Syrovátkové izoláty

  (20)
Seřadit podle
Syrovátkové izoláty

Syrovátkové izoláty

Syrovátkové izoláty (WPI - Whey Protein Isolate) patří mezi proteinové doplňky stravy s velmi vysokým obsahem bílkoviny (více než 90 %). Pro koho je syrovátkový izolát vhodný? WPI je vhodný jak pro sportovce k regeneraci po tréninku, tak pro osoby, které potřebují zvýšit příjem bílkovin ve stravě z jiných důvodů. Syrovátkové izoláty jsou vynikajícím a velmi kvalitním zdrojem snadno stravitelných bílkovin.

Syrovátkový izolát vs. koncentrát

V porovnání se syrovátkovým koncentrátem izolát obsahuje více bílkoviny (i více než 90 %) a velmi malé množství sacharidůl a tuku. Má tedy i méně kalorií. Díky tomu je vhodnou volbou při snižování hmotnosti. Hodí se také pro osoby s nesnášenlivostí laktózy. Syrovátkové izoláty obsahují vysoké množství BCAArozvětvených aminokyselin (leucin, isoleucin a valin). BCAA podporují tvorbu svalové hmoty, pomáhají se vypořádat s únavou svalů po tréninku a chrání svaly před poškozením. Syrovátkový koncentrát je naopak vhodnou volbou pro všechny začínající sportovce a ty, kteří chtějí do své stravy doplnit bílkoviny. Můžete ho užívat jako předtréninkový, ale i potréninkový suplement či proteinový snack mezi jednotlivými jídly. Obecně platí, že koncentrát je o něco levnější než izolát.

Jak se získává?

Izoláty se získávají buď metodou mikrofiltrace nebo metodou iontové výměny. Nejčastěji používanou metodou je CFM - Cross Flow Microfiltration česky mikrofiltrace se zkříženým tokem. Využívá speciální keramické filtry, které propouštějí pouze syrovátkový protein, zatímco ostatní nežádoucí složky zůstávají uvnitř filtru. Jde tedy o nechemickou technologii, při které je syrovátkový protein velice šetrně oddělen. Při CFM technologii nepřichází bílkovina do styku se žádnými chemikáliemi.

 

V e-shopu Dr. Max najdete syrovátkové izoláty od odborníků na proteiny, jako jsou značky Olimp, WeiderGymBeam a další.