okolo kotníků. Nejčastější příčinou těžkých nohou je tzv. chronická žilní nedostatečnost, která v různé míře postihuje více než polovinu populace, častěji ženy. Jak nepříjemné pocity v dolních končetinách mírnit a co přináší úlevu?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora