Hroznový cukr (glukóza)
Co je to hroznový cukr?
Hroznový cukr se vyskytuje zejména v hroznovém víně nebo medu. Jedná se o monosacharid, tedy jednoduchý cukr, který tvoří molekula glukózy (jinak řečeno dextróza). Organismus s jeho zpracováním nemá žádné problémy, jelikož jej nemusí dále rozkládat. Glukóza je krevní cukr, jež nám koluje v žilách a je spolehlivým zdrojem energie pro buňky, svaly, mozek a celou nervovou soustavu. Hroznový cukr se do krve uvolňuje mnohem rychleji než rafinovaný řepný cukr.
Kdy je dobré brát hroznový cukr?
Hroznový cukr je nejen pro sportovce rychlým zdrojem energie před nebo po jakékoliv fyzické zátěži, protože jej tělo dokáže využít zpravidla během pár minut. Správné načasování je základ! V opačném případě způsobí jen hlad a ukládání tělesného tuku. Např. po sportu tělo potřebuje rychlé cukry = hroznový cukr, aby došlo k dodání potřebných živin a regeneraci svalů. Hroznový cukr pomůže při zvýšené spotřebě energie nejen při tréninku, ale také únavě, učení nebo velké fyzické zátěži.
Jak užívat hroznový cukr?
Hroznový cukr můžete použít i jako sladidlo místo klasického řepného cukru, ale počítejte s tím, že je méně sladký. Lze jím osladit ovocné koktejly, pečivo, kávu, čaj nebo přidat k ovoci při sterilizaci. Velkou výhodou je, že hroznový cukr můžete mít kdykoliv po ruce.