Do nového roku bez cigaret

30. 12. 2020 · PharmDr. Hana Vondrušková · 4 minuty čtení

Odborníci na odvykání závislosti na tabáku doporučují svým klientům, aby si jako první krok stanovili přesné datum. Ať už vaším dnem D bude první leden nebo pozdější datum, gratulujeme k dobrému rozhodnutí! Přečtěte si, proč přestat kouřit skutečně stojí za to a co vám cestu ke kuřácké abstinenci usnadní.


Jak přestat kouřit.
Nikdy není pozdě přestat kouřit, zdravotní benefity se dostaví už během prvního roku odvykání.

Přestat kouřit není hračka

Přestat kouřit je velmi obtížné, jedná se o velmi silnou závislost, který má dokonce svoje číslo v seznamu diagnóz. Pro kuřáky bývá nejtěžší překonat první týden, kdy jsou abstinenční příznaky nejsilnější a člověk velmi rychle ztratí motivaci. Pokud se ale prvních 7 dní podaří vydržet, šance skoncovat s cigaretami se mnohonásobně zvýší.

Přestat kouřit se vyplatí – zdravotně i finančně

Přestat kouřit má mimo toho nejdůležitějšího přínosu - zlepšení zdravotního stavu -  i mnoho dalších výhod, mezi které patří:

  • lepší pleť, mladistvější vzhled,
  • kvalitnější sexuální život,
  • bělejší zuby,
  • oblečení bez zápachu,
  • zvýšené smyslové vnímání a další.

Je zajímavé, že již po 2 dnech se odvykajícím kuřáků zlepšuje čich a chuť a po 3 dnech se jim lépe dýchá, protože dojde k pročištění průdušek. Riziko kardiovaskulárních chorob se také po zanechání kouření významně snižuje – po roce abstinence je riziko infarktu poloviční. Pokud se jedná o rakovinu plic, největší postrach všech kuřáků, po 10 letech bez cigaret se její riziko sníží na polovinu. Kuřácká abstinence se vyplatí i finančně. Průměrný kuřák za cigarety utratí zhruba 80 korun denně, což znamená téměř 30 000 korun ročně. A to už je cena za hezkou dovolenou!

Léčivé přípravky na odvykání kouření

Kuřákům, kteří jsou rozhodnuti skoncovat se svým zlozvykem mohou pomoci s překonáním abstinenčních příznaků volně prodejná léčiva na odvykání kouření. Umožňují pozvolné snížení závislosti na nikotinu tím, že zmírňují abstinenční příznaky spojené s přerušením kouření.

Náhradní nikotinová léčba (NNT)

Náhradní nikotinová léčba zvyšuje úspěšnost při odvykání kouření až o 50 %. Díky přípravkům s obsahem nikotinu lépe zvládnete abstinenční příznaky a překonáte neodolatelnou chuť zapálit si cigaretu.

Léčivé přípravky  jsou dostupné v několika formách tak, aby vyhověly individuálním potřebám každého odvykajícího a umožnily postupné odvykání až do úplného odstranění potřeby nikotinu. K dispozici jsou léčivé žvýkací gumy dostupné v různých příchutích, dále diskrétní transdermální náplasti, mátové pastilky či stále oblíbenější sprej, který účinkuje rychle a potlačí touhu po cigaretě již za 60 sekund.

Balení některých přípravků náhradní nikotinové léčby může být dražší než krabička cigaret, z dlouhodobé perspektivy za náhradní nikotinovou léčbu dohromady zaplatíte podstatně méně, než byste zaplatili za cigarety. Jak bylo řečeno, kuřácká abstinence nebo snížení počtu vykouřených cigaret se vám nemůže nevyplatit!





Články k tématu Do nového roku bez cigaret

  • Jak skoncovat s kouřením?

    Jak skoncovat s kouřením?

    · 3 minuty čtení
    V  České republice pravidelně kouří přibližně 30  % dospělých. Kouření je příčinou mnoha nemocí a  zdravotních komplikací, v  jejichž důsledku kuřáci umírají předčasně.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora