Jaké jsou nejčastější bakteriální infekce u psů a jak je poznat?

7. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Odlišit příznaky boreliózy od salmonelózy nebo leptospirózy, to už je veterinární „vyšší dívčí“. Konečné slovo stejně bude mít lékař. Ale základní povědomí o bakteriálních infekcích se určitě hodí, alespoň budete vědět, kdy vyrazit na veterinu.



Princip bakteriálních infekcí

Bakterie ovládají naši planetu. Bez nich bychom ani my sami nebyli schopni efektivně strávit potravu. Ale jak jsou pro nás některé bakterie nepostradatelné, jiné zase umí život pěkně zkomplikovat, dokonce ho i vážně ohrozit. Psi obvykle dostanou bakteriální infekci z kontaminované stojaté vody nebo z kontaktu s močí jiných zvířat infikovaných bakteriemi. Mohou k ní přijít také kousnutím nebo z páření s jinými infikovanými psy.

Na každou z nemocí fungují antibiotika právě proto, že se jedná o bakteriální infekce. Zvěrolékař však vždy volí různá antibiotika podle toho, jaké povahy je nemoc, jakého plemene je pejsek, jak je starý a jakou má celkovou zdravotní kondici.

U štěňat, pejsků seniorů nebo jedinců s dalšími zdravotními problémy či se sníženou imunitou vždy vyrazte k veterináři ihned při zpozorování prvních příznaků. Bakteriální infekce pro ně může mít závažnější dopad než pro zdravé dospělé psy.

Které nejčastější bakteriální infekce mohou vašeho pesjka potkat?


Borelióza

Tuto nemoc nemusíme dlouze představovat, my lidé ji totiž známe také. Jenže zatímco my lidé o každém klíštěti víme a pak hlídáme typické červené pravidelné kruhy na pokožce, u pejsků jedno ani druhé neplatí.

Jak poznat boreliózu

Zarudlé kruhy přes srst nevidíme a určitě nevíme o každém klíštěti, které se ubytovalo v kožichu našeho chlupáče. Ne každé klíště sice bakterie boreliózy přenáší, ale u pejsků je to velmi častá infekce. Proto zbývají jen poměrně obecné a nicneříkající příznaky: nechutenství, apatie, horečka, únava a enormní spavost.

Málokterý chovatel tak za veterinářem jde s konkrétním podezřením, obvykle spíš lékaři popíše změnu chování a vitality pejska a lékař potom na základě vyšetření teprve boreliózu odhalí.

Očkování psů proti borelióze

Na rozdíl od lidí, kteří vakcínu proti boreliím nemají, domácí zvířata lze proti borelióze očkovat. Rozhodně je to ochrana, která stojí za zvážení.


Salmonelóza

I tuto nemoc máme se zvířaty společnou. Zatímco u nás lidí stačí nedostatečně tepelně upravené infikované maso, zvířata se nejčastěji nakazí kontaktem s infikovanými výkaly. Bakterie salmonely jsou velmi odolné a navíc u zcela zdravých jedinců mohou přebývat v těle hostitele poměrně dlouho, aniž by bylo zvíře nějak viditelně nemocné.

Jak poznat salmonelózu

Pokud bude zvíře bezpříznakové, odhalí přítomnost bakterie salmonely pouze vyšetření u zvěrolékaře. Pokud ale salmonela aktivně hostitele napadne, prozradí ji silný a agresivní průjem. Dalšími projevy jsou horečka, zimnice, zchvácenost a nechutenství. Někdy salmonelóza napadá na kloubní aparát a klouby jsou pak zduřelé a na omak bolestivé a teplé. V některých případech dokonce ani typický průjem nemusí proběhnout.


Leptospiróza

Leptospiróza, lidově „blaťácká horečka“, může být závažné onemocnění ohrožující zvíře na životě. Tyto bakterie se často nachází v kalužích a malých rybníčcích, kam se dostanou močí divokých infikovaných zvířat, typicky hlodavců. Bakterie leptospiry napadají vnitřní orgány a mohou je trvale poškodit.

Jak poznat leptospirózu

Škála příznaků této infekce je poměrně široká, od v podstatě bezpříznakového průběhu až po svalové křeče, únavu, apatii, průjem, horečku a nechutenství. Může se objevit také žloutnutí či zarudnutí bělma.

Včasná léčba antibiotiky zabrání poškození vnitřních orgánů, proto i při méně akutních příznacích je vždy lepší hned vyrazit k veterináři. Pokud již dojde k poškození ledvin či jater, pak musí zvěrolékař také zachránit (alespoň částečně) jejich funkci.

Očkování proti leptospiróze

Právě kvůli závažným následkům zpočátku plíživého a nenápadného onemocnění je vakcína proti bakteriím leptospiry dokonce povinná.


Stafylokok

Stafylokoky máme také se zvířaty společné. Žijí na povrchu těla lidí i zvířat. Problém však nastává, když se pomnoží třeba v otevřené ráně. Tehdy infekce proniká do těla.

Jak poznat stafylokoky

U pejsků je poznáme podle svědění a zarudnutí pokožky, nadměrného vypadávání chlupů a lysin v srsti či povrchových vředů. Léčí se pak podle stupně infekce buď antibiotickou mastí či šamponem, nebo vnitřně podávanými antibiotiky. Pokud je ale infekce odhalena až v pozdním stadiu, není výjimkou hospitalizace s otravou krve a lékařský chirurgický zákrok.

Předcházet stafylokokové infekci můžete důslednou péčí o ranky.

Bakterie E. coli (kolienteritida)

Jedná se o celou skupinu bakterií, kterým se říká enterokoky podle toho, že žijí v trávicím traktu. Určité patogenní kmeny, například známé bakterie Escherichia coli, mohou kolibacilózu či kolienteritidu způsobit. Co to znamená? Většina kmenů E. coli a dalších enterokoků tvoří přirozenou a žádoucí součást trávicího traktu savců, může se však objevit patogenní (choroboplodný) kmen, který je agresivní, napadá nejenom trávicí trakt, ale často také močové cesty, a organismus vyvolá reakci, jež má za cíl dostat tyto bakterie pryč. Typicky se projevuje průjmem.

Jak poznat kolienteritidu

Bolestivost při močení, průjem, zvracení, vzácněji také horečka, nechutenství a apatie. Zejména
u štěňat nebo pejsků se sníženou imunitou je potřeba jednat rychle, protože může dojít k sepsi. Jako u všech výše uvedených onemocnění i kolienteritida se léčí antibiotiky.


Kdy vyrazit k veterináři

Symptomy bakteriálních onemocnění se hodně prolínají a jsou snadno zaměnitelné nebo velmi neurčité. Jakmile se vám bude zdát, že pejsek není ve své kůži, nechce jíst, má průjem, klepe se, nereaguje jako obvykle, jeďte k veterináři.

Vzhledem k předpokládané infekční povaze onemocnění pejska vždy předem informujte veterináře, aby mohl zabránit případnému šíření infekce právě ve své ordinaci.

U štěňat, pejsků seniorů nebo jedinců s dalšími zdravotními problémy či se sníženou imunitou vždy vyrazte k veterináři ihned při zpozorování prvních příznaků. Bakteriální infekce pro ně může mít závažnější dopad než pro zdravé dospělé psy.

Články k tématu Jaké jsou nejčastější bakteriální infekce u psů a jak je poznat?

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora