Astigmatismus – příznaky a léčba

14. 1. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 9 minut čtení

Pokud je rohovka oka zakřivenější, než by měla být, mluvíme o astigmatismu. S touto oční vadou se potýká zhruba 10 % populace. Astigmatismus se může projevit rozmazaným viděním, nepříjemnými pocity očí, ale i závratěmi. Jaké má nejčastější příčiny a jakým způsobem lze astigmatismus korigovat, vysvětlíme v našem článku.

Co je astigmatismus?

Astigmatismus je poměrně rozšířená oční porucha, při které je deformováno zakřivení rohovky nebo, v ojedinělých případech, zakřivení čočky. Spolu s krátkozrakostí a dalekozrakostí patří mezi tři nejčastější druhy refrakční vady.

Astigmatismus je poměrně rozšířená oční porucha, při které je deformováno zakřivení rohovky.
Projevem astigmatismu bývá kromě rozmazaného vidění také únava očí.

Vaše rohovka je čirá vrstva na přední straně oka chránící duhovku a zornici. U zdravého člověka má téměř kulovitý tvar. Díky tomuto zakřivení se procházející paprsky světla lámou ze všech směrů stejně a scházejí se na sítnici v jednom bodě. Odtud je vyslán signál do mozku, který nám vybaví jasný ostrý obraz.

Při astigmatismu je tvar rohovky abnormální místo koule připomíná spíše vajíčko nebo míč na ragby. Kvůli tomu dochází k nepravidelnému lomu světelných paprsků, které se na sítnici do jednoho ohniska nespojí. Výsledkem je neostré, rozmazané vidění.

Související kategorie produktů:

Příčiny astigmatismu

K rizikovým faktorům vzniku astigmatismu patří zejména:

  • výskyt astigmatismu v rodině (většina lidí s astigmatismem se s touto poruchou narodí; sklon k astigmatismu je dědičný)
  • výskyt jiných očních vad v rodině
  • zjizvení nebo ztenčení rohovky (úrazy nebo nemoc zvaná keratokonus)
  • prodělání některých očních operací (např. operace šedého zákalu či katarakty)
  • nadměrná krátkozrakost nebo dalekozrakost

Čtení při nedostatku světla nebo časté sledování obrazovky zblízka astigmatismus nezpůsobují.

Příznaky astigmatismu

Řada lidí se potýká s astigmatismem, aniž by o tom věděla, protože nepociťují žádné problémy. Nejčastěji je však přítomen alespoň jeden z níže uvedených příznaků. Potíže se nemusejí dotýkat jen zraku, příkladem je možné spojení astigmatismu a závratí.

  • rozmazané nebo zkreslené vidění na všechny vzdálenosti
  • únava nebo nepříjemné pocity očí (pálení, řezání)
  • bolesti hlavy, závratě
  • šeroslepost, snížená kvalita zraku za šera a tmy
  • zhoršené vnímání detailů a kontrastů
  • mžourání nebo šilhání
  • odlišné vnímání barev
Asigmatismus se často vyskytuje souběžně s krátkozrakostí či dalekozrakostí.
Astigmatismus se vyskytuje často společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Další možné nemoci ve spojení krátkozrakost a dalekozrakost

Astigmatismus patří mezi tzv. refrakční oční vady, poruchy, při kterých dochází k chybné lomivosti dopadajících paprsků, které se tak nezobrazí na sítnici v jednom bodě a nevytvoří ostrý obraz. Často se vyskytuje souběžně s dalšími refrakčními vadami:

  • Krátkozrakostí světelné paprsky se spojují před sítnicí, takže vzdálené objekty jsou rozmazané
  • Dalekozrakostí světelné paprsky se spojují za sítnicí, takže blízké předměty jsou rozmazané
  • Presbyopií (vetchozrakostí) v důsledku stárnutí organismu se zhoršuje schopnost oka zaostřit na blízko (tzv. akomodace), malá písmena v textu lze přečíst až po oddálení od oka

Typy astigmatismu

Lékaři používají několik typů dělení astigmatismu. Podle postiženého segmentu oka se může jednat o:

  • Rohovkový astigmatismus (častý)
  • Čočkový astigmatismus (vzácný)

Podle typu refrakční vady rozlišujeme:

  • Jednoduchý astigmatismus obraz jedné roviny vzniká na sítnici a druhé roviny buď před sítnicí nebo za sítnicí.
  • Složený astigmatismus obraz obou rovin vzniká buď před sítnicí nebo za sítnicí.
  • Smíšený astigmatismus obraz jedné roviny vzniká před sítnicí a druhé roviny za sítnicí.

V neposlední řadě se rozlišuje pravidelný a nepravidelný astigmatismus.

  • Pravidelný astigmatismus vzniká, pokud je rohovka jedním směrem více zakřivena. Jde o běžnou formu astigmatismu, kterou je možné korigovat brýlemi nebo torickými kontaktními čočkami.
  • Nepravidelný astigmatismus vzniká, jak napovídá název, při nepravidelném zakřivení rohovky (následek poranění oka nebo nemoci keratoconus). Je méně častý, a ne vždy je možné jej korigovat brýlemi. Zpravidla pomáhají speciální kontaktní čočky.

Diagnostika astigmatismu

Pokud máte zkušenost s některými z výše uvedených příznaků, udělejte si orientační test na astigmatismus pomocí optického obrázku (tzv. optotypu). Jedná se o obdobu klasické čtecí tabule, kterou znáte z preventivních prohlídek už od dětství. Místo postupně se zmenšujících písmenek se však jedná o kruh s čárami, které vedou paprsčitě od středu.

Sedněte si tak, aby byla obrazovka počítače vzdálena 35 cm od očí. Nyní si zakryjte jedno oko a dívejte se, jestli vidíte všechny čáry ostře a jestli jsou stejně tlusté a černé. Test proveďte i pro druhé oko. Pokud se vám jeví čáry jako ostré a stejnosměrné, měl by být váš zrak v pořádku. V odlišném případě je vhodné navštívit očního specialistu, který provede komplexní vyšetření.

Vedle optotypů se ke stanovení diagnózy u očního specialisty používají i další přístroje (např. foropter, autorefraktometr, keratometr, pachymetr, rohovkový topograf).

Vzhledem k tomu, že se jedná o refrakční oční vadu (podobně jako krátkozrakost nebo dalekozrakost), jsou hodnoty astigmatismu udávány v dioptriích a jsou doplněny údajem o počtu úhlových stupňů osy. Při vyšetření se zjišťují celkem 3 hodnoty, přičemž 2. hodnota a 3. hodnota se vážou k astigmatismu:

  • sférická zhodnocení krátkozrakosti nebo dalekozrakosti; + značí dalekozrakost, - krátkozrakost; v dioptriích
  • cylindrická zhodnocení stupně astigmatismu; v dioptriích
  • osa značí, kde je astigmatismus na rohovce umístěn; v úhlových stupních (0-180)

Léčba astigmatismu

Mírné formy astigmatismu většinou nevyžadují žádnou korekci. Při závažnějších poruchách (hodnotách vyšších než 1,5 dioptrie) se přistupuje ke korekci pomocí speciálně upravených dioptrických brýlí nebo speciálních, torických kontaktních čoček. Při závažnějších vadách se používají tvrdé čočky, které se nosí v noci během spánku a jejich úkolem je remodelovat rohovku. Jedná se o tzv. orthokeratologii. Invazivní formu terapie představuje laserová oční operace, která vadu trvale odstraní. Existuje několik modifikací, které se značí zkratkami LASIK, PRK, LASEK, SMILE, Epi-LASIK. Laserové operace nejsou vhodné pro všechny a vždy se zvažují možná rizika.

Neléčené závažnější stadia astigmatismu mohou vést ke komplikacím. Vedle výše zmíněných projevů se může rozvinout tupozrakost (amblyopie). Tato porucha je někdy také označovaná pojmem líné oko. Ovlivněno je zejména trojrozměrné vidění. Pokud pociťujete některý z možných projevů astigmastismu nebo zjistíte nesrovnalost při optickém testu na astigmatismus, je na čase nechat si vyšetřit svůj zrak odborníkem.

Astigmatismus u dětí

Předpokládá se, že astigmatismus má až 20 % dětí. Vyšší riziko této oční poruchy mají předčasně narozené děti. Dobrou zprávou je, že u řady z nich problém odezní během růstu. Pravidelná kontrola zraku u dětí je však nesmírně důležitá, nejen protože děti obvykle problém se zrakem neumí dobře rozpoznat nebo popsat. Pokud zůstane vada neléčena, mohou se objevit problémy po nástupu do školy. Nejasné vidění může být zaměňováno za různé poruchy učení.

Existuje prevence astigmatismu?

Přímá prevence vzniku nebo rozvoje astigmatismu bohužel neexistuje. Je vhodné vyvarovat se aktivit, které by mohly způsobit úrazy očí. To zahrnuje zejména nošení brýlí slunečných, pracovních nebo sportovních. Pokud trpíte na oční alergie, buďte opatrní, abyste si oči příliš nemnuli. Když se u vás rozvine oční zánět, raději bez zbytečných odkladů navštivte očního lékaře. Výživu očí můžete podpořit zevnitř, například pomocí doplňků stravy s obsahem luteinu, nebo užíváním omega-3 mastných kyselin.



Články k tématu Astigmatismus – příznaky a léčba

  • Pálení očí, řezání, pocit cizího tělesa v oku, unavené zarudlé oči – to jsou nejběžnější příznaky stavu, který označujeme jako suché oko. Suché oko je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé navštěvují oftalmologa. Podívejme se, co za obtížemi stojí a co pro jejich zlepšení můžete udělat sami.
  • Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Hlavním projevem, který upozorní na zánět spojivek, je výrazné zarudnutí očí a hnisavá či vodnatá sekrece z očí. Zánět spojivek (konjunktivitida) je nejčastěji infekčního původu, může ale také souviset s poraněním nebo podrážděním oka či alergií. „Červené oči“ bývají nezřídka také projevem syndromu suchého oka. Zánět spojivek patří mezi nejběžnější postižení oka, a proto by v domácí ani cestovní...
  • Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora