Kopřívka - co ji způsobuje?

9. 7. 2018 · 4 minuty čtení
Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.

Co je to kopřivka?

Odborný termín pro kopřivku zní urtikárie z latinského slova urtica, což znamená kopřiva. A právě požahání od kopřivy příznaky této kožní vyrážky mohou připomínat. Zpravidla se jedná o výsev jednotlivých pupenů, které se v některých případech slévají do větších zarudlých a oteklých ploch. Velmi nepříjemným průvodním znakem je pak svědění. Někteří pacienti, zvláště děti, mají tendenci při svědění pupínky rozškrábat, mnohdy až do krve. Tomu je třeba se vyhnout, protože v tomto případě může do rány proniknout infekce a vést k nebezpečným komplikacím (zanesení zánětu do okolní, zdravé kůže).

Co je důležité vědět o kopřivce

Akutní kopřivka může sama od sebe vymizet do několika hodin, trvat může ale i několik týdnů. Léčba chronické kopřivky a závažnějších případů akutní kopřivky (postižení velkých ploch, horečka, přítomnost více alergický příznaků...) patří do kompetence lékaře. Kopřivku akutní lze ve většině případů zvládnout samoléčbou, nicméně vždy je třeba mít na paměti, že může být jedním z prvních příznaků anafylaxe, tedy život ohrožující alergické reakce.

V případě, že se společně s kopřivkou vyskytují dechové obtíže, je třeba ihned volat lékařskou pomoc!

Co způsobuje kopřivku?

Faktorů ovlivňujících vznik kopřivky je mnoho. Nejběžnější z nic jsou:

  • Potravinové alergeny ovoce, mořské plody, ryby, burské ořechy, vejce, mák, u kojenců nejčastěji bílkovina kravského mléka

  • Léky u většiny léčiv v příbalovém letáku naleznete informaci, že vedlejším účinkem může být vyrážka/kopřivka (penicilinová ATB, ibuprofen, kyselina acetylosalicylová a další)

  • Alergeny z prostředí pyly, zvířecí alergeny, latex nebo bodnutí hmyzem

  • Vlivy prostředí horko, zima, sluneční záření, voda, tlak na kůži (šperky), emoční vypětí nebo tělesná zátěž.

  • Příznak jiného onemocnění po transfuzi, při poruchách imunitního systému, onkologických onemocněních, nemocech štítné žlázy, při některých bakteriálních nebo virových infekcích atd.

Co můžete udělat sami?

  • Při kopřivce je třeba především ulevit od svědění. K tomu nejlépe poslouží antihistaminika, léky proti alergiím, které blokují působení histaminu (látky vyvolávající alergickou reakci), a tím mírní nepříjemné projevy kopřivky. Pro děti dostupné i ve formě kapek.

  • Svědivou pokožku v okolí pupenů či puchýřků je dobré potřít mastí či gelem, který zmírní svědění. Vhodným přípravkem je gel s antihistaminikem.

  • Možností je také potírání postižených míst tekutým pudrem. Ten působí chladivě vzhledem k obsahu oxidu zinečnatého a mírně vysušuje pokožku. Někdy se do něj přidává mentol, který navíc zmírňuje svědění.


Další způsoby ulevující od kopřivky

  • Prevence vyhýbejte se spouštěčům alergické reakce, a pokud se u vás kopřivka vyskytuje častěji, veďte si deníček a zapisujte, co výsevu kopřivky předcházelo. Tak zjistíte, čemu se raději vyhnout.

  • Studené obklady jednoduchý tradiční způsob, jak ulevit od svědění.

  • Vlažná koupel ovesná nebo s přídavkem trochy jedlé sody

  • Vhodné oblečení noste volné bavlněné oblečení, nejsou vhodné oděvy z vlny, tvrdých nebo elastických látek. Tím předejdete zbytečnému dráždění pokožky.

Články k tématu Kopřívka - co ji způsobuje?

  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Hlavním projevem, který upozorní na zánět spojivek, je výrazné zarudnutí očí a hnisavá či vodnatá sekrece z očí. Zánět spojivek (konjunktivitida) je nejčastěji infekčního původu, může ale také souviset s poraněním nebo podrážděním oka či alergií. „Červené oči“ bývají nezřídka také projevem syndromu suchého oka. Zánět spojivek patří mezi nejběžnější postižení oka, a proto by v domácí ani cestovní...