Moruše – jaké prospěšné látky obsahuje?

29. 9. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Moruše patří mezi méně známé druhy ovoce, které se v současné době díky znamenitým nutričním hodnotám i příjemné chuti dostává na výsluní po celém světě. Snadno se připravuje a konzumuje a lze ho použít místo většiny ostatních bobulí. Které vitaminy a minerály dokáže moruše vašemu tělu dodat a ve kterých pokrmech chutná nejlépe, vám prozradíme v našem článku.


Moruše – lahodná svačinka plná zdraví prospěšných látek.
Příjemně sladká chuť moruše dokáže nahradit pamlsky, které jsou obvykle nabité přidanými cukry.

Moruše a hedvábí

Morušovníky (lat. Morus) jsou stromy a vzácněji i keře, které se v průběhu staletí rozšířily z Asie do dalších částí světa a původně byly spíše než kvůli svým plodům pěstovány pro listy. Listy morušovníku jsou totiž jedinou potravou housenek bource morušového, jejichž kokony sloužily k výrobě přírodního hedvábí, což byla zejména ve středověku výjimečně ceněná komodita.

Morušovníky jsou příbuzné fíkovníku a chlebovníku, celkem existuje asi 40 druhů. Jedná se o poměrně odolné dřeviny, které vydrží i nízké mrazy až do -30 stupňů, a proto je možné je pěstovat tyto majestátné stromy i v našich podmínkách. V České republice se můžeme setkat s moruší bílou, moruší černou nebo moruší červenou

Moruše bílá je v Evropě pěstována již od 11. století, zatímco moruše černá byla dovezena v roce 1548 jako ovocný strom. Na našem území se morušovník pěstoval od středověku. Rozsáhlé morušové háje byly vysázeny v 19. století na pražském Petříně, kde se jim dařilo natolik, že se úroda sklízela dvakrát do roka.


Trochu jako ostružina

Plody morušovníku, moruše, jsou nažky obalené zdužnatělým okvětím a vzhledem připomínají ostružiny (zejména moruše černá), na rozdíl od ostružin mají ale jemnější, ne tak kyselou chuť. Barevná škála plodů je velmi pestrá od temně fialové až černé po světle růžovou a bílou. Plody dozrávají v srpnu a září. Nevýhodou je, že jsou velmi citlivé na dopravu, takže pokud vám na zahrádce nebo v okolí moruše neroste, seženete čerstvé plody jen velmi obtížně. A to je důvodem, proč se moruše suší na slunci. Šetrným sušením si moruše uchovají všechny prospěšné látky i sladkou medovou chuť, která se sušením ještě zvýrazní.

Jaké prospěšné látky obsahují moruše?

Moruše nejsou jen exotická pochutina. Jsou nutričně velmi kvalitní potravinou. Sušené moruše obsahují 70 % sacharidů (glukóza a fruktóza), 14 % vlákniny (rozpustná vláknina: pektin 25 %, nerozpustná: lignin: 75 %), 12 % bílkovin a pouze 3 % tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny lze moruše doporučit pro podporu trávení. V porovnání s jiným „bobulemi“ jsou moruše bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, což je informace důležitá zejména pro vegany a vegetariány. Dále moruše obsahují celou řadu užitečných přírodních látek: vitamin C (ve velkém množství), vitamin K, vitaminy ze skupiny B (B1-thiamin, B2-riboflavin a B3-niacin),  železo, vápník, fosfor, draslík, mangan, zinek nebo hořčík. Dalšími ceněnými látkami obsaženými v moruších jsou např. karotenoid zeaxanthin, antokyany, přírodní antioxidant resveratrol a zejména moranolin, který zpomaluje vstřebávání cukrů, a díky tomu přispívá k udržení správné hladiny glukózy v krvi.

Moruše a jejich využití v kuchyni

Moruše je příjemně sladká, a tak dokáže nahradit pamlsky, které jsou obvykle nabité přidanými cukry. Čerstvé moruše lze jíst samotné nebo je lze použít k výrobě šťávy, džemu, marmelády, vína, nebo kompotů – obdobně jako každé jiné ovoce. Sušené moruše jsou velmi sladké, trošku křupavé – připomínají texturou sušené fíky. Dříve se rozemílaly na prášek a používaly se ke slazení kaší, které byly standardní součástí jídelníčku. Sušené moruše můžeme mlsat samotné, lze je přimíchat do müsli, do kaší, do jogurtu, do směsí sušeného ovoce a oříšků nebo je v kuchyni využít při přípravě dezertů a sladkostí – jednoduše všude tam, kde byste přidávali hrozinky, přidejte moruše. K dostání je častěji sušená moruše bílá. Moruše sušené na slunci jsou vhodné i do raw receptů

TIP: Pokud milujete smoothie, můžete sušené moruše přidat i do něj. Předtím je ale lepší sušené moruše na chvilku namočit ve vodě.


Články k tématu Moruše – jaké prospěšné látky obsahuje?

  • Strava jako prevence proti nachlazení

    Strava jako prevence proti nachlazení

    · 3 minuty čtení
    Nachlazení ročně trápí průměrně 6 – 8krát děti a 2 – 4krát dospělé. Často je slyšet věta: dostal jsem rýmu… Je třeba si ale uvědomit, že rýma a nachlazení se od nikoho za trest nedostává. Buď si budujeme pevné zdraví správným pohybem, výživou a regenerací, anebo se necháme vláčet uspěchaným životním stylem. Pak býváme náchylní k různým nachlazením a nemocem. To, jestli různým virům, bakteriím náš...
  • Seznam superpotravin ze všech koutů světa se každým dnem rozrůstá. Ačkoli se u nás moringa olejodárná objevila mezi trendy zdravé výživy teprve nedávno, její jedinečné účinky a množství zdraví prospěšných látek ji cenila již prastará ajurvédská medicína.
  • Pro příjem vitaminů a minerálních látek existují doporučené denní dávky. Ve většině případů nám k pokrytí těchto dávek vystačí pestrá a vyvážená strava. Obsah vitaminů a minerálních látek v potravinách je možné vyčíst v tabulkách – ovšem uvedená čísla ještě neznamenají, že totéž množství dostane náš organismus. Vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek je ovlivněno řadou faktorů, stejně tak...
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora