Jak mohou smotky srsti v trávicím traktu usmrtit kočku

9. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení

Každodenní několikahodinová osobní hygiena je u koček pověstná. Při ní ale spolykají hodně odumřelé srsti, která jim může způsobit vážné problémy. Co přesně jsou trichobezoáry a jak si s nimi poradit, si přečtěte v novém článku Dr. Max VET.

 

 



Smotky srsti aneb trichobezoáry

Jen velmi ve zkratce – bezoár je útvar nestravitelné hmoty, který z nějakého důvodu zůstává v trávicím traktu zvířete. Postupem času zhutní do pevné koule nebo válce, a když zůstává v organismu dlouho, jeho povrch se obalí dalšími látkami na bázi vápníku, až připomíná kámen. V historii se bezoárům přisuzovala magická moc.

Raritně se může bezoár vytvořit i v trávicím traktu člověka, obvykle je takový vývoj spojen s nějakou psychiatrickou diagnózou, kdy člověk polyká například vlasy (tzv. Rapunzel syndrom).

U koček je to normální a fyziologické

Kočky tyto trichobezoáry tvoří běžně, protože neumí chlupy vyplivnout. S frekvencí 1x za dva týdny trichobezoár vyvrhnou. Obvyklá velikost trichobezoáru u kočky domácí je přibližně 2 cm a má tvar válečku. S trichobezoárem sice někdy může jít ven také trochu natrávené potravy či žaludečních šťáv, ale stále je to fyziologický pochod a je považován za zcela odpovídající projev zdravé kočky.


Co když trichobezoár nejde ven

Může se však stát, že z různých důvodů kočka není schopna smotek chlupů vyvrhnout. Příznaky jsou plíživé, všímejte si například těchto:

  • Zácpa či tzv. kozí bobky
  • Kašel
  • Dávení
  • Nechutenství
  • Tvrdá stolice či krev ve stolici
  • Dehydratace
  • Apatie

Predispozice k potížím s trichobezoáry mají kočičky s delší srstí, která je objemnější. Krátkosrsté kočičky zase mohou vyvrhovat trichobezoáry s nižší frekvencí v čase a délka srsti tak ve výsledku nehraje klíčovou roli.

Co se děje uvnitř

Trichobezoár, smotek chlupů, nejde kočičce vyvrhnout, protože je třeba už příliš velký, nebo proto, že skladba jídelníčku kočičky jí neumožňuje pohodlně dávit. Kočka to zkouší stále znovu a čím déle trichobezoár blokuje dané místo v trávicím traktu, tím se příznaky zvýrazňují a stav zvířete se horší.

Trichobezoár se může vyskytovat prakticky kdekoliv v trávicím traktu od jícnu až po konečník a bez moderních zobrazovacích technik, jako je ultrazvuk, nemá chovatel ani šanci zjistit, kde se smotek nachází, ani ho nemá jak kočce vyndat.


Jak může chovatel kočce pomoct

Prevence je nejlepší pomoc! K dávení trichobezoáru dochází až 25x ročně, takže se rozhodně vyplatí co nejvíce kočičce usnadnit tuto proceduru.

  • Vyčesávání
    U dlouhosrstých i krátkosrstých koček doporučujeme pomoct s vyčesáváním. Ideální jsou gumové rukavice či kulaté ploché gumové kartáče. Zachytíte tak větší část odumřelé srsti a kočka nespolyká tolik srsti. Doporučuje se zintenzivnit vyčesávání zejména na jaře a na podzim, kdy kočky nejvíc línají. Navíc kartáčování kočkám krásně prokrví pokožku a jejich srst bude při pravidelném kartáčování krásná a lesklá. Je to i hezká chvilka společného mazlení. Kočky sice v první chvíli kartáčování nechápou, ale jakmile mu přijdou na kloub, obvykle ho přímo zbožňují.

Bonus: Kartáčováním omezujete také množství chlupů v domácnosti. To už se vyplatí.


  • Kočičí tráva
    Je to speciální druh pokojové květiny, které se říká kočičí tráva a její latinský název je Cyperus zumula. Dá se v bytě vypěstovat i z osení, které za pár korun koupíte v každém hobby marketu. Tuto trávu totiž kočky konzumují právě proto, aby se v jejich žaludku proměnila v hmotu, kterou snadno vyvrhnou a spolu s ní i trichobezoár.
  • Doplňkové krmivo s označením „hairballs“
    Toto doplňkové krmivo má vyšší obsah olejů, které poskytnou dostatečnou lubrikaci pro snazší vyvrhnutí trichobezoáru. Ty navíc při dlouhodobém podávání snižují tvorbu trichobezoárů a tím usnadňují jejich vyvržení, protože trichobezoáry budou mít menší rozměry.trichobezoár.
  • Speciální pasty
    Velmi vynalézavé řešení. Tyto pasty obsahují látky, které jednak až k úplnému vyloučení z těla, jednak obsahují přidané oleje, které zase lubrikují celou hmotu pohybující se trávicím traktem a pomáhají tak předcházet „zaseknutí“ trichobezoáru v útrobách.

Jak se řeší trichobezoáry, které se nedostanou ven

Klíčové je, aby chovatel zavčas vyrazil s kočičkou k veterináři. Veterinář pomocí zobrazovací techniky najde trichobezoár a určí postup, jak jej odstranit. Pokud se tak nestane, může být tato mechanická překážka v trávicím traktu příčinou fatálních selhání vnitřních orgánů, která mohou vést až k úmrtí zvířete. Akutní fáze se vyznačuje vypouklým, tvrdým bříškem, které kočičku na omak velmi bolí. Jeden z největších zaznamenaných trichobezoárů byl 10cm válec z útrob perské kočky.

Představte si, jak neléčený trichobezoár může zablokovat trávicí trakt. Pokud veterinář objeví trichobezoár a selžou možnosti jako výplach žaludku či projímadla, bývá nutný chirurgický zákrok, při kterém se trichobezoár vyjme z míst, kde uvízl.

S ohledem na aktuální zdravotní stav kočky, její stáří či další okolnosti však takový chirurgický zákrok může být poměrně rizikový.

Nepodceňujte proto preventivní opatření, ale především věnujte kočičce pozornost a všímejte si jejích projevů.  

Články k tématu Jak mohou smotky srsti v trávicím traktu usmrtit kočku

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora