Cirhóza jater: příznaky, stupně a prevence

31. 1. 2021 · PharmDr. Lucie Drábková · 12 minut čtení

Cirhóza jater je stále častější diagnózou. Zatímco v minulosti bývalo „tvrdnutí jater“ mužskou doménou, v současnosti přibývá i u žen. Nejčastěji souvisí s nadměrnou konzumací alkoholu nebo je důsledkem virového zánětu jater. Cirhóza je život ohrožující onemocnění a má celou řadu komplikací. Ročně v České republice na tuto diagnózu umírá asi 2 000 lidí. Jak se cirhóze bránit, jaké jsou příznaky a dá se vůbec léčit? Přečtěte si v našem článku.

Co je to jaterní cirhóza?

Cirhóza je chronické onemocnění jater, při němž jsou jaterní buňky postupně nahrazovány vazivovou tkání. Lidově je cirhóza označována jako „tvrdnutí jater“, což velmi přesně vyjadřuje proces, k němuž při cirhóze dochází.
Játra jsou pro život nenahraditelná, mají několik důležitých funkcí: jsou detoxikačním centrem organismu, čistí krev, zbavují ji toxinů, produkují žluč, která pomáhá trávit tuky, slouží jako zásobárna energie a vitaminů nebo produkují bílkoviny důležité pro srážlivost krve. Cirhóza je konečným stupněm různých onemocnění jater. Pokud jsou játra dlouhodobě vystavena nadměrné zátěži (zánět, alkohol, toxiny, hromadění žluči), dochází k poškození jaterních buněk a následnému zjizvení. Není velkým překvapením, že nejvyšší výskyt cirhózy jater na světě mají v zemi milovníků vína, ve Francii.

Málokdo ví, že játra jsou v České republice druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Jaterní onemocnění včetně cirhózy bohužel mohou léta probíhat skrytě a projevit se až v pozdní fázi, kdy je léčba již velmi obtížná. Důvodů poškození či selhání jater je mnoho, lze jim ale předcházet, a to především zdravou životosprávou v kombinaci s pravidelnou kontrolou jejich stavu krevním testem. Na ten máte zdarma nárok jednou za dva roky. 


Příčiny cirhózy jater

Příčin, které vedou k cirhóze jater, je celá řada. Není to rozhodně jen nadměrná konzumace alkoholu, jak si mnozí myslí. Za hlavní rizikové faktory pro vznik jaterní cirhózy jsou považovány:

  • virové infekce jater (hepatitida typu C, B, B+D)
  • nadměrná konzumace alkoholu – u žen v případě, že dlouhodobě pijí více než 2 alkoholické nápoje denně, muži tři,  některé zdroje uvádějí pouze poloviční množství, tolerance je však individuální
  • nadváha a obezita, která vede ke ztučnění jater, tzv. steatóze, což je stav, který cirhóze mnohdy předchází

Z dalších příčin jaterní cirhózy jmenujme autoimunitní onemocnění jater, onemocnění (obstrukce) žlučových cest, kdy dochází k hromadění žluči v játrech, poruchy metabolismu železa a mědi (hemochromatóza, Wilsonova choroba), chronické srdeční selhání, otravy (např. otrava houbami), nadužívání některých léků (vysoké dávky vitaminu A, paracetamol), cystická fibróza a další.


Příznaky a projevy cirhózy

Jak se pozná cirhóza jater? Jaterní cirhóza často až do pokročilého stádia probíhá bez příznaků. Asi 40 % případů je odhaleno náhodou při preventivním vyšetření nebo při řešení jiného zdravotního problému. Pacienti s cirhózou mohou vykazovat tyto příznaky:

  • Chronická únava, nechutenství
  • Zvýšená krvácivost a tvorba podlitin
  • Trávicí obtíže jako nevolnost, zácpa, průjem
  • Otoky dolních končetin (chodidla, kotníky)
  • Hubnutí, často výrazně horní a dolní končetiny
  • Svědění kůže
  • Zažloutnutí kůže a očního bělma
  • Tmavá moč
  • Nafouklé, oteklé břicho v důsledku hromadění tekutiny
  • Pavoučité névy na kůži
  • Zarudlé dlaně
  • U žen vymizení menstruace (před menopauzou), u mužů  ztráta zájmu o sex, zvěstní prsů, zmenšení varlat
  • Zmatenost, obtížné vyslovování (příznaky poškození mozku- jaterní encefalopatie)

Cirhóza jater – stupně

Jak už jsme si řekli, cirhóza je konečným stádiem chronických jaterních onemocnění. Celkově lze chronické jaterní selhání rozdělit do několika stupňů. Prvním je steatóza (ztukovatění) jater a steatohepatitida (ke steatóze se přidává chronický zánět), následuje jaterní steatofibróza a nakonec cirhóza, kdy jsou jaterní buňky nahrazeny tuhým vazivem. Dále lze průběh cirhózy rozdělit na kompenzované období, kdy je nemoc relativně pod kontrolou, u na dekompenzované období, kdy je třeba intenzivní péče, často s hospitalizací.

Co se v těle děje při cirhóze jater?

Poškození jater cirhózou vede k celé řadě dalších komplikací. Jedním z důsledků cirhózy je portální hypertenze. V poškozených játrech je omezen tok krve, a tak dochází ke zvýšení tlaku v portální žíle, která přivádí do jater krev ze střev a sleziny. Při portální hypertenzi se hromadí tekutina v dolních končetinách a v břišní dutině – tomuto stavu se říká ascites, dále dochází ke zvětšení sleziny a snížení tvorby bílých krvinek a krevních destiček, které jsou důležité pro srážlivost krve. Jelikož krev nemůže proudit portální žílou, dochází k jejímu přesměrování do menších cév, v jícnu a žaludku se tvoří varixy,  které  mohou pod tlakem snadno prasknout a způsobit závažné až život ohrožující krvácení.

Lidé s cirhózou mají také větší sklony k infekcím, hromadění tekutiny v břišní dutině může vyvolat zánět pobřišnice. Při poškození jater je výrazně narušeno vstřebávání živin, pacienti proto často trpí podvýživou. Neschopnost jater odbourávat toxiny může vést k jejich hromadění v mozku, což se projevuje neurologickými příznaky. Toto poškození mozku se nazývá jaterní encefalopatie. U některých pacientů se v důsledku podvýživy může objevit řídnutí kostí. S poškozením jater mnohdy souvisí i poškození ledvin. Velmi často cirhóza předchází rakovině jater.

Z tohoto výčtu vyplývá i odpověď na otázku, zda je cirhóza nebezpečná či smrtelná. Bohužel platí obojí, lidé s cirhózou umírají o 10 až 12 let dříve, než je průměrný věk. Pokud dojde k úplnému selhání jater, bez léčby pacient umírá do 48 hodin. Proto je velmi důležité zaměřit se na prevenci a snažit se udržet játra zdravá.

Cirhóza jater a krevní testy

Základním testem pro vyhodnocení stavu jater jsou tzv. jaterní testy. Tyto krevní testy se provádějí jako součást běžných preventivních vyšetření u praktického lékaře. Základní sada jaterních krevních testů obsahuje 5 parametrů – jednak bilirubin (žlučové barvivo) a dále hodnoty 4 jaterních enzymů (ALT, AST - signalizují poškození jaterních buněk, GGT, ALP ukazují na poruchu odtoku žluči.) Při podezření na cirhózu lékař jistě doporučí test na protilátky proti hepatitidě, testy hodnotící funkci ledvin a další laboratorní vyšetření, která pomohou zhodnotit celkový zdravotní stav a rozsah poškození jater.

Při diagnostice cirhózy jsou kromě laboratorních testů nepostradatelná také zobrazovací vyšetření – ultrazvukové vyšetření břicha, magnetická rezonance nebo CT či scintigrafie při podezření na metastazující karcinom jater. K vyšetření jícnových varixů slouží endoskopické vyšetření. Provádí se rovněž biopsie, tedy odběr malého kousku jaterní tkáně k histologickému vyšetření.


Léčba cirhózy jater

Cílem léčby cirhózy je zpomalit postup poškození jaterní tkáně, tlumení příznaků a prevence komplikací. Základními pilíři léčby jsou vyloučení alkoholu, dieta (viz dále) a medikamentózní léčba.

Léky lékař volí jednak podle příčiny onemocnění, jednak podle aktuálních příznaků a stavu nemocného. Uplatňují se léky proti virové hepatitidě, léky, které mění vlastnosti žluče nebo upravují metabolické procesy, léky chránící jaterní tkáně (hepatoprotektiva) nebo zpomalující fibrotizaci jater, trávicí enzymy pro zlepšení absorpce živin a další.

Důležité jsou také vitaminy, jejichž vstřebávání je při onemocnění jater ztíženo (B, C, A, D, E, K). Vitamin K je důležitý pro srážlivost krve. Další léky pomohou s příznaky, jako je svědění pokožky, nebo trávicí obtíže. V případě podvýživy lze využít nutriční nápoje pro tzv. sipping.

Velká část léčby cirhózy je zaměřena na komplikace – při otocích je třeba snížit příjem soli, z léků se podávají diuretika, při portální hypertenzi se užívají léky snižující tlak, v případě jícnových varixů léky, které sníží riziko krvácení, k léčbě případné infekce jsou podávána antibiotika.

Lékař pravděpodobně také poradí, která očkování mohou být prospěšná.

Nemocní s cirhózou by měli velmi obezřetně přistupovat k užívání volně prodejných léčiv nebo doplňků stravy a vždy se v tomto případě poradit s lékařem nebo lékárníkem.

U pacientů, kteří splňují požadovaná kritéria, přichází v úvahu transplantace jater.


Pacientům s cirhózou jater je třeba zajistit nutričně plnohodnotnou výživu. Zde jsou základní pravidla:

  • Dieta musí zajistit dostatečný energetický příjem, tj. asi 8 000 kJ/denně.
  • Složení základních živin odpovídá standardní racionální výživě, tj. bílkoviny 15 % (1,2 g/kg den),  sacharidy 55–60 %, tuky 25–30 % energetického příjmu.
  • Tuk není třeba výrazně omezovat, převažovat by měly rostlinné tuky a tuk z ryb s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.
  • Je třeba omezit potraviny, které obsahují nasycené mastné kyseliny, tj. živočišné tuky.
  • Vhodné technologie jsou: vaření, dušení, úprava na grilu, teflonu
  • Doporučena je také dostatečná konzumace ovoce a zeleniny, čerstvé (500 až 750 g).
  • Dieta by neměla obsahovat nadměrné množství soli.
  • Platí striktní zákaz požívání alkoholu.
  • Je vhodné pravidelně konzumovat zakysané mléčné výrobky.
  • Při jícnových varixech by neměla strava neobsahovat ostré či tuhé části (např. kůrky), které by mohly způsobit krvácení.

Prevence cirhózy - několik tipů pro zdravá játra

Snížit riziko cirhózy je samozřejmě možné, ovšem je třeba začít včas. Zde jsou naše tipy, jak udržet játra zdravá:

  • Omezte nebo zcela vyřaďte konzumaci alkoholu. Pokud alkohol pijete každý den a máte problém se ho vzdát, můžete se obrátit na odborníky.
  • Dodržujte pravidla racionální výživy. Omezte smažená a tučná jídla, jezte hodně celozrnných potravin, nezapomeňte na dostatek vitaminů, jejichž nejlepším zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina.
  • Udržujte si optimální tělesnou hmotnost (BMI 20-24). V případě, že trpíte nadváhou nebo obezitou, pokuste se o snížení hmotnosti.
  • Snižte riziko nákazy hepatitidou (žloutenkou). Hepatitida typu B a C je sexuálně přenosná choroba, praktikujte proto bezpečný sex.
  • Zvažte očkování proti hepatitidě B – v povinném očkovacím schématu dětí je až od roku 2001, takže starší ročníky očkovány nebyly.
  • Pro normální funkci jater můžete stravu doplnit i některými doplňky stravy – můžete pít jaterní čajovou směs nebo užívat výtažek z ostropestřce mariánského (sylimarin).
  • Každoročně si dopřejte např. jarní detoxikační kúru.
  • Z volně prodejných léčiv pro podporu obnovy jaterních buněk lze doporučit preparát s fosfolipidy (Essenciale).

Je cirhóza dědičné onemocnění?

Cirhóza jako taková není považovaná za dědičné onemocnění. Dědičná však mohou být některá onemocnění jater, která ji mohou způsobit (autoimunitní nemoci, metabolické poruchy, cystická fibróza a další). I v souvislosti s alkoholismem lze v jistém smyslu uvažovat o dědičnosti  – sklony k nadměrné konzumaci alkoholu se vyskytují v rodinách a děti mají tendenci přebírat zvyky rodičů. Proto by rodiče v přítomnosti dětí neměli pravidelně alkohol popíjet.



Články k tématu Cirhóza jater: příznaky, stupně a prevence

  • Bulimie – příznaky a léčba

    Bulimie – příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Mentální bulimie patří mezi typ poruchy, která dokáže udělat ze života peklo. Bulimie je svou podstatou podobná závislostnímu onemocnění. Jídlo se stává drogou. Charakteristické jsou epizody tzv. „vlčího hladu“, což je stav podobný neodolatelné touze požít návykovou látku. Jak bulimii poznat a jak ji řešit, se dozvíte v našem článku.
  • Se slovem metabolismus se nejčastěji setkáváme v souvislosti s hubnutím. Mnoho z nás jistě slyšelo větu: „Já mám pomalý metabolismus, a proto nemůžu zhubnout.“ Je tomu ve skutečnosti skutečně tak? Jak funguje metabolismus a další podrobnosti se dočtete v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora