Projímadla

3. 10. 2016 · 3 minuty čtení
Dlouhodobě účinná a současně bezpečná léčba zácpy, bez ohledu na její příčinu, je zcela klíčovou. Zahrnuje řadu přístupů, přičemž jistě vhodné před nasazením projímadel (a stejně tak i při jejich užívání) je vhodné využít veškerá další doporučení ‒ obecně je vhodné zvýšit podíl nevstřebatelné vlákniny a tekutin a přirozeně i dostatek pohybu ‒ viz. zácpa). Jestliže uvedené není postačující lze sáhnout např. ke glycerinovým nebo bisakodylovým čípkům, případně k projímadlům (syn. laxativa).

Čípky

Hlavním úkolem čípků (lat. suppositoria) je mechanicky usnadnit proces prázdnění (obsah glycerinu), případně podpořit defekaci stimulací podslizničních nervových pletení. Čípky jsou různé velikosti (pro děti vs. pro dospělé) a po rozbalení se zavádějí vždy do konečníku (tzv. rektální čípky) po lehkém zatlačení na stolici, nejlépe v mírném předklonu/podřepu. Jakkoliv čípek po zavedení prakticky okamžitě nutí k prázdnění, je třeba pro dosažení maxima jeho účinku několik desítek minut posečkat ‒ v opačném případě pouze vypudíme netknutý čípek a zácpy se nezbavíme…

Projímadla podávána ústy

Vlastní projímadla se navzájem liší povahou svého účinku. Obvykle rozlišujeme tři základní skupiny látek ‒ objemová, salinická a stimulační laxativa. Existují též projímadla s jiným účinkem, ovšem jejich užití je vázáno na lékařský předpis (látky prucaloprid, lubiproston aj.), a dále zde proto nejsou zmiňovány. Určité zlepšení mohou rovněž přinést eubiotika i pravidelné užívání probiotik.

            1. Objemová laxativa ‒ prakticky jde o nerozpustnou vlákninu (metylcelulóza, agar, psyllium (tj. semínka jitrocele indického), sušené švestky či fíky aj.). Tyto látky se nevstřebávají, vážou na sebe vodu a tím zvětšují objem řidší stolice. Jejich užívání by proto mělo být provázeno současným příjmem dostatečného množství tekutin (prosté zvýšení příjmu tekutin mírní zácpu pouze u osob dehydratovaných). Uvážíme-li princip jejich působení, jde o látky s nejpřirozenějším účinkem.

            2. Salinická (syn. osmotická) laxativa ‒ zřeďují střevní obsah (např. laktulóza a makrogol). Ani tyto látky se ze střeva nevstřebávají. Působí osmoticky aktivně, tj. natahují na sebe vodu, čímž změkčují střevní obsah;

            3. Stimulační (syn. kontaktní) laxativa ‒ podporují střevní pasáž (např. bisakodyl, pikosíran, senna). Tyto látky přímo stimulují podslizniční nervové pleteně, čímž stimulují tvorbu střevní šťávy i pohyb střeva.

            Nasazování laxativ by mělo být maximálně obezřetné s respektováním jejich limitů i možných nežádoucích účinků ‒ k dlouhodobému užívání jsou vysloveně nevhodné přípravky s obsahem senny. Jelikož laxativa mají povětšinou status léčivého přípravku, je třeba při jejich užívání pečlivě dodržovat doporučení uváděná ve schválených příbalových informačních letácích.

Další čtení

1. Tack J, Muller-Lissner S, Stanghellini V et al. Diagnosis and treatment of chronic constipation--a European perspective. Neurogastroenterol.Motil. 2011; 23: 697‒710.

2. Ford AC, Suares NC. Effect of laxatives and pharmacological therapies in chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis. Gut 2011; 60: 209‒218.

3. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/in-depth/laxatives/art-20045906

4. http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php


Články k tématu Projímadla

  • Co pomůže při průjmu?

    Co pomůže při průjmu?

    · 4 minuty čtení
    Takzvaný cestovatelský průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás na dovolené mohou potkat. Může totiž postihnout až polovinu lidí, kteří každý rok vyrazí na cesty.
  • Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    · 5 minut čtení
    Je vám po jídle těžko? Míváte potíže s nadýmáním? Pálí vás žáha? Občas vás trápí zácpa nebo průjem? Pokud jste navštívili lékaře a ten vyloučil jakékoliv orgánové onemocnění, které by mohlo vaše obtíže způsobovat, pak vaše příznaky spadají do souboru trávicích obtíží, kterým odborníci říkají „funkční dyspepsie“.
  • Žlučník je dutý orgán o objemu 40-50 ml uložený na pravé straně dutiny břišní, pod játry. Jeho hlavní funkcí je skladování a úprava žluči vytvořené v játrech, která je nezbytná pro trávení tuků.