Ječné zrno - příznaky a léčba

19. 2. 2024 · 2 minuty čtení

Ječné zrno v oku je zánětlivé onemocnění na očním víčku. Vzniká ucpáním mazové žlázky na okraji horního či dolního očního víčka, nahromaděním mazu a přemnožením bakterií a vznikem bolestivého zánětu. Je ječné zrno nakažlivé a jak se léčí? Více se dočtete v našem článku.

Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Ječné zrno - příznaky a léčba

Co je to ječné zrno?

Ječné zrno (odborně hordeolum) je bolestivá bulka, která se obvykle tvoří na okraji očního víčka. Vypadá jako malý červený pupínek, který se může zvětšovat a naplňovat hnisem. Jedná se o nejčastější zánětlivé onemocnění očního víčka. Způsobují ho bakterie nejčastěji ze skupiny stafylokoků. Proto se objevuje především při oslabení obranyschopnosti organismu, nedostatečné hygieně (dotýkaní očí nebo manipulace s kontaktními čočkami znečištěnýma rukama), při zvýšené námaze očí, po nedůkladném odlíčení, při používání nevhodné kosmetiky, v souvislosti s hormonálními změnami nebo s jiným onemocněním např. cukrovka, rosacea. Postihuje muže, ženy i děti. 

Příznaky ječného zrna

Příznaky ječného zrna zahrnují kromě bulky na víčku nebo v koutku oka také otok, bolest, horkost, začervenání a může se objevit i svědění oka nebo pocit cizího tělesa voku. Ječné zrno na víčku zvyšuje tlak na oko a může vyvolat dojem zastřeného vidění. Po několika dnech obvykle samo praskne, hnis se vyplaví a místo se zahojí. Výjimečně může dojít k rozšíření zánětu i dále, do slzných žláz, což se projevuje otokem a silnou bolestivostí.

Kdy navštívit lékaře?
Při silné bolesti se raději obraťte na lékaře. Vyhledejte jej také v případě potíží trvajících déle než 7 až 10 dní a při opakujících se zánětech. 

Co na ječné zrno?

Ječné zrno obvykle nevyžaduje speciální léčbu, do několika dní samo praskne a nepředstavuje pro náš zrak vážné nebezpečí. Speciální kapky nebo masti na ječné zrno neexistují, ideální léčbou jsou přípravky na podrážděné oči s dezinfekční složkou. Nesnažte se zbavit ječného zrna mnutím oka, škrábáním nebo vymačkáváním, můžete tím celý zánět ještě zhoršit. V případě pokročilého zánětu může lékař předepsat i oční kapky nebo mast s antibiotiky. 
Dalším způsobem, jak se rychleji zbavit ječného zrna, je přikládání teplých obkladů, např. obvaz namočený do horkého heřmánkového vývaru, borové vody nebo odvaru ze světlíku lékařského.

Co dalšího může na ječné zrno pomoct?
Obecně se dále doporučuje výživa bohatá na vitaminy B a klidový režim. 
Ječné zrno a nošení kontaktních čoček
Váš oční lékař může doporučit, abyste přerušili nošení kontaktních čoček, dokud se infekce nevyléčí.

Režimová a preventivní opatření

Ječné zrno je infekční, proto je v průběhu onemocnění nutné dbát na zvýšenou hygienu. Ta je i základem prevence. Nedotýkejte se očí neumytýma rukama (hlavně u dětí), nesdílejte předměty osobní hygieny, často měňte ručníky, důkladně odličujte dekorativní kosmetiku a při manipulaci s kontaktními čočkami dbejte zvýšené hygieny a pravidelně je měňte. Vyvarujte se pobytu v prašném prostředí a v klimatizovaných budovách. Také nadměrně nenamáhejte zrak, při práci s počítačem si dělejte pravidelné přestávky, snažte se více mrkat a dbejte na dostatečné osvětlení.  


Články k tématu Ječné zrno - příznaky a léčba

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • K základnímu vybavení každého cestovatele patří lékárnička. Ta by měla být vybavena tak, aby nezabrala celý kufr nebo batoh. Na druhou stranu musí obsahovat vše potřebné na zdravotní obtíže, které Vás mohou na cestách postihnout.
  • O zuby je rozhodně dobré se starat, neboť následná léčba zapříčiněná špatnou zubní hygienou bývá hodně bolestivá a také finančně náročná. Dobrým pomocníkem při zubní hygieně je zubní kartáček curaprox. Ten se prodává v různých druzích, a tak je někdy obtížné vybrat si ten správný. Na následujících řádcích se přehledně dočtete o jednotlivých typech a také se dozvíte, jak určit správnou tvrdost a...
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora