Kdy se zbavit plenek?

17. 1. 2021 · 4 minuty čtení

Čas přechodu na plenky se může u dětí lišit až o dva roky. Kdy už ale neschopnost zbavit se plenky může ukazovat na možný problém? Existuje vůbec běžné počůrávání a jak ho odlišit od chronického pomočování, to je téma nového článku na Dr. Max BABY.



Kdy zbavit dítě plenek?
Většina dětí umí chodit na nočník během celého dne ve 3 až 4 letech.

Kdy je správný čas odložit plenky?

Hned v úvodu je zapotřebí uvést následující: „správný“ nebo „ideální“ čas neexistuje. Některé děti jsou schopné odložit plenku již před druhými narozeninami, jiné si ji nechávají až do věku 4 let. Liší se to nejenom individuálně, tedy dítě od dítěte, ale také vzhledem k rodinným tradicím a kulturním zvyklostem napříč celou planetou. 

Dítětem vědomě kontrolované vyprazdňování je možné od okamžiku, kdy si dítě začne uvědomovat přicházející potřebu a pochopí, „kam s ní“. Takový moment se začíná projevovat například tak, že dítě začne hlásit potřebu jen vteřiny předtím, než ji začne vykonávat. To berte jako dobrý začátek.

Další postup záleží na důslednosti rodičů, kteří začnou „odchytávat“ dítě na nočník přesně v okamžiku hlášení potřeby a časem se dopracují až k zadržování potřeby do chvíle usednutí na nočník nebo toaletu s dětským prkýnkem. Velký díl úspěchu ale také přináší samo batole, kdy některým dětem to jde samo a automaticky, jiné děti zkrátka potřebují delší a náročnější trénink. Vždy mějte na paměti, že každé dítě je originál a každé má své tempo. Opozdilo se vaše dítě s nočníkem o pár měsíců? Hoďte to za hlavu, zase je jistě šikovné v nějaké jiné disciplíně. Otázka na seriózní problém však přichází kolem pátých narozenin.


Co znamená počůrávání?

Dětské pomočování je nekontrolovaný únik moči ve věku od 4 až 5 let. Dále se pomočování dělí na výhradně noční pomočování a denní, kdy děti nezvládnou zadržet moč i v bdělém stavu. Rozděluje se i na pomočování, které kontinuálně trvá od kojeneckého věku, a na pomočování, kdy dítě už zvládne samostatné vyprazdňování a posléze se zase k plenkám vrátí. Tyto rozdíly hrají určitou roli, ale spíše v přesné diagnostice ze strany lékaře a volbě následných léčebných metod.

Obecně mívá pomočování kombinovanou příčinu. Jednak mohou být na vině psychické problémy, traumata, konflikty, špatné zacházení s dítětem nebo stresové situace v dětském kolektivu, například šikana. Dále to mohou být příčiny fyzické, tedy poruchy močového měchýře nebo svěrače, vývojové vady genitálu a močového ústrojí, metabolická onemocnění, jako je diabetes mellitus 1. typu (cukrovka, která se musí kompenzovat inzulinem), poruchy štítné žlázy a velmi často pak opakované infekce močových cest.


Jak se dětské pomočování léčí?

Prvním krokem k úspěchu je správná diagnóza, kterou však vždy určuje lékař, ať už ošetřující pediatr dítěte, nebo dětský urolog, či nefrolog (lékař se specializací na choroby ledvin). Jak uvádíme výše, pomočování bývá způsobeno souběhem několika faktorů, proto je někdy zapotřebí i pomoc psychologa či psychiatra. Fyzické příčiny pomáhá řešit zavedení režimových opatření, jako je méně nápojů před spaním (ať už denním, či nočním), krátkodobá medikace, posilování svalů pánevního dna, případně speciální podložky do postele s alarmem. U psychosomatických příčin je pak nutná dlouhodobá terapie, která řeší primární příčinu potíží, tedy stresový spouštěč či trauma. Nutná je aktivní součinnost rodičů, psychologa, pediatra, případně pedagoga.

Pomočování dětí většinou není projevem lenosti a nedostatečné snahy. I malé děti kolem 5 let už ho vnímají jako ostudu. Rozhodně za to dítě netrestejte, naopak citlivě pátrejte po příčině a snažte se mu pozitivním způsobem pomáhat a podporovat ho.


  • Praktické tréninkové kalhotky usnadní přechod z plenek na nočník.
  • ECO by Naty Junior 12-18 kg

    plenkové kalhotky 20 ks
    Prodyšné, voděodolné, šetrné k přírodě i k dětské pokožce.
  • Bella Happy Pants Junior

    plenkové kalhotky 22 ks
    Plenkové kalhotky, které se snadno se navlékají a rychle svlékají!


    Články k tématu Kdy se zbavit plenek?

    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      Mastitida neboli zánět mléčných žláz

      · 6 minut čtení
      Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
    • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.