Když dítě trápí kašel

30. 11. 1899 · 3 minuty čtení
Kašel bývá u dětí z nejčastějších projevů nachlazení a infekce dýchacích cest doprovázených rýmou, zvýšenou teplotou a celkovou únavou.

Kašel je důležitý obranný reflex, kterým průdušky reagují na podráždění cizím tělesem. Může se jednat o nahromaděný hlen při infekci nebo o jiné nečistoty, jako je např. vdechnuté jídlo a jiné vdechnuté předměty. Tímto reflexem se dýchací cesty čistí a zůstávají průchodné.

U dětí patří kašel společně s rýmou k nejčastějším projevům nachlazení a infekce dýchacích cest zejména v předškolním věku. Děti uléhají do postýlek častěji, než je běžné, ale nebuďte zoufalí, vše se zlepší. Je celkem běžné, že dítě při přechodu z domácího prostředí do kolektivu školky nebo školy častěji marodí. Malá rada, jak dětem pomoci, aby se lépe přizpůsobily a posílily svoji imunitu. Dopřejte dětem dostatečný spánek, každodenní pobyt na čerstvém vzduchu a pestrou, na vitamíny bohatou stravu a dostatek tekutin.

Vlhký nebo suchý kašel?

Suchý dráždivý kašel

Suchý kašel dráždí a vyčerpává. Nedochází při něm k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Dítě je unavené, plačtivé a zhoršuje se zejména v noci, v suchém a teplém prostředí. K potlačení dráždivého kašle se používají léky - antitusika. Jejich podávání je vhodné zejména na noc, aby se podrážděná sliznice dýchacích cest zklidnila a dítě se vyspalo.

Produktivní vlhký kašel

Při vlhkém kašli dochází k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Vlhký kašel nepotlačujeme, ale naopak vykašlávání podporujeme. K těmto účelům se používají expektorancia. Expectorancia snižují viskozitu bronchiálního hlenu (zkapalňují ho) a  usnadňují transport hlenu a jeho vykašlávání působením na řasinkový epitel dýchacích cest. Expektorancia se doporučují používat pouze přes den, nejdéle do 17hod odpoledne, a to vždy s dostatečným příjmem tekutin. Nevhodná je kombinace expektorancii a antitusik najednou, z důvodu hromadění vzniklého hlenu v průduškách a možnosti zhoršení stavu množením virů a bakterií.

Jak podpořit léčbu kašle?

  • Větrejte a zvlhčujte vzduch, zejména při spánku (vlhký ručník v blízkosti hlavy, zvlhčovač vzduchu).

  • Suchý kašel rovněž zmírňuje Priessnitzův zábal na krk. 

  • Udržujte průchodnost nosu, zejména u malých dětí a především na noc (smrkat nebo odsávat), aplikace roztoku mořské vody nos hydratuje a zároveň čistí a aplikací nosních kapek nebo spreje se snižuje překrvení nosní sliznice a tvorba hlenu a tím se zmírní podráždění.

  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin (bylinkové nebo ovocné čaje)

  • Dostatečný příjem  vitamínů podpoří lepší obranyschopnost organismu (pestrá strava)

  • Bylinné sirupy nebo pastilky zklidní kašlem podrážděnou sliznici.

Kdy raději navštívit lékaře?

Pokud se jedná o nekomplikované virové onemocnění, není třeba, zejména u větších dětí, okamžitě jít k lékaři. Při správně zvolené léčbě většinou kašel sám po pár dnech odezní společně s ostatními symptomy nachlazení, jako je rýma, zvýšená teplota nebo bolest v krku.

Lékařskou pomoc však vyhledejte když:

  • je dítě novorozenec nebo kojenec
  • pokud kašel přetrvává déle jak 10 dní od začátku léčby
  • je kašel v záchvatech, vyčerpávající, dítě ztíženě dýchá
  • dítě při kašli zvrací nebo vykašlává krev
  • se vyskytuje  vysoká horečka

Články k tématu Když dítě trápí kašel

  • Bolest v krku - příčina a léčba

    Bolest v krku - příčina a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest v krku není samostatnou nemocí, ale pouze příznakem doprovázejícím infekce horních cest dýchacích. Nejčastěji se jedná o zánět hltanu a patrových mandlí virového nebo bakteriálního původu. Méně často se tak projevuje alergie, následek poranění, poleptání, uvíznutí cizího tělesa v dýchacích cestách a jiné onemocnění v oblasti krku. Bolestí v krku se projevuje i zánět hrtanové záklopky...
  • Chřipka – příznaky a léčba

    Chřipka – příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Přestože se jedná o poměrně běžnou nemoc, dokáže nás na mnoho dnů zcela vyřadit z normálního života. Jak chřipku léčit a jaká prevence na chřipku platí?
  • Mononukleóza postihuje zejména dospívající a mladé dospělé. Přenáší se především slinami, a proto se jí také říká „nemoc z líbání“ nebo „studentská nemoc.“ Jedná se o onemocnění nepříjemné a zdlouhavé, ve většině případů však samo postupně odeznívá bez jakýchkoliv následků. Přečtěte si, čím se infekční mononukleóza liší od běžné angíny nebo virózy, jaké jsou aktuální trendy v léčbě a co můžete udělat...