Moruše

  (10)
Seřadit podle
  • Plnohodnotná svačina z ořechů a sušeného ovoce.
  • Ideální do jogurtu, k cereáliím nebo jen tak samostatně. Zažene malý hlad.
  • Přirozeně bezlepková kaše s quinoou, mandlemi a ovocem. Bez přidaného cukru
  • 5.0
    (2)
    Přirozeně bezlepková kaše s quinoou, mandlemi a ovocem. Bez přidaného cukru
  • Chutná a zdravá svačinka. Obsahuje pouze přírodní cukry.
  • Výtažek z mladých listů moruše bílé, která přispívá ke správné hladině glukózy.
  • Ideální do jogurtu, k cereáliím nebo jen tak samostatně. Zažene malý hlad.
  • Sladké plody se svěžími tóny. Hodí se k ochucení kaší a cereálií.
  • Výtažek z morušovníku bílého příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
  • Ideální do jogurtu, k cereáliím nebo jen tak samostatně. Zažene malý hlad.
    Moruše

    Moruše

    Moruše jsou díky své nutriční kvalitě řazeny mezi superpotraviny. Vyzkoušejte je i vy jen tak k mlsání nebo dochucení oblíbených sladkých pokrmů, chuťově připomíná jemný med.

    Co je to moruše?

    Moruše jsou plody morušovníku (lat. Morus). Jsou to stromy a vzácněji i keře, které se v průběhu staletí rozšířily z Asie do dalších částí světa a původně byly spíše než kvůli svým plodům pěstovány pro listy. Ty jsou totiž jedinou potravou housenek bource morušového, jejichž kokony sloužily k výrobě přírodního hedvábí. V současné době jsou ceněné i plody, které se díky svým vlastnostem řadí mezi superpotraviny.  Moruše  vzhledem připomínají ostružiny (zejména moruše černá), na rozdíl od ostružin mají ale jemnější, ne tak kyselou chuť. Barevná škála plodů je velmi pestrá od temně fialové až černé po světle růžovou a bílou. Častěji  než na čerstvé plody narazíte v obchodě na sušené moruše. Šetrným sušením si moruše uchovají všechny prospěšné látky i sladkou medovou chuť, která se sušením ještě zvýrazní. Podrobnější informace o moruši a jejím využití v kuchyni si můžete přečíst v našem článku.

    Co obsahuje moruše?

    Moruše patří mezi nutričně velmi kvalitní potraviny. Pro představu, sušené moruše obsahují 70 % sacharidů (glukóza a fruktóza), 14 % vlákniny (rozpustná vláknina: pektin 25 %, nerozpustná: lignin: 75 %), 12 % bílkovin a pouze 3 % tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny lze moruše doporučit pro podporu trávení. V porovnání s jiným bobulemi jsou moruše bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, což je informace důležitá zejména pro vegany a vegetariány.

    Dále moruše obsahují celou řadu užitečných přírodních látek: vitamin C (ve velkém množství), vitamin K, vitaminy ze skupiny B,  železo, vápník, fosfor, draslík, mangan, zinek nebo hořčík. Dalšími ceněnými látkami v moruších jsou např. karotenoid zeaxanthin, antokyany, přírodní antioxidant resveratrol a zejména moranolin, který zpomaluje vstřebávání cukrů, a díky tomu moruše přispívají k udržení správné hladiny glukózy v krvi.

    Moruše v e-shopu Dr. Max

    Velmi chutnou lahůdkou jsou sušené moruše bílé. V nabídce je např. Allnature Moruše bílá v BIO a RAW kvalitě, Naturalis Moruše Bio, které můžete použít třeba všude tam, kde běžně používáte rozinky. Pro udržení správné hladiny glukózy v krvi lze užívat přípravek Colfarm Dia Out Forte s extraktem z listů morušovníku v tabletách.