Hebká a chráněná pokožka i v zimě. Jak na to?

12. 12. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Nízké teploty, vítr, mráz, velké teplotní rozdíly při přecházení z tepla ven do zimního počasí, suchý vzduch v přetopených místnostech či nedostatečná ochrana proti UV záření – tomu všemu naše pokožka musí čelit v zimních měsících. Aby tuto zátěž zvládla, je dobré ji podpořit vhodnou kosmetickou péčí. Užitečné tipy pro chladné měsíce přinášíme v našem článku.

Hebká a chráněná pokožka i v zimě. Jak na to?
Pro udržení zdravé pokožky během zimních měsíců je důležitá její pravidelná hydratace.

Jak se „chová“ naše pokožka v zimě?

V důsledku chladu a nižší vlhkosti vzduchu pokožka v zimě snadněji vysychá. Také produkuje méně mazu, a proto se voda z ní vypařuje mnohem rychleji. Pokožka je pak nepříjemně napjatá a suchá.

Pro snížení rizika diskomfortu pleti je potřeba pokožku dostatečně hydratovat. Zevně k hydrataci pokožky používáme vhodné pleťové krémy, o nichž bude řeč v dalších odstavcích, nicméně stav pokožky můžeme ovlivnit i vnitřně, zejména dodržováním pitného režimu. Nezapomínejte proto na dostatečný příjem tekutin ani v zimě, kdy nejsou pocity žízně tak intenzivní jako v horkých letních dnech. Celkový příjem tekutin za den by měl být kolem 2 litrů.

Péče o pokožku v zimě

Mnoho z nás jistě zaznamenalo informaci, že krémy s obsahem vody by se neměly používat v zimě, protože mohou v pleti zmrznout a poškodit ji. To je ovšem pouze mýtus. Z technologického hlediska většina krémů na trhu obsahuje vodu – a to buď ve formě „olej ve vodě“, nebo „voda v oleji“ podle převažující složky. Vody obsažené v hydratačních krémech není třeba se v zimě bát, jelikož na pokožce nemrzne. Voda v emulzi totiž „nedrží“ a při nanášení na kůži se vypařuje z emulze ven - to vyvolává chladivý a osvěžující pocit. Na pokožce následně zůstanou jen vyživující/olejové složky. Navíc je teplota lidského těla 37 °C, krém tedy nemůže „zmrznout“.

V zimě je doporučováno používat denní krémy, které vyživují a hydratují pomocí lipidů neboli tuků, které pomáhají pokožku chránit. Tyto speciální zimní krémy (též cold creamy) mají obvykle hutnější texturu a voda je vázána uvnitř tukových látek. Oblíbenou složkou zimních pleťových krémů je například včelí vosk. Zimní krémy udržují vlhkost nejen v buňkách pokožky, ale i na jejím povrchu. Pokožka tak zůstává pružná, hebká a chráněná před negativním vlivy.

Žilky a začervenání pleti

V zimě se častěji než v letním období setkáváme s viditelným začervenáním pleti, které může být doprovázené praskáním žilek v obličeji. Jednou z příčin je přecházení z vytopených místností do mrazivého počasí. V chladu se podkožní cévy stáhnou a v teple naopak roztáhnou. Neustálým střídáním teplot může dojít k popraskání žilek, v horším případě až k trvalému začervenání pokožky. I zde je na místě doporučit vyživující krémy, které se postarají o dostatečnou ochranu před nepříznivým počasím.

UV ochrana je důležitá i v zimě

Stejně jako u pitného režimu je třeba i v zimě dbát na ochranu pokožky před slunečním zářením, které je jedním z hlavních urychlovačů jejího stárnutí. Na UV ochranu dbejte zejména na horách, kde je sluneční záření velmi intenzivní.


Pravidelná hydratace pokožky rukou chrání ruce před před ztrátou vlhkosti.
Hydratační krém nanášejte ihned po umytí rukou, uzamkne tak zbytkovou vlhkost na pokožce.

V zimě ruce vyžadují extra péči

Nezapomínejte správně pečovat i o ruce. Když teploty začnou klesat, noste rukavice. Pokud trpíte na vysušené ruce, je v zimě potřeba péči poněkud zintenzivnit – doporučujeme výživný krém na ruce a důsledné pravidelné promazávání, aby se na pokožce obnovil potřebný ochranný film. Pomocníky v tomto chladivém období jsou i masky a zábaly na ruce. Naneste na ruce větší vrstvu zvláčňujícího krému nebo olivového oleje smíchaného s kokosovým olejem a zabalte je potravinovou folií, nebo použijte speciální kosmetické rukavice. Nechte působit půl hodiny a opakujte jedenkrát týdně.

Balzám na rty do kapsy

Také rty si v zimě zaslouží speciální péči. Nezapomeňte, že chladem nebo mrazem trpí nejen pokožka obličeje, ale i rty. Kůže na rtech je velmi tenká, a navíc neobsahuje mazové žlázy. Pouhá aplikace lesku nebo rtěnek může způsobit popraskání a kolem rtů se mohou začít tvořit jemné vrásky. Nezapomínejte tedy na dostatečnou hydrataci rtů. V kabelce nebo v kapse by vám v zimních měsících neměl chybět balzám nebo tyčinky na rty, kterými dle potřeby rty přetřete několikrát denně.



Články k tématu Hebká a chráněná pokožka i v zimě. Jak na to?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Kolagen

    Kolagen

    · 7 minut čtení
    Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora