Kotvičník zemní – mocná bylina (nejen) pro muže

1. 12. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení
O kotvičníku pozemním je v poslední hodně slyšet. Doplňky stravy s kotvičníkem jsou velmi oblíbené mezi sportovci pro optimalizaci výkonu, získal si ovšem také lidové přízvisko „rostlinná viagra“, jelikož přispívá k udržování správné hladiny pohlavních hormonů, a tedy i k bezproblémové funkci pohlavních orgánů. A to už je bez debaty záležitost, která se netýká jen sportovců. Pojďme si tento populární životabudič představit podrobněji.

Kotvičník zemní - mocná bylina
Blahodárné účinky kotvičníku ocení sportovci, ale i ženy v menopauze.

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris)

Kotvičník zemní, je poléhavá jednoletá rostlina z čeleni kacibovitých. Květy jsou žluté, s pěti okvětními lístky. Kvete v červnu a červenci, tříhranné a velmi ostré plody připomínají kotvu, a právě podle nich dostal kotvičník svůj název. Na první pohled je kotvičník velmi podobný u nás domácí mochně husí.

Kotvičník by se dal považovat spíše za plevel než za ušlechtilou rostlinu – roste na rumištích, písčinách, na okrajích cest, mezi dlaždicemi, často třeba v kolejišti nebo v rekultivovaných oblastech a velmi rychle se rozrůstá. Kotvičník původně pochází jihovýchodní Evropy a ze Středomoří, roste v Asii (Indie, Čína), Africe a severní Austrálii. U nás volně v přírodě roste zatím jen vzácně. Vzhledem ke svému původu byl kotvičník bylinou hojně využívanou v tradiční čínské medicíně i v tradičním indickém léčitelství, ajurvédě. K výrobě bylinných přípravků se používá nať a plody i kořen kotvičníku.

Pro výrobu léků i doplňků stravy se v současnosti pěstuje hlavně v Číně, Iránu i nám poněkud bližším Bulharsku a Španělsku. Kotvičník si můžete sice sami vysadit na zahrádce, ale vzhledem k tomu, že jeho plody jsou opravdu velmi ostré a ostny hravě proniknou i podrážkou boty, je jeho pěstování (obzvláště pokud máte malé děti) s otazníkem. 


Kotvičník v tradičním léčitelství

V tradiční čínské medicíně se kotvičník používal jako diuretikum (močopudný prostředek) k podpoře funkce ledvin, dále jako expektorans (na podporu vykašlávání), dále přípravek k podpoře zraku, proti vyrážkám, bolestem hlavy, závratím a třeba i při potížích s kojením. V ajurvédě to bylo podobné – plody kotvičníku se navíc používaly při erektilní dysfunkci, neplodnosti a nízkém libidu. V Sudánu se kotvičník užíval při zánětech ledvin, ledvinových kamenech a při zánětech různého původu. Rovněž starým Řekům neunikly omlazující účinky kotvičníku. A mohli bychom ještě dlouho pokračovat. Co na to ale říká moderní věda?


Kotvičník v moderní fytoterapii

Kotvičník obsahuje celou řadu různých aktivních složek s rozličným vlastnostmi, z nichž mnohé dávají opodstatnění tradičnímu využití této všestranné byliny. Kotvičník obsahuje steroidní saponiny (spirostanolové a furostanolové), flavonoidy (zejména deriváty kvercetinu), glykosidy, fytosteroly, třísloviny, terpenoidy, alkaloidy, aminokyseliny a proteiny. Z pohledu významu pro lidské zdraví jsou nejdůležitější z těchto aktivních látek první dvě uvedené, tedy steroidní saponiny, které ovlivňují hladinu steroidních hormonů (testosteronu u mužů a estrogenu u žen), a flavonoidy s výraznými anti-aging vlastnostmi. Aktuální vědecké poznatky o kotvičníku zemním neboli lze shrnout do tohoto poměrně rozsáhlého seznamu:

  • Kotvičník přispívá k normální funkci pohlavních orgánů, pomáhá regulovat hormonální aktivitu.
  • Přispívá k normální funkci močového ústrojí.
  • Pomáhá udržovat tělový a svalový tonus.
  • Přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému (srážení a čištění krve).
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Pomáhá udržovat správnou činnost nervové soustavy.
  • Přispívá k normální funkci dýchacího systému.
  • Pomáhá udržovat normální stav pokožky.
  • Přispívá ke zdraví dásní a ústní dutiny.

Kotvičník zemní vjako doplněk stravy
Doplňky stravy s kotvičníkem dodají tělu potřebnou energii po náročném tréninku.

Pro koho jsou určeny doplňky stravy s kotvičníkem?

Jak vyplývá z výše uvedeného, má kotvičník opravdu všestranné využití. Nedají na něj dopustit sportovci vyznavači fitness, kteří jej konzumují v podobě doplňků stravy ke zvýšení výkonosti a výdrže (hladina testosteronu a dle nejnovějších zjištění patrně i oxidu dusnatého, který je důležitý pro transport živin a kyslíku).

Muži i ženy mohou užívat přípravky s kotvičníkem pro podporu libida (ovlivnění funkce pohlavních orgánů v kombinaci s lepším prokrvením důležitých oblastí), ženy navíc mohou díky estrogenním účinkům z kotvičníku profitovat i během klimakteria.

Souhrnně by se dal kotvičník doporučit pro všeobecné povzbuzení organismu všem, kteří se z nějakého důvodu necítí zcela ve formě.


V jaké formě je kotvičník k dostání?

Kotvičník lze zakoupit v několika formách. Tou základní je kotvičníkový čaj pro podporu vitality, sypaný či sáčkovaný. Nepatříte-li mezi příznivce bylinných odvarů, pak lze pochopitelně kotvičníkový extrakt zakoupit i ve formě kapslí či kapek. Maximální denní dávka kotvičníku je 2000 mg.


  • Kotvičník podporuje normální funkci pohlavních orgánů a močové soustavy.
  • Allnature Kotvičník nať

    sypaný čaj 250 g
    5.0
    (2)
    Kotvičník podporuje normální funkce pohlavních orgánů a močové soustavy.
  • Wolfberry Kotvičník

    bylinný čaj sypaný 50 g
    4.5
    (2)
    Kotvičník podporuje normální funkci močové soustavy a pohlavních orgánů.
  • Výživné listy moringy s kotvičníkem, který podporuje energii a vitalitu.



    Články k tématu Kotvičník zemní – mocná bylina (nejen) pro muže

    • Menstruační bolesti - co pomáhá?

      Menstruační bolesti - co pomáhá?

      · 7 minut čtení
      Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
    • Kurkuma

      Kurkuma

      · 6 minut čtení
      Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.
    • Lichořeřišnice

      Lichořeřišnice

      · 5 minut čtení
      Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě „řeřicha“. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora