5 nejčastějších nemocí u dětí do jednoho roku

21. 1. 2021 · 5 minut čtení

S jakými nemocemi se miminko může během prvního roku života nejčastěji setkat? Jak jej před nimi chránit? Které nemoci lze vyléčit v domácím prostředí, a kdy je naopak vhodné navštívit lékaře?



Rýma a nachlazení

K nejčastějším potížím kojenců patří nakažlivá onemocnění horních dýchacích cest, tedy rýma a nachlazení. Většinou se jedná o infekce virového původu, méně často se setkáváme s bakteriálními infekcemi, kde bývá nezbytné nasadit antibiotickou léčbu. Při nemocích z nachlazení zpravidla nemůže dítě volně dýchat, bývá zahleněné, malátné, nevrlé a často mívá zvýšenou teplotu nebo horečku. Jelikož se nákaza šíří kapénkovou infekcí, je nezbytné myslet na prevenci. Důležitá je důsledná hygiena rukou, pravidelné větrání a omezení návštěv během zvýšeného výskytu infekcí. Zdrojem důležitých obranných látek je mateřské mléko.
Řešení: Léčba běžné rýmy a nachlazení spočívá v pravidelném odsávání hlenů odsávačkou (např. BEBELO Nasal Aspirator) a v pravidelném čištění a zvlhčování nosu isotonickou mořskou vodou (např. Dr. Max Mořská voda BABY). Při ucpaném nose je možné použít nosní kapky na uvolnění ucpaného nosu (např. Nasivin sensitive 0,01%). Ke snížení horečky se používají sirupy s obsahem paracetamolu (např. Paralen perorální suspenze) nebo ibuprofenu (např. Dr. Max Ibuprofen perorální suspenze). Důležitý je klidový režim a dostatečný příjem tekutin. Úlevu přináší i zvýšená poloha během spánku a zvlhčování vzduchu v místnosti.
K lékaři je vhodné s dítětem zajít, pokud se objeví vysoké horečky, žlutozelená rýma, dušnost nebo zhoršující se kašel, pokud kojenec nedostatečně pije nebo pokud příznaky trvají déle než týden.


„Šestá nemoc“

Mezi typickou virovou infekci dětí ve věku od 6 měsíců do 2 let patří tzv. „šestá nemoc“, často označovaná také jako „třídenní horečka“. Prvním příznakem nemoci je vysoká teplota, která trvá 3–4 dny. Po jejím odeznění se objevuje vyrážka, která se šíří z trupu ke krku a končetinám. Má zpravidla charakter drobných červených flíčků, nesvědí a většinou ustupuje během 1 až 2 dnů. Šestá nemoc bývá doprovázena únavou, podrážděností, zvýšenou plačtivostí a nechutenstvím. Ve většině případů se jedná o nezávažnou nemoc, která do týdne odezní a zanechává imunitní systém posílený.
Řešení: Základem léčby je opět klidový režim a dostatečný příjem tekutin. Ke snížení horečky se používají např. Paralen perorální suspenze nebo Dr. Max Ibuprofen perorální suspenze. Pokud má dítě vysoké horečky, které se nedaří ztlumit, nebo netypické příznaky, je třeba s ním zajít na kontrolu, aby lékař mohl vyloučil případnou jinou infekci.


Ublinkávání a průjem

U kojenců se pravidelně objevují také potíže v trávicím ústrojí. Vedle nadýmání a plynatosti jsou pro věk do 1 roku typické ublinkávání a průjem. Ublinkávání je velmi časté, a to i několik hodin po jídle. Hlavním důvodem je velmi malý žaludek kojence a snadný návrat žaludečního obsahu zpět do jícnu a úst v tomto věku (tzv. reflux). U většiny dětí se s věkem postupně četnost výskytu ublinkávání snižuje. Mezi opatření, která mohou pomoci, patří krmení dítěte ve zvýšené poloze, dostatečné odříhnutí po jídle a uložení ke spánku do zvýšené polohy. Pokud je dítě krmeno umělou výživou, může se k zahuštění mléka použít přípravek Nutrilon nebo lze zvolit kojeneckou výživu se symbolem A.R
Závažnější pro kojence a batolata může být průjem, v tomto věku totiž snadno dochází k dehydrataci, která je způsobená ztrátou tekutin a minerálů. Nejčastějšími původci průjmů bývají viry (např. rotaviry), méně často bakterie (např. salmonely). U kojených dětí bývá průjem méně častý, protože složení mateřského mléka poskytuje miminku určitou ochranu.
Řešení: Základem léčby průjmů je zvýšený příjem ztracených tekutin a minerálů. Vhodná je zejména voda, čaje nebo rehydratační roztoky. Dr. Max ORS je rehydratační roztok, který pomáhá doplnit tekutiny, minerály a energii při průjmových onemocněních. Důležitá je úprava dietního režimu. Při průjmech je vhodné konzumovat rohlíky, suchary, rýži, banány nebo zeleninové polévky. Podpůrnou léčbou akutních průjmů je probiotický léčivý přípravek Enterol, který vyrovnává přirozené mikrobiální prostředí střeva. Kontrola u lékaře je nezbytná, pokud je kojenci méně než 6 měsíců, dále pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo pokud dítě odmítá pít a také jakmile se k průjmu přidávájí zvracení nebo vysoké horečky. Signálem k vyhledání lékaře jsou rovněž známky dehydratace (dítě málo močí, je spavé, má oschlé rty nebo jazyk).


Zánět středního ucha

Zánět středního ucha je bolestivým onemocněním sluchového ústrojí. Může mít akutní, nebo chronickou formu. Akutní zánět mívá rychlý nástup, ale obvykle trvá jen několik dní. Chronický zánět nebývá tolik bolestivý, zato trvá déle a má tendenci se po čase vracet.
Mezi typické příznaky patří neklid, pláč, silná bolest v oušku a dočasné zhoršení sluchu. Někdy se objevuje též rýma a vysoká horečka. Potíže se obvykle zhoršují ve večerních a nočních hodinách.

Řešení: V případě mírného zánětu spočívá léčba v podávání léčivých sirupů na tlumení bolesti (opět např. Paralen perorální suspenze, Dr. Max Ibuprofen perorální suspenze) a ušních kapek tlumících bolest (např. Aurecon drops Forte Junior). Tyto kapky je vhodné mít doma i v případě, kdy dítě trpí na opakované záněty středního ucha.
Protože je ušní infekce u kojenců často způsobena přenosem z nosu, je vhodné tyto přípravky kombinovat s nosními kapkami na uvolnění ucpaného nosu (např. Nasivin sensitive 0,01%). Lékaře musíte navštívit, pokud jsou bolestivé příznaky silné nebo pokud z ucha vytéká hnis. Často je totiž nutné ouško „píchnout“ nebo nasadit antibiotické, protizánětlivé či znecitlivující ušní kapky na předpis.


Alergie

Alergické reakce u miminek nejsou v dnešní době ničím výjimečným. Častými projevy jsou svědivá kopřivka, atopický kojenecký ekzém, bolesti břicha a průjem. Atopický ekzém se často zhoršuje při akutním onemocnění nebo v horkém létě, proto bychom měli miminko pravidelně převlékat a pokožku nechávat dostatečně „dýchat“. Vhodné je používání oblečení ze 100% bavlny.
Řešení: Při dlouhodobých potížích pomáhají hypoalergenní mléka, označená symbolem HA, která mají upravenou výchozí bílkovinu. Zmírnit příznaky alergie pomáhá podávání léků proti alergii (Fenistil kapky). Při atopickém ekzému je důležité pokožku ošetřovat a dostatečně promašťovat šetrnými přípravky (např. Uriage Xémose Relipidační zklidňující krém, Uriage Xémose Zklidňující mycí olej).

Odřené kolínko, drobné popálení, boule na hlavě či poštípání hmyzem. Jak řešit drobná dětská poranění, aby se co nejdříve zahojila, se dočtete v článku zde.  

Články k tématu 5 nejčastějších nemocí u dětí do jednoho roku

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.