Hypertyreóza u koček – příznaky a léčba

2. 12. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 10 minut čtení

Hypertyreóza neboli zvýšená funkce štítné žlázy se vyskytuje především u koček vyššího věku. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří neustálý hlad, neklid a zhoršená kvalita srsti. Neléčená hypertyreóza může u kočky způsobit poškození srdce nebo ledvin, proto je důležité začít ji včas léčit. Máte-li tedy doma kočku, které je kolem 10 let, určitě si o tomto onemocnění a jeho léčbě přečtete více.



Hypertyreóza u koček – příznaky a léčba
Hypertyreóza je časté onemocnění u koček staršího věku.

Co je to hypertyreóza koček?

Hypertyreóza (také tyreotoxikóza) je relativně běžné onemocnění koček. Postihuje hlavně kočky středního a staršího věku a jedná se o nejčastější endokrinní diagnózu u koček. Spočívá v tom, že štítná žláza se začne zvětšovat, a v důsledku toho se zvýší produkce jejích hormonů – trijodtyrinonu (T3) a tyroxinu (T4). Hormony štítné žlázy ovlivňují celou řadu tělesných procesů, a proto má jejich nadměrná produkce mnoho příznaků.

Onemocnění postihuje v 70–90 % oba laloky štítné žlázy, u 10–30 % koček bývá postižen pouze jeden lalok. Navíc se až u 9 % všech koček s příznaky hypertyreózy nachází ektopická tkáň – jedná se o buňky štítné žlázy, které se nachází jinde v těle než ve štítné žláze, např. v hrudní dutině. I tato tkáň může nadměrně produkovat hormony T3 a T4 a komplikovat případné chirurgické řešení.

Mají některé kočky vyšší riziko hypertyreózy?

Hypertyreóza se může objevit u jakéhokoli plemene koček, u samců i samic. Nejvýznamnější rizikovým faktorem je věk. Téměř 95 % koček s hypertyreózou je starších než 10 let; průměrný věk při nástupu potíží je mezi 12 a 13 lety.


Příčiny hypertyreózy u koček

Ve většině případů je zvětšení štítné žlázy způsobeno benigní adenomatózní hyperplazií štítné žlázy – tedy jejím nezhoubným zvětšením. Pouze u 1 až 2 ze 100 nemocných koček je příčina závažnější, tedy rakovina štítné žlázy (adenokarcinomy štítné žlázy).


Příznaky hypertyreózy u koček

Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy má u koček celou řadu příznaků, které jsou zpočátku nenápadné, ale postupem času se zhoršují. Prvním příznakem, kterého si majitelé obvykle u kočky všimnou, je nadměrný apetit – kočka ovšem nepřibírá, ale naopak hubne, je hyperaktivní, více pije a často močí. Mohou být přítomny i trávicí obtíže, třeba průjem nebo zvracení.

Časté příznaky hypertyreózy lze přehledně shrnout takto:

  • zvýšená chuť k jídlu
  • úbytek hmotnosti
  • viditelně zvětšená štítná žláza, hmatatelná struma
  • hyperaktivita a neklid
  • drsná, matná a nekvalitní srst, vypadávání nebo vytrhávání srsti

Mezi další příznaky patří agresivní nebo divné chování, zvýšená srdeční frekvence, zvýšené pití a močení, opakované zvracení nebo průjem, potíže s dýcháním (v pokročilém stádiu), nesnášenlivost tepla, resp. vyhledávání chladnějším míst. Vzácněji pak nastupuje slabost, únava či letargie. V závažných případech se objevují i neurologické příznaky jako záchvaty a třes.


Komplikace hypertyreózy u koček – postižení srdce a ledvin

Pokud není hypertyreóza u kočky léčena, může mít závažné následky. Nadměrná produkce hormonů štítné žlázy způsobuje zvýšení srdeční frekvence a změny ve svalovině srdce, to může vést až k výraznému ztluštění stěny srdce a způsobit onemocnění zvané hypertrofická kardiomyopatie. Toto onemocnění může způsobit až srdeční selhání. Dále hormony štítné žlázy zvyšují krevní tlak, což může vést k poškození očí, ledvin, srdce a mozku. Právě chronické onemocnění ledvin je často komplikující onemocnění doprovázející onemocnění štítné žlázy. 


Diagnostika hypertyreózy u koček
Většina koček s hypertyreózou má zvýšené hladiny hormonu štítné žlázy T4 v krevním oběhu.

Diagnostika hypertyreózy u koček

Pokud existuje podezření na hypertyreózu, veterinář provede několik vyšetření. První bude klinické vyšetření. Lékař prohmatá krk kočky, aby zjistil, jak je štítná žláza zvětšená, dále změří kočce tep, poslechne srdce, změří tlak.

Dále jsou nedílnou součástí diagnostiky krevní testy, tj. krevní obraz, biochemické vyšetření a stanovení hladiny hormonů štítné žlázy. Měří se hodnoty celkového T4 (tyroxinu) v séru. Hodnoty přibližně více než 55 nmol/l znamenají vysoké podezření na hypertyreózu, více než 64 nmol jsou jasným důkazem hypertyreózy.

Někteří lékaři mají ve své ordinaci diagnostický přístroj, kterým lze hodnoty zjistit během cca 15 minut.


Léčba hypertyreózy u koček

Hypertyreóza koček se léčí třemi způsoby. Je to buď doživotní podávání léků, terapie radioaktivním jódem nebo chirurgický zákrok. Zvolený způsob léčby závisí na konkrétních okolnostech, včetně celkového zdravotního stavu kočky, schopnostech majitele a ochoty kočky užívat léky a také na finanční stránce věci.

  • Léčba hypertyreózy koček pomocí léků

Tyto léky snižují produkci a uvolňování hormonů ze štítné žlázy. Výhody léků spočívají v tom, že preparáty jsou snadno dostupné i levné. V České republice jsou aktuálně na trhu dva léky – Thiafeline nebo Felimazole. Léčba musí být doživotní, přičemž léky se podávají 2x denně, což může být obtížné dodržet. Antithyroidní léky jsou k dispozici také ve formě gelu, který lze aplikovat na vnitřní stranu ucha. Ten se vyrábí přímo ve speciálních lekárnách.

  • Léčba radioaktivním jódem

Při této metodě se radioaktivní jód podává kočce do žíly (bez anestezie). Jód se hromadí v tkáni štítné žlázy, kde zabíjí abnormální buňky, ale nenapadá ty zdravé. Radioaktivní jód se také hromadí v ektopické tkáni štítné žlázy. Nevýhodou léčby radioaktivním jódem je, že kočka musí zůstat hospitalizována, dokud hladina radioaktivity neklesne na bezpečnou úroveň (1 až 3 týdny). Tento typ léčby provádějí jen specializovaná veterinární pracoviště a oproti předešlé variantě je zde několikanásobně vyšší finanční náročnost.

  • Chirurgické řešení hypertyreózy

Jedná se o odstranění postižených tkání štítné žlázy. Obecně je to velmi účinná metoda, která může u většiny koček vést k úplnému vyléčení. Před plánovaným chirurgickým zákrokem by měla být kočka nejdříve léčena léky na snížení produkce hormonů štítné žlázy, aby se snížilo riziko komplikací během zákroku. Před chirurgickým zákrokem je také vhodné provést speciální scintigrafické vyšetření, aby se zjistilo, zda nemá kočka ektopickou tkáň štítné žlázy. Chirurgie štítné žlázy však není standardním zákrokem, proto je prováděna na specializovaných (především zahraničních pracovištích), největší rizika spočívají v systémových změnách během anestezie a pooperační péče. Častou pooperační komplikací může být nadměrné snížení hladin hormonů štítné žlázy.


Dieta u kočky při hypertyreóze

Součástí léčby je i dieta. Dieta u kočky při hypertyreóze by měla odpovídat věku kočky a zohledňovat všechny její zdravotní problémy. V případě postižení ledvin nebo srdce jsou proto vhodná dietní krmiva – tzv. renální (ledvinová) či kardiální (srdeční) dieta. Vhodná jsou také speciální krmiva pro starší kočky (označená Senior, Ageing apod.), která jsou formulována tak, aby splňovala výživové nároky stárnoucích zvířat. O volbě vhodného krmiva pro vaši kočku se poraďte se svým veterinářem.


Existuje prevence hypertyreózy u koček?

Vzhledem k tomu, že nejsou známy jasné příčiny, proč starší kočky hypertyreózou trpí, neexistují tedy ani zaručená preventivní opatření. Jedinou prevencí je tedy včasný záchyt onemocnění a zahájení léčby. Zejména pokud je vašemu kočičímu parťákovi více než sedm let, jsou pravidelné kontroly u veterináře tím nejlepším, co pro něj můžete udělat. Jedině tak ho ochráníte před mnoha nepříjemnými projevy onemocnění štítné žlázy.



Články k tématu Hypertyreóza u koček – příznaky a léčba

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Začal se váš pejsek nebo kočka častěji drbat nebo si olizovat určité místo na kůži? Pokud ano, měli byste danou část těla pečlivě zkontrolovat. Příčinou by mohla být dermatitida neboli zánět kůže. Co všechno může kožní záněty u zvířat vyvolat, jak se léčí a jak jim předcházet?
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora