Jak vybrat robotický vysavač?

24. 4. 2023 · 11 minut čtení

Chcete se každý den vracet do čistého, uklizeného domova? Ušetřit si část práce v domácnosti? Zkuste zapojit do úklidu robotický vysavač, který vám přesně takové požadavky dokáže splnit. S čím vším vám může pomoci, jaké druhy robotických vysavačů existují a na jaké parametry byste se měli zaměřit při výběru, vám poradíme v našem článku.

Co je to robotický vysavač?

Robotický vysavač vám pomůže s každodenním úklidem. Pravděpodobně to nebude jediný vysavač ve vaší domácnosti – koneckonců pavučinu u stropu nevysaje. Postará se ale o stálé udržování pořádku na podlaze, a to zcela sám, zatímco vy budete v práci nebo na výletě.

Kam se hodí robotický vysavač?
Robotický vysavač se postará o čistotu koberců i různých druhů podlah, které dokáže zároveň vytřít.

Tento malý spotřebič sám jezdí po podlaze a vysává prach (někdy i vytírá) po celé její ploše včetně rohů a hran podél stěn. Díky nízkému profilu navíc může zajet i pod nábytek, kam se při běžném úklidu nedostanete. Po vykonané práci si sám dojede k nabíjecí stanici, aby byl připraven k práci na další den.

Nebudeme lhát – jak jsme říkali již v úvodu, jeho cílem není nahradit „velký“ vysavač, například tyčový. Má opravdu jen pomáhat, ideálně zcela automaticky, a udržovat vaši domácnost čistší, i když jste vy sami pryč.

Související kategorie produktů:

Kam se hodí robotický vysavač?

Ještě než se podíváme na druhy robotických vysavačů, jejich funkce a parametry, zastavme se u klíčové otázky: Kam se hodí, kdo by si ho měl pořídit? Nejde ani tak o velikost podlahové plochy nebo o povrch podlahy – s tím si různé vysavače dobře poradí. Důležité je, jestli máte prostor uspořádaný tak, aby se do něj robotický vysavač hodil.

Nemusíte se bát, že spadne ze schodů, ale určitě po nich neumí jezdit. Ideální je jednopodlažní řešení bytu, jinak budete muset vysavač přenášet nebo pořídit dva. Mimochodem některé modely si umějí uložit mapy různých podlaží, takže když je přenesete o patro výš, hned se zorientují a začnou uklízet podle plánu.

Ještě zásadnější je, aby byla podlaha „průjezdná“. Pokud na ní máte sem tam nějaký koberec, nohy nábytku, květináč či dekoraci, je to naprosto v pořádku; nemusíte se bát o kvalitu úklidu ani bezpečí svých věcí a samotného vysavače. Vyhne se. Robot ale není vhodný do prostor, kde je zaskládaná podlaha – například do dětského pokoje, kde by byly všude rozházené hračky… Prostě a jednoduše, robotický vysavač se hodí tam, kde je na podlaze volný prostor, jenž může křížem krážem projezdit a důsledně vysát.

Jak vybrat chytrý vysavač?

Toto jsou nejdůležitější body, které musíte zohlednit:

  • Bude vysávat tvrdé podlahy, nebo i koberce? Má i vytírat?
  • Čeká na něj hladký povrch, nebo bude překonávat překážky?
  • Jste alergici nebo máte jiný důvod, proč chtít obzvlášť důsledný úklid?
  • Do jak velkého prostoru robota pořizujete (jak zásadní je výdrž / rychlost nabití)?
  • Vadí vám pravidelně vysypávat nečistoty? Oceníte model, který se sám vyprázdní do stanice?
  • Jaké chytré funkce využijete? Chcete vysavač pohodlně ovládat a monitorovat přes mobilní telefon?

Typy robotických vysavačů

Nečekejte vysloveně formální kategorie, podle kterých by se vysavače rozdělovaly. Můžeme ale určit několik hlavních druhů, abyste při výběru věděli, jaké funkce „navíc“ můžete očekávat.

  • Robotický vysavač na tvrdé podlahy

    Vyluxovat hladkou, tvrdou podlahu (dřevěnou, vinyl, dlažbu, parkety, linoleum, …)  je pro robotický vysavač nejjednodušší. Jde tedy o základní předpoklad a něco, co můžete očekávat u nejlevnějších i nejdražších modelů.

  • Robotický vysavač na koberce

    Některé robotické vysavače si poradí i s koberci – v závislosti na výkonu a výbavě buď jen s koberci s nízkým vlasem, nebo i s trochu huňatějšími. Často je potřeba speciální kartáč; přece jen je na vysátí tvrdé podlahy a koberce potřebná trochu rozdílná technika. Lepší modely každopádně poznají, že najedou na koberec, a přizpůsobí tomu svůj výkon.

  • Robotický vysavač s mopem

    Oblíbenou funkcí u lepších modelů je mopování. Vysavač má nádobku na vodu a podlahu po vytírání rovnou i vytře (teoreticky ji některé modely mohou i jen leštit nasucho). Některé modely podlahu jen pasivně stírají, u jiných mopovací nástavec vibruje či rotuje, takže si poradí i s odolnějšími nečistotami. Neočekávajte, že už nikdy nebudete muset vytírat ručně, ale s průběžným úklidem takovýto vysavač rozhodně pomůže.

  • Specializované robotické vysavače

    Do této kategorie bychom mohli zařadit například robotické vysavače pro alergiky, které jsou velmi účinné a dobře si poradí s prachem i zvířecími chlupy. Mívají ve výbavě kvalitní „turbo“ kartáč, který vypadanou srst zachytí účinněji než ten běžný. Užitečné může být také automatické vyprazdňování nádoby nebo nějaký zvlášť hygienický systém vysypávání, abyste s dráždivými nečistotami přišli co nejméně do styku.

Hlavní funkce robotického vysavače

Na jakou výbavu můžete narazit při výběru robotického vysavače? Jaké funkce jsou základ, a co je naopak nadstandard? Parametrů není příliš mnoho, určitě se snadno zorientujete.

  • Navigace a překonávání překážek

    Robotický vysavač nemá oči jako my – v prostoru se orientuje podle senzorů a navigací. Nejobvyklejší je laserová navigace, ale u některých modelů se setkáte i s kamerou, případně s kombinací obojího. na trhu jsou dokonce modely, které získaný obraz analyzují umělou inteligencí, takže vědí, jestli je před nimi na zemi chuchvalec vlasů (přejet a vysát), nebo zapomenutá ponožka (bezpečně objet). V úplně základním provedení by vysavač jen náhodně projížděl po místnosti, pomocí nárazníků se víceméně bezpečně odrážel od překážek, a nakonec pokoj křížem krážem vysál. Moderní robotické vysavače ale dokážou zmapovat místnost a opravdu si vytvořit virtuální plánek. Poté mohou vymyslet automatickou trasu, aby stejné místo nevysávaly dvakrát. Vy navíc máte možnost nastavit zakázané oblasti, do kterých vysavač zajíždět nebude.

Robotický vysavač používá moderní technologie k mapování místnosti.
Ke zmapování místnosti a případných překážek využívá robotický vysavač pokročilé technologie, jako jsou laserové či ultrazvukové senzory nebo kamery.

Obávat se nemusíte pádů ze schodů ani toho, že robot srazí na zem křehkou vázu – různé chytré senzory ve vysavači jsou dnes spolehlivé. Zkuste ale při výběru zjistit z technických parametrů, jak vysokou překážku dokáže robot překonat. To je užitečné v domácnostech, kde by měl zvládat přejíždět přes prahy nebo najíždět na koberce.

Specifickou, užitečnou funkcí, která souvisí s navigací, je pak vysátí jednoho určitého místa, tzv. spot cleaning. Vysavač vyluxuje třeba dva metry čtvereční, na kterých jste něco rozsypali – nemusí vždy nutně projíždět celou místnost. Často tak vybíráte mezi kompletním a zónovým úklidem.

  • Délka provozu a nabíjení

    V případě vybití se vysavač sám vrátí do nabíjecí stanice a po dobití sám pokračuje, kde skončil. Doba výdrže kupodivu nemusí patřit k úplně nejdůležitějším parametrům, protože provoz je opravdu automatický a počítá se s tím, že vysavač bude v provozu, když vy nebudete doma.

    Přesto platí – hlavně ve větších domácnostech –, že žádoucí je samozřejmě co největší výdrž a co nejrychlejší nabíjení, aby se vysavač v každé menší místnosti nemusel zdržovat neustálým dobíjením. Pokud by se totiž nabíjel třeba tři hodiny, nemusel by svou práci stihnout dokončit, než se vrátíte.

  • Kapacity nádoby na nečistoty (a vodu)

    Zvolíte-li model se stanicí, která z něj automaticky vysává nečistoty do větší nádobky, nebude vysavač vyžadovat údržbu klidně i několik týdnů. Normálně je ale klíčovým parametrem, jak velký objem má nádoba na prach, kterou budete muset pravidelně vyprazdňovat (vysavač přeruší úklid a řekne si). Potěší objem kolem 500 ml, běžné bývají hodnoty 300–700 ml.

    Některé modely s mopem mají trvale vestavěnou nádržku na vodu, ze které průběžně (automaticky) navlhčují mopovací nástavec. Jiné mají nádobku výměnnou – místo prachové nasadíte spolu s hadříky ještě kombinovanou nádobku na prach s nádržkou na vodu.

  • Filtrace a způsob vysypávání nečistot

    Stejně jako u tyčových (nebo klasických, velkých) vysavačů můžete očekávat několikanásobnou, důkladnou filtraci – nejčastěji v podání oblíbeného HEPA filtru, který zachytí přes 99 % nečistot. Ani robot tedy samozřejmě prach nevíří.

    Jen počítejte s tím, že také u vysavačů je třeba o filtry pečovat. Někdy jsou omyvatelné, ale často je nutné je rovnou měnit.

    I v této kategorii můžete chtít něco navíc. Například některé modely Concept nabízejí UVC lampu, která ničí bakterie, viry, plísně a další mikroorganismy, a navíc jsou vybavené zásobníkem na aromatabletu, takže dokážou místnost při úklidu i provonět.

  • Rozměry a hmotnost

    Vysavač bývá nejčastěji kruhový, i když není to pravidlem. A nebojte – rohy zpravidla vysává účinně pomocí rotujících kartáčků, které vyčnívají po obvodu a nametou nečistoty pod tělo vysavače.

    Váš nový vysavač bude relativně nízký – opravdu bývá zvykem, že je schopný zajíždět pod nižší nábytek (např. pohovku či postel). Pokud jste ale ještě nikdy neviděli robotický vysavač naživo, možná vás překvapí, že bývá dost velký. Běžný průměr je kolem 35 cm (jako menší pizza), ale není nic neobvyklého, že je vysavač i větší. Hmotnost se většinou pohybuje kolem 3–4 kg.

  • Chytré robotické vysavače


    V oblasti chytrých spotřebičů se pořád něco děje – robotické vysavače nejsou výjimkou.

    Je relativně běžné (a doporučujeme to zvážit během výběru), že lepší modely robotických vysavačů se přes Wi-Fi připojí k internetu a vy je můžete ovládat na dálku – buď pomocí vlastní mobilní aplikace výrobce, nebo se vysavač hladce integruje do vaší chytré domácnosti; do nějaké společné aplikace, přes kterou ovládáte vše.

    Obvykle můžete zahajovat a ukončovat úklid, nastavovat místnosti a zóny, plánovat spouštění úklidů v určitou dobu… Některé modely se také dají ovládat přes hlasového asistenta (zpravidla ale v angličtině nebo jiném světovém jazyce, ne v češtině, a to ani v případě, že vysavač sám česky mluví).

    I na úplný závěr ale zmíníme něco „extra“ – jen abyste věděli, že taková možnost existuje, byť zatím jen u nejdražších modelů, jejichž cenovka je násobně nad průměrem. Existují robotické vysavače, které k navigování kromě laserové navigace používají i kameru, a vy můžete obraz z ní streamovat na svůj telefon. Vysavač tak slouží jako pohyblivá bezpečnostní kamera, a vy můžete třeba z práce monitorovat svého mazlíčka nebo z druhého konce světa obhlédnout, že je domácnost v bezpečí. To je ale opravdu velký nadstandard a výjimka.