Arganový olej - složení a účinky

1. 12. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 6 minut čtení
Toužíte i vy po krásném a mladistvém vzhledu? Arganový olej je velmi často označován jako tekuté zlato nebo elixír mládí. Jeho vyjímečné vlastnosti jsou důvodem, proč se čím dál častěji používá jako přísada pleťové kosmetiky a produktů k péči o tělo.

Arganový olej je přezdíván tekuté zlato z Maroka.
Arganový olej, přezdívaný tekuté zlato, je několikanásobně dražší než nejkvalitnější panenský olivový olej.

Arganový olej má výjimečné účinky

Arganový olej má blahodárné účinky na celý organismus a nabízí nám široké spektrum využití. Je vhodný pro každý typ pleti, včetně té citlivé a problematické. Arganový olej dokáže obnovit půvab vašich vlasů i nehtů, dokonale omladit vaši pleť, i dopřát chvíle odpočinku v podobě hedvábné olejové koupele. Díky své nemastné struktuře a rychlému vstřebání si ho navíc zamiluje opravdu každý.

Tajemství výroby arganového oleje

Důvodem toho, proč je cena arganového oleje tak vysoká, je jeho časově a fyzicky náročná výroba. Věděli jste, že na výrobu jednoho litru kvalitního arganového oleje je potřeba až 30 kilogramů plodů argánie trnité? Ta roste pouze na jihozápadní straně Maroka a zdejší zemědělci musejí většinu těchto plodů sbírat ručně. Celková doba výroby jednoho litru tohoto marockého pokladu se tak pohybuje okolo 20 hodin.

Ovoce arganu vypadá jako scvrklé zlaté jablko. Plod je pevný, má silnou slupku a obsahuje hořkou dužinu kolem mandlového oříšku, který připomíná sušenou olivu. Právě hořká dužina může za bizarní jev – přitahuje totiž na větvě stromové kozy, které si na ní ve vysoké výšce doslova pochutnávají.


Výjimečné složení arganového oleje

Arganový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny, které jsou podstatné pro správnou funkci organismu a také na vitamin E, který zabraňuje projevům předčasného stárnutí pleti. Dále v jeho složení naleznete kyselinu ferulovou a polyfenoly. Podstatnou roli hraje přítomný skvalen, jenž hydratuje, zjemňuje a regeneruje pokožku.

Dokonalá péče o celé tělo pomocí jediného produktu

Arganový olej dokáže hloubkově a intenzivně hydratovat pokožku. Má skvělé regenerační schopnosti. A navíc dokáže obnovovat krásu a vitalitu pleti, vlasů i nehtů. Jeho účinky jsou zkrátka opravdu rozsáhlé, což je také důvod, proč dokáže nahradit hned několik kosmetických produktů najednou.

Jak vybrat kvalitní arganový olej?

Pravý a kvalitní arganový olej se lisuje pouze z arganových ořechů, které jsou sbírány a loupány ručně. Vždy je však lisován za studena pomocí nejnovějších metod a  za přísných hygienických podmínek. Zda doma máte ten správný olej, poznáte podle toho, že nemá žádné usazeniny. Když k arganovému oleji přičichnete, tak by měl mít velmi jemnou lehce oříškovou vůni, která po nanesení na kůži zmizí. O kvalitě oleje vypovídá také jeho barva – ta by měla být žluto zlatavá, ne tmavá a ne bezbarvá. Pokud je olej tmavý, znamená to, že to s největší pravděpodobností není čistý arganový olej, ale s něčím smíchaný. V případě, že je zcela bezbarvý, tak to znamená, že byl chemicky filtrován, a tudíž zbaven mnoha účinných látek.


Arganový olej hloubkově hydratuje vlasy, nehty, pleť i pokožku těla.
Arganový olej se výborně hodí pro suché vlasy, které hloubkově hydratuje.

Účinky arganového oleje na vlasy

  • obnovuje vlasové vlákno a poskytuje mu hloubkovou hydrataci a výživu
  • zanechává vlasy přirozeně jemné a sametově hebké 
  • dodává vlasům nádherný lesk

Účinky arganového oleje na pleť

  • hloubkově hydratuje a vyživuje pleť i pokožku celého těla 
  • regeneruje pokožku a navrací jí její pružnost a hebkost
  • bojuje proti známkám stárnutí kůže 

Účinky arganového oleje na nehty

  • hydratuje kůžičku okolo nehtů
  • posiluje strukturu nehtů
  • obnovuje krásu nehtů 


Arganový olej v kuchyni

S arganovým olejem se nemusíte setkat pouze v lékárnách nebo drogeriích. Lze ho objevit také na pultech obchodů s potravinami. Arganový olej obsahuje velké množství minerálů, vysokou hladinu vitamínů (hlavně vitamin E) a především nenasycené mastné kyseliny. Chuť takového oleje je lehce nasládlá a může připomínat tóny ořechů.

K přípravě jakých pokrmů lze arganový olej používat? 

S arganovým olejem můžete zacházet velmi podobně, jako zacházíte například s olivovým olejem. Arganový olej se tedy skvěle hodí na ochucení různých salátů, k přípravě kuskusu nebo do těstovin. Vaší fantazii se meze nekladou.


Články k tématu Arganový olej - složení a účinky

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Magická moc olejů

    Magická moc olejů

    · 6 minut čtení
    Proč stojí za to je vyzkoušet? A jaké výhody v péči o pokožku vám nabízejí? A jak si vybrat ten nejvhodnější olej pro svou pokožku?
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora